Μενού

Συνθήκες

Συνθήκες διακρατικές , ειρηνικές , μετά από πόλεμο , ιστορικές κ.α

ACTA . Το κείμενο της συμφωνίας σε Ελληνικά και Αγγλικά

To ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή στην ψηφιακή ελευθερία. Υποχρεώνει τους παρόχους internet και τα websites να κρατούν όλες τις δραστηριότητες των χρηστών τους και να τις δίνουν στις αρχές. Όλα στο όνομα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων!

Συνέχεια »

Συμφωνία της Καζέρτας την 26ην Σεπτεμβρίου 1944

Η Συμφωνία της Καζέρτας ήταν μια ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1944 στη κωμόπολη Καζέρτα της Ν. Ιταλίας, περί το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ της "ελεύθερης" ελληνικής κυβέρνησης του Καΐρου, που είχε στο μεταξύ μεταφερθεί στη πόλη αυτή, αφενός, και αφετέρου των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων (ΕΑΜ και ΕΔΕΣ) που δρούσαν τότε στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή έγινε υπό την επίβλεψη των Βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων της Μεσογείου που είχαν πλέον την έδρα τους στη παραπλήσια πόλη Σαλέρνο.

Συνέχεια »

Συμφωνία της Βάρκιζας

Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφηκε στις 7.30μ.μ. της 12ης Φεβρουαρίου του 1945, στη μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων. "Οι υπογεγραμμένοι αφ' ενός Ιωάννης Σοφιανόπουλος, υπουργός των Εξωτερικών, Περικλής Ράλλης, υπουργός των Εσωτερικών και Ιωάννης Μακρόπουλος, υπουργός της Γεωργίας, αποτελούντες την υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εξουσιοδοτημένην Αντιπροσωπείαν..."

Συνέχεια »

Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου της 3ης Φεβρουαρίου 1830

Στις 22 Ιανουαρίου/3 Φεβρουαρίου 1830, η Διάσκεψη του Λονδίνου διακήρυξε την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, πράξη η οποία συνιστούσε διεθνή αναγνώριση του ελληνικού κράτους, και κατά συνέπεια την ίδρυση και την έναρξη της ύπαρξής του από την άποψη της διεθνούς κοινότητας.

Συνέχεια »

Συνθήκη Λωζάνης – 24η Ιουλίου 1923 (όλο το κείμενο)

Καλοκαίρι 1923: Υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και παράλληλη διευθέτηση των πληθυσμών. Ανταλλαγή υποχρεωτική όλων των Ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας (1.650.000 άτομα!) με τους Τουρκόφωνους Μοσουλμανικούς πληθυσμούς της Ελλάδας (670.000 άτομα! )

Συνέχεια »