Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Ορκοι / Ο όρκος των Αθλητών & Κριτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο όρκος των Αθλητών & Κριτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες

α. ΟΡΚΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ


Όρκος που απαγγέλλεται από αθλητή ή αθλήτρια της διοργανώτριας χώρας για λογαριασμό όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η τελετή έχει ως εξής: Πάνω σε μια εξέδρα, που είναι καλυμμένη με τη Σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων, ανεβαίνει ένας αθλητής της χώρας, που διοργανώνει τους Αγώνες, ενώ γύρω – γύρω αθλητές κρατούν τις σημαίες όλων των χωρών που συμμετέχουν. Ο αθλητής, κρατώντας με το αριστερό χέρι την Ολυμπιακή Σημαία και υψωμένο μπροστά το δεξί, ορκίζεται για λογαριασμό όλων των αθλητών, τον εξής όρκο:


“Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, με την δέσμευση να αθλούμαστε χωρίς απαγορευμένες μεθόδους και ουσίες μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας”


Ο Ολυμπιακός όρκος, γραμμένος από τον Βαρώνο Pierre de Coubertin, τον εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, απαγγέλθηκε για πρώτη φορά από τον Victor Boin στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1920 σην Αμβέρσα. Το κείμενο του όρκου έχει υποστεί μικρές αλλαγές από τότε. Ο όρκος που απαγγέλθηκε από το 1920 ήταν:


“Ορκιζόμαστε ότι θα πάρουμε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε πνεύμα ιπποτισμού. Για την τιμή της χώρας μας και για τη δόξα του αθλητισμού.”


Αργότερα ο όρος “όρκος” αντικαταστάθηκε με τον όρο “υπόσχεση” και ο όρος “χώρα” με τον όρο ”ομάδα”. Η φράση σχετικά με τη χρήση ουσιών προστέθηκε το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ.


Οι αθλητές που είχαν την τιμή να τον απαγγείλουν ήταν οι ακόλουθοι:


1920 V. Boin (οπλομαχία)
1924 G. Andre (στίβος)
1928 H. Denis (ποδόσφαιρο)
1932 G. Calnan (οπλομαχία)
1936 R. Ismayr (άρση βαρών)
1948 D. Finley (στίβος)
1952 H. Savolainen (γυμναστική)
1956 L. Landy (στίβος) – H. Saint Gyr (ιππασία)
1960 A. Consolini (στίβος)
1964 T. Ono (γυμναστική)
1968 P. Garrido (στίβος)
1972 H. Schneller (στίβος) – 1η γυναίκα
1976 P. Saint Jean (άρση βαρών)
1980 N. Andrianon (γυμναστική)
1984 E. Moses (στίβος)
1988 J. Aur (μπάσκετ) – Mina Son (χάντμπωλ
2000 Rechelle Hawkes (χόκεϊ)
2004 Ζωή Δημοσχάκη (κολύμβηση)


Athens (Αθήνα) 2004 OC-Olympic Hymn, Oaths & Torch Preview


β. ΟΡΚΟΣ ΚΡΙΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Ο κριτής, που κατάγεται επίσης από τη διοργανώτρια χώρα, κάνει το ίδιο απαγγέλοντας τον κάτωθι όρκο:


“Στο όνομα όλων των κριτών και επισήμων, υπόσχομαι ότι θα διευθύνουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη αμεροληψία, σεβόμενοι και μένοντας πιστοί στους Κανόνες που τους διέπουν, στο πλαίσιο του αληθινού φίλαθλου πνεύματος”.


Ο πρώτος όρκος κριτή απαγγέλθηκε στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.


Αφήστε μια απάντηση