Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Χριστούγεννα / Χριστούγεννα στην Πράγα (Τσεχία)

Χριστούγεννα στην Πράγα (Τσεχία)

Αναμφίβολα τα Χριστούγεννα στην Τσεχία είναι μία από τις πιο όμορφες εποχές του χρόνου. Φωτισμένοι δρόμοι, η ευχάριστη ατμόσφαιρα των Χριστουγεννιάτικων αγορών, εορταστικός διάκοσμος και παντού κάλαντα. Οι παλιές παραδόσεις ζωντανεύουν όχι μόνο στα υπαίθρια μουσεία αλλά και στα σπίτια.

Ο Άγιος Νικόλαος

Ενώ για τους ενήλικες η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σαν κάθε άλλη εποχή του χρόνου, τα παιδιά μετράνε ανυπόμονα τις ημέρες της Θείας Γέννησης στο ημερολόγιο. Η βασανιστική αναμονή για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα γίνεται πιο εύκολη με τον ερχομό του Αγ. Νικολάου, που επισκέπτεται κάθε παιδί της χώρας την παραμονή της εορτής του  στις 5 Δεκεμβρίου.

Ο Άγιος συνοδεύεται συνήθως από έναν άγγελο και έναν δαίμονα. Μπορεί να τρομάξουν λίγο τα παιδιά αλλά η αποστολή του είναι να τους δώσει μικρά δώρα, φρούτα και γλυκά. Σήμερα, μπορείτε να δείτε την παράδοση των δώρων σε συνδυασμό με τον φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα κάλαντα για παράδειγμα στην πλατεία Karlovo στο Trebic (www.kviztrebic.cz).

Πρωτότυπα δώρα

Η έμπνευση και κάποιες πρωτότυπες ιδέες για δώρα είναι διάχυτη στην Τσεχία. Η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη έκθεση της Πράγας (www.prague-info.cz) βρίσκεται στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης και του Wenceslas και είναι ανοιχτή από την 1η Δεκεμβρίου 2007 έως 1η Ιανουαρίου. Στους πάγκους μπορείτε να αγοράσετε Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, παραδοσιακές κούκλες, αχυρένιες διακοσμήσεις, μπισκότα με πιπερόριζα, κεριά, ζεστά καπέλα και γάντια… Ακόμα και αν δεν καταφέρετε να επιλέξετε κάποιο δώρο, σίγουρα δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε στο δωρεάν ρόφημα.

Το ζεστό punch, αρωματικό υδρόμελο, ψητά κάστανα, καλαμπόκι, το γλυκό ψωμί της Βοημίας ‘trdlo’ και ψητά λουκάνικα προσφέρουν ανακούφιση από την τρέλα των Χριστουγέννων. Κάτω από το φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δένδρο της πλατείας στην Παλιά Πόλη, θα βρείτε μία φάτνη με πραγματικά ζώα (ένα γάιδαρο, κατσίκες, πρόβατο), που τραβάει την προσοχή των περισσότερων παιδιών. Κάθε χρόνο διοργανώνονται Χριστουγεννιάτικα κονσέρτα, ιδιαίτερες παραστάσεις και κάλαντα. Μικρότερες Χριστουγεννιάτικες αγορές μπορείτε να βρείτε στην πλατεία Miru (Πλατεία Ειρήνης), Republiky, στην Holesovice και στο Kampa. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις Χριστουγεννιάτικες αγορές με αγορές ρούχων και την πολυτέλεια των διεθνών οίκων μόδας, που θα ανακαλύψετε στις μπουτίκ στις πιο γνωστές οδούς αγορών της Πράγας – Na Prikopech και Parizska.

Οι σκηνές της Θείας Γέννησης

Η ιστορία της γέννησης του Ιησού αποτελεί μία διαχρονική έμπνευση για τους κατασκευαστές. Η Τσεχία είναι από τις κορυφαίες χώρες στις κατασκευές από την Θεία Γέννηση – από ξύλο, χαρτί, γύψο, πυλό ή πιπερόριζα. Πρόκειται για παράδοση που έχει τις ρίζες της στον 16ο αιώνα. Το μουσείο στο Jindrichuv Hradec (www.museum.esnet.cz) στεγάζει την μεγαλύτερη μηχανική σκηνή παγκοσμίως, την Kryza. Ο δημιουργός της χρειάστηκε πάνω από 60 χρόνια για την ολοκλήρωση αυτού του γιγαντιαίου δημιουργήματος με 1400 μορφές!

Στο Trebechovice pod Orebem (www.betlem.cz) οι κάτοικοι δημιούργησαν ένα Μουσείο σε σκηνές από την Θεία Γέννησης από όλη την Τσεχία και

Σλοβακία. Το πιο σημαντικό έκθεμά του είναι η μηχανική σκηνή του Trebechovice. Επίσης, το Μουσείο σκηνών από την Θεία Γέννηση του Karlstejn (www.obeckarlstejn.cz) φιλοξενεί την αυτοκρατορική σκηνή του Karlstejn με μορφές που αντιπροσωπεύουν τους Τσέχους βασιλείς. 

Κάθε χρόνο, από τις 24 Δεκεμβρίου έως 2 Φεβρουαρίου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα έργα των κατοίκων της πόλης Trest na Vysocine (www.trest.cz) μέσα στα σπίτια των δημιουργών τους ή στο τοπικό μουσείο.

Ρομαντικά Χριστούγεννα

Φυσικά Τσεχία δεν είναι μόνο η Πράγα. Η πόλη Cesky Krumlov (www.ckrumlov.info), που συγκαταλέγεται στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, εορτάζει την νηστεία των Χριστουγέννων με κάλαντα και τον φωτισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου (2 Δεκεμβρίου). Κάθε Κυριακή κατά την διάρκεια της νηστείας των Χριστουγέννων λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία και στις 23 Δεκεμβρίου αναπαριστά την σκηνή της Θείας Γέννησης. Ακόμα ένα έθιμο της πόλης είναι τα Χριστούγεννα των Άρκτων, όπου αρκούδες γύρω από το κάστρο προσφέρουν δώρα.

Αν πάτε στο Cesky Krumlov στην γιορτή του Αγ.Στεφάνου, θα σας περιμένουν εξαιρετικό κρασί και γλυκά. Χριστούγεννα υπό τους ήχους Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής μουσικής μπορείτε να ζήσετε σε μία άλλη πόλη που προστατεύεται από την UNESCO, το Telc (www.telc-etc.cz). Οι χορωδίες τραγουδάνε κάλαντα στις Χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης και στο παλάτι.

Στα κάστρα και τα παλάτια

Όταν επισκεφθείτε τα κάστρα και τα παλάτια, θα καταλάβετε ότι έρχονται Χριστούγεννα. Αυτό γίνεται εμφανές από τη διακόσμηση των δωματίων. Οι ξεναγοί φορούν ιστορικές στολές και στήνονται οι Χριστουγεννιάτικες εκθέσεις στους οικισμούς γύρω από το κάστρο. Σίγουρα δεν θα βαρεθείτε στην Χριστουγεννιάτικη αγορά (8-9 Δεκεμβρίου 2007) στο κάστρο Loket (www.hradloket.cz), όπου παρουσιάζονται χειροτεχνήματα που θα διασκεδάσετε και εσείς αλλά και τα παιδιά σας, ενώ λαμβάνει χώρα και ένας ειδικός διαγωνισμός για κέικ.

Στα δύο Σαββατοκύριακα της Νηστείας των Χριστουγέννων (8-9 Δεκ. και 15-16 Δεκ.) το Κάστρο Krivoklat (www.krivoklat.cz) θα φιλοξενήσει μία Χριστουγεννιάτικη αγορά αλλά και μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Τα χειροτεχνήματα με Χριστουγεννιάτικες μορφές, ξεναγήσεις με ιστορικές στολές και τα Χριστουγεννιάτικα κονσέρτα σας περιμένουν να γιορτάσετε στο παλάτι του Nelahozeves την 1η και 2η Δεκεμβρίου 2007 (www.lobkowiczevents.cz).

Χριστούγεννα και Μουσική

Η Τσέχικη κλασσική μουσική αποτελεί μέρος της ποιοτικότερης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και δεν υπάρχει καλύτερο δώρο απ’ αυτό για τους λάτρεις των μουσικών κονσέρτων που πραγματοποιούνται σε ειδικούς χώρους, αγορές, εκκλησίες, κάστρα και παλάτια. Βασικό στοιχείο των κονσέρτων είναι η Χριστουγεννιάτικη Λειτουργία του 18ου αιώνα με τον τίτλο ‘Hej Mistre, vstan bystre’ του συνθέτη Jakub Jan Ryba.

Η Κρατική Όπερα στην Πράγα (www.opera.cz) διοργανώνει Χριστουγεννιάτικα κονσέρτα στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2007. Μπορείτε να παρακολουθήσετε κονσέρτα με όργανα και Χριστουγεννιάτικες μελωδίες στην Βασιλική του St.James στην Παλιά Πόλη της Πράγας από τις 26 Δεκεμβρίου έως 1 Ιανουαρίου 2008 (www.auditeorganum.cz).

Ο δημοφιλής χαρακτήρας της μουσικής κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων και της Νηστείας αποδεικνύεται από τον αριθμό των φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα. Στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται δύο εκδηλώσεις στην Πράγα (14-16 Δεκεμβρίου 2007, www.choirs.cz και 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 2007, www.orfea.cz). Στο φεστιβάλ Souzneni στην Οστράβα από 13 έως 16 Δεκεμβρίου 2007 τραγουδιστές, χορευτές και χειροτέχνες παρουσιάζουν τον κόσμο τους στο ευρύ κοινό με παραδόσεις και λαϊκή μουσική.

Χριστούγεννα πριν 100 χρόνια

Τα μουσεία στην Τσεχία προσπαθούν να αναβιώσουν το εορταστικό πνεύμα με παλιά έθιμα και παραδόσεις. Πάτε στο μουσείο-χωριό στο Roznov pod Radhostem την εβδομάδα των εκδηλώσεων με τίτλο «Ένα Χωριό Χριστούγεννα» (6-14 Δεκεμβρίου 2007) (www.vmp.cz). Εδώ θα δείτε τον δάσκαλο του χωριού να διδάσκει στους μαθητές του τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, οι νοικοκυρές να ψήνουν και να διακοσμούν κέικ με πιπερόριζα, ο καλλιτέχνης ξυλουργός να κάνει ένα κοπάδι προβάτων από ξύλο και αν έρθετε στις 15 Δεκεμβρίου, θα μπορέσετε να αγοράσετε τα παραπάνω προϊόντα στην παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ είστε προσκεκλημένοι στο κονσέρτο για τα Χριστουγεννιάτικά κάλαντα στις 26 Δεκεμβρίου.

Το Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα Radujme se, veselme se… (Ευφρανθείτε, Ευθυμείτε) διοργανώνεται από το Μουσείο της Νοτιοανατολικής Μοραβίας στο Straznice (www.nulk.cz ) από την 1η έως την 5η Δεκεμβρίου 2007. Τα παραδοσιακά κτίρια έχουν Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του προηγούμενου αιώνα και οι κάτοικοι είναι απασχολημένοι με το ψήσιμο των μπισκότων ή με την κατασκευή αχυρένιων μορφών για την σκηνή της Θείας Γέννησης. Αν σας αρέσουν αυτές οι φιγούρες, μπορείτε να αγοράσετε κατευθείαν από τους δημιουργούς τους. 

Μία επίσκεψη στο Μουσείο Μεταλλευμάτων του Pribram (www.museum-pribram.cz) σημαίνει ταξίδι στα μυστηριώδη έγκατα της γης. Την περίοδο 10-21 Δεκεμβρίου οι επισκέπτες μπορούν  μπορούν να δουν το διακοσμημένο σπίτι των μεταλλωρύχων καθώς και το τούνελ Prokop, που επισκέπτεστε με το ειδικό τρενάκι. Και μην χάσετε την ετήσια έκθεση σκηνών της Θείας Γέννησης στην Πινακοθήκη Frantisek Drtikol στο Pribram (7 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου 2008).

Παραμονή Χριστουγέννων

Στην Τσεχία η παραμονή των Χριστουγέννων είναι μία σημαντική γιορτή αλλά και μία ημέρα, που οι άνθρωποι πιστεύουν στην μαγεία. Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι να μάθετε αν είναι αλήθεια. Οι ντόπιοι βάζουν ένα ψαροκόκκαλο κάτω από το πιάτο σας στο δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων για να τους φέρει πλούτο και ευτυχία για το επόμενο έτος. Αν νηστέψετε εκείνη την ημέρα μέχρι το βράδυ, τότε θα δείτε ακόμα ένα σύμβολο ευτυχίας, έναν χρυσό χοίρο. Μετά το χορταστικό εορταστικό γεύμα είναι ώρα να προβλέψετε το μέλλον. Κόψτε ένα μήλο και αν τα κουκούτσια διαμορφώνουν ένα τέλειο αστέρι, τότε θα έχετε πλούτο και υγεία τον επόμενο χρόνο. Βρείτε τέσσερα υγιή καρύδια στα κελύφη τους και αυτό θα σας φέρει υγεία. Ρίξτε υγρό μόλυβδο στο νερό και μετά διαβάστε τις μορφές στο νερό. Ρίξτε ένα παπούτσι πάνω από το ώμο σας και δείτε αν θα παντρευτείτε (αυτό ισχύει μόνο για τις ελεύθερες κοπέλες).

Χριστούγεννα σημαίνει κυπρίνος

Η προετοιμασία για τα Χριστούγεννα συνήθως διαρκεί πολλές εβδομάδες. Το σπίτι πρέπει να καθαριστεί καλά, να ψηθούν τα μπισκότα και να αγοραστούν τα δώρα – όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι την παραμονή, ώστε η οικογένεια να απολαύσει το δείπνο πριν μαζευτεί γύρω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το εορταστικό γεύμα είναι αντικείμενο πολλών συζητήσεων και έχει κάποιες διαφορές από οικογένεια σε οικογένεια. Παράδοση είναι, όμως, το πρώτο πιάτο να είναι ψαρόσουπα (ή πατατόσουπα) με κυρίως πιάτο ψητό κυπρίνο και πατατοσαλάτα. Πολλοί Τσέχοι τρώνε κυπρίνο μόνο μία φορά τον χρόνο, τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό θα δείτε στην αγορά της Πράγας τεράστιες δεξαμενές με ψάρια από τα γνωστά ιχθυοτροφεία της Νότιας Βοημίας. Ωστόσο, ο κυπρίνος δεν είναι απαραίτητο να καταλήξει στο πιάτο. Κάποιοι τον απελευθερώνουν στο ποτάμι την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα είναι μέρος της γιορτής στην Τσεχία. Τα μπισκότα ψήνονται νωρίτερα για να είναι μαλακά την κατάλληλη στιγμή. Μερικά από αυτά καταλήγουν ως δώρα και συνήθως είναι με βανίλια, πασπαλισμένα με αμύγδαλα, μπισκότα Linz και μπισκότα με πιπερόριζα και μέλι. Οι συνταγές για αυτές τις λιχουδιές έχουν αλλάξει και βελτιωθεί με το πέρασμα τόσων γενεών. Μην χάσετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε…

Παραμονή Πρωτοχρονιάς

Οι περισσότερες πόλεις στην Τσεχία διοργανώνουν ολόκληρο σόου για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και ιδιαίτερα στην Πράγα. Μπορείτε να πάρετε μέρος στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς στην μαγευτική περιοχή της Κρατικής Όπερας. Μόλις τελειώσει η όπερα ‘Die Fledermaus’, η σκηνή μετατρέπεται σε πίστα χορού με ορχήστρα swing μέχρι τα ξημερώματα (www.opera.cz).

Στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης οι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ξεκινούν το απόγευμα και κλιμακώνονται με τα πυροτεχνήματα για το καλωσόρισμα της νέα χρονιάς. Ωστόσο, η πρωτεύουσα οργανώνει ένα εκπληκτικό σόου με πυροτεχνήματα την πρώτη ημέρα του Νέου Έτους. Νωρίς το απόγευμα, μπορούν να το θαυμάσουν και τα μικρά παιδιά με την συνοδεία των γονέων τους.

Πρωτοχρονιά στο βουνό

Τα Χριστούγεννα τελείωσαν και θέλετε να αλλάξετε σκηνικό και να βάλετε λίγη δράση στη ζωή σας. Τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τις διακοπές στο βουνό. Υπάρχουν χιλιόμετρα από μονοπάτια για σκι, πλαγιές κατάβασης διαφορετικής δυσκολίας, έλκυθρα και διαδρομές για bobsleigh.

Θα βρείτε εξαιρετικά μέρη στα Όρη Krknose, Beskydy, Jeseniky, Jizerske, Krusne και Orlicke καθώς και στην περιοχή της Sumava. Τα καλύτερα σημεία είναι τα Spindleruv Mlyn, Harrachov και Pec pod Snezkou στα Όρη Krknose, Bedrichov στα Όρη Jizerske και Praded στην οροσειρά Jeseniky.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τα site: www.holidayinfo.cz, www.ceskehory.cz και www.mzv.cz/athens (στην Ελληνική γλώσσα).

 Χριστούγεννα στα spas

Ζήστε τα Χριστούγεννα και τις τελευταίες ημέρες του χρόνου με ξεχωριστό τρόπο και αφεθείτε στις περιποιήσεις του προσωπικού ενός spa! Γιορτάστε την Πρωτοχρονιά ξεκούραστος, με ζωντάνια και χαμόγελο.

Τα πακέτα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνήθως περιλαμβάνουν διαμονή με 6 διανυκτερεύσεις, ημιδιατροφή, πρόγραμμα χαλάρωσης, διασκέδαση την Πρωτοχρονιά, συναυλία ή εκδρομή την πρώτη ημέρα του έτους. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του κάθε spa. Κατάλογό τους θα βρείτε στις σελίδες www.czechtourism.com, www.czecot και www.spas.cz.

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις

Πάρτε μία γεύση πραγματικών Χριστουγέννων στην Τσεχία. Η νηστεία (29.11-23.12) αρχίζει με ψημένα σαλιγκάρια με βούτυρο ως ορεκτικό και φιλέτο ψαριού με ουρές καβουριού ως κύριο πιάτο. Τελειώστε το γεύμα σας με ψητά μήλα και σως κρασιού. Την Παραμονή των Χριστουγέννων με ήχους από τα κάλαντα και τη ζωντανή μουσική επικρατεί η πλέον εορταστική ατμόσφαιρα. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με κυπρίνο, ψητό σολομό και αχλαδόπιτα.

Αλλά η γιορτή δεν τελειώνει την Παραμονή των Χριστουγέννων! Τα πιάτα πάπιας (25.12, 1 και 4.01.2008), ένα μενού με κυνήγι (26.12, 2 και 3.01.2008) και φυσικά ένα gourmet δείπνο για την Παραμονή του Νέου Έτους. Την τελευταία ημέρα του χρόνου μπορείτε να απολαύσετε ψητό φασιανό με αντσούγιες και cottage cheese με σάλτσα από βερίκοκα και slivovitz. Αν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε πια χωρίς συνταγές από την Τσεχία, τότε πάρτε ένα μάθημα μαγειρικής. Με την διευθύντρια του gourmet κέντρου, Dagmar Janatova θα μάθετε να συνδυάζετε παραδοσιακές συνταγές με σύγχρονο τρόπο προετοιμασίας με εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.patriot-x.cz

Εκθέσεις

Εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και καρτούν ζωντανεύουν το κτίριο της Ανώτατης Διοίκησης του Κάστρου της Πράγας από τον Οκτώβριο μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Το μέρος είναι γνωστό για το Φεστιβάλ του Σαίξπηρ που γίνεται κάθε χρόνο από τα τέλη Ιουλίου μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου. Εν τω μεταξύ θα πραγματοποιηθούν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις εδώ. Τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2008, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τις ταξιδιωτικές φωτογραφίες του φωτογράφου Eduard Ingris. Από τις 23 Δεκεμβρίου έως 6 Ιανουαρίου 2008 ο χώρος θα φιλοξενήσει έκθεση με σκηνές από την θεία Γέννηση με μοναδικά εκθέματα, ενώ για την άνοιξη προγραμματίζεται μία πασχαλινή έκθεση με παραδοσιακά έθιμα και χειροτεχνήματα. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.shakespeare.cz

Κρουαζιέρα στο ποτάμι

Ακόμα και μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου οι επισκέπτες στο πάρκο του κάστρου της  Lednice μπορούν να απολαύσουν μία ευχάριστη κρουαζιέρα. Τα Σαββατοκύριακα από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, τα πλοία που έχουν προσαρμοστεί για τις χειμερινές καιρικές συνθήκες κάνουν κρουαζιέρα στους ποταμούς Zamecka και Stara.

Αν δεν παγώσει το ποτάμι, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να θαυμάσουν το πάρκο του πύργου και τα γύρω δάση τον χειμώνα μέσα από το θερμαινόμενο σαλόνι. Ένα ποτήρι κρασί ή μία κούπα τσάι θα σας ζεστάνει και εσωτερικά.

Τα πλοία φεύγουν από την προκυμαία του κάστρου τα Σαββατοκύριακα και τις διακοπές στις 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 και 15.00.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.plavby-lednice.cz

Βόλτα με ιστιοπλοϊκό

Η πρόταση για επιμήκυνση του Καναλιού Bat’a μέχρι το Kromeriz αναμένει την κύρωσή της από το Υπουργείο Μεταφορών της Τσεχίας. Αν το έργο των 160 εκ.κορωνών λάβει το πράσινο φως, τότε οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο.

Το κανάλι Bat’a δέχεται 50.00 επισκέπτες ετησίως και η επέκτασή του μέχρι το Kromeriz με τα μνημεία τους που προστατεύονται από την UNESCO θα το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό. Αυτή η υδάτινη οδός που συνδέει την Otrokovice στην περιοχή του Zlin με το Rohatec στην περιοχή του Hodonin της Νότιας Μοραβίας θα επεκταθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Την επόμενη άνοιξη, θα ξεκινήσουν οι εργασίες προς τον νότο και θα φτάσει στο Hodonin το 2009.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.batacanal.cz

Διακοπές με ιππασία

Στην Τσεχία οι εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού ιππασίας αναπτύσσονται ραγδαία. Απόδειξη είναι τα 600χλμ. νέων μονοπατιών, που σημαίνει ότι οι τουρίστες μπορούν τώρα να ιππεύσουν μέχρι και 1.400 χλμ. Περισσότερα από αυτά τα μονοπάτια έχουν ιδιαίτερα μεγάλο μήκος και οι ιππείς θα χρειαστούν αρκετές ημέρες για να επισκεφθούν όλες τις τοποθεσίες.

Δύο από τις μεγαλύτερες διαδρομές διασχίζουν την Κεντρική Βοημία ξεκινώντας από το Telc και φθάνοντας στην Αυστρία μέσω της πόλης Mariz της Νότιας Βοημίας. Ωστόσο, βλέποντας τον κόσμο πάνω σε ένα άλογο δεν είναι δωρεάν. Μία ημέρα ιππασίας μπορεί να κοστίσει μέχρι 2.000 κορώνες. Το κόστος εξαρτάται και από το έδαφος. Υπάρχουν πολλές φάρμες, όπου μπορείτε να βρείτε άλογα, τον απαραίτητο εξοπλισμό και οδηγούς. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, υπάρχουν περίπου 200 τέτοια μέρη στην χώρα.

Εxtreme sports

Η Allegria – μία «εταιρία εμπειριών’ – ιδρύθηκε το 2004 με στόχο την ανάπτυξη ενός μοναδικού προϊόντος στην Τσεχία – του τουρισμού εμπειριών. Αυτές οι εμπειρίες αναφέρονται σε extreme sports (π.χ. έλκυθρα με σκύλους, αγώνες δρόμου formula 3), χαλάρωση (π.χ. πτήσεις με αερόστατο, μασάζ με μέλι), δραστηριότητες με ειδικούς (π.χ. χειρισμό ανελκυστήρα, οδήγηση βυτιοφόρου) και πολλά άλλα. Προς το παρόν η εταιρία οργανώνει περίπου 200 δράσεις σ’ όλη την χώρα.  

Η εταιρία απευθύνεται σε μεμονωμένους και ομάδες που μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα πακέτα ή να οργανώσουν κάτι ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Οι ξένοι τουρίστες συνοδεύονται από ξεναγό και δίνονται οδηγίες στην γλώσσα τους.  Η Allegria μπορεί να αναλάβει την διαμόρφωση ομάδων και άλλων εταιρικών εκδηλώσεων. Η θετική σκέψη που μπορεί να προκύψει από μία εμπειρία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη των εταιρικών σχέσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.allegria.cz

Το HILTON

Το HILTON είναι το δεύτερο ξενοδοχείο της γνωστής αλυσίδας που ανοίγει στην Πράγα. Με τους εννέα ορόφους του, τα 305 δωμάτια, 22 executive δωμάτια και 20 σουίτες οι επισκέπτες απολαμβάνουν εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας μέχρι και  ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις υπηρεσίες ενός υπερσύγχρονου κέντρου υγείας και γυμναστήριου, σάουνας και εσωτερικής πισίνας. Οι δώδεκα πλήρως εξοπλισμένοι συνεδριακοί χώροι και η μεγάλη αίθουσα χορού καθιστούν το Hilton στην παλιά Πόλη της Πράγας το ιδανικό μέρος για συναντήσεις, συνεστιάσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.prague-oldtown.hilton.com

Το νέο ξενοδοχείο Marriott

Η διεθνής αλυσίδα Marriott εγκαινίασε το ξενοδοχείο της στο κέντρο της πόλης με 195 δίκλινα δωμάτια. Πρόκειται για το Courtyard, το τρίτο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων της αλυσίδας στην Τσεχίας και η κατασκευή του κόστισε 500 εκ.τσέχικες κορώνες. Το Pilsen είναι η πρώτη απόπειρα της Marriott στις περιφέρειες της χώρας. Η εταιρία σχεδιάζει την κατασκευή ξενοδοχείων στην Οστράβα και το Μπρνο.

Το δυναμικό της αλυσίδας Marriott στην Τσεχία περιλαμβάνει το πολυτελές ξενοδοχείο Prague Marriott με 293 δωμάτια, το ξενοδοχείο Renaissance Prague με 310 δωμάτια και 53 σουίτες στα Marriott Executive Apartments. Οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις Courtyard Prague Flora και Courtyard Prague Airport είναι τεσσάρων αστέρων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.marriott.com

Αγορές μέχρι τελικής πτώσης

Το Palladium, το νέο εμπορικό κέντρο στην πλατεία Republiky άνοιξε στις 25 Οκτωβρίου. Το κέντρο προσφέρει στους αγοραστές περισσότερα από 200 καταστήματα και εστιατόρια, ενώ το υπόγειο πάρκινγκ του έχει χωρητικότητα 900 αυτοκινήτων. Το εμπορικό κέντρο στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα, που ήταν κλειστό για το κοινό για πολύ καιρό.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: www.palladiumPrague.cz

Εκδρομές

– Στην πόλη Stribro της περιοχής Tachov παράγεται ξανά μπύρα. Η παράδοση της πόλης στην παραγωγή μπύρας φτάνει πίσω στο 1192, όταν οι μοναχοί στο τοπικό μοναστήρι παρήγαγαν το πρώτο βαρέλι μπύρας. Η οικογενειακή ζυθοποιία U Rybicek παράγει 1.000 εκατόλιτρα αυτού του νέκταρ ετησίως.

– Συνιστάται να επισκεφθείτε τους αμπελώνες του Uherske Hradiste και συγκεκριμένα την πόλη Maratice. Τα κτίρια της και σπίτια των αμπελουργών θεωρούνται τα πιο όμορφα στην ευρύτερη περιοχή. Τα παλαιότερα κελάρια της Maratice χρονολογούνται στον 18ο αιώνα. Μία επίσκεψη εκεί είναι γεμάτη με κρασί, παραδοσιακά τραγούδια και καλό χιούμορ.  www.uherske-hradiste.cz

– Μοναστήρι Loucky στο Znojmo. Ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συμπλέγματα της Κεντρικής Ευρώπης χτίστηκε το 1190 και αποτελούσε μέχρι το 1784 το κέντρο της καλλιτεχνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής της περιοχής του Znojmo. Η εταιρία Znovin Znojmo συνέδεσε το όνομά της με το μοναστήρι και τις καλλιέργεια αμπελώνων δίνοντάς του ζωή. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πινακοθήκη, την κρύπτη κάτω από την εκκλησία του μοναστηριού, το μουσείο αμπελουργίας αλλά και οινογνωσία. www.znovin.cz

–  Παλάτι Buchlovice. Το παλάτι μοιάζει με Ιταλική βίλα στις αρχές του 18ου αιώνα με κήπο και πάρκο Μπαρόκ ρυθμού. Στο ίδιο στυλ είναι η αρχιτεκτονική, τα γλυπτά, οι πίνακες, τα χειροτεχνήματα. Εξυπηρετούσε ως έδρα του υπουργού Εξωτερικών της Αυστρο-Ουγγαρίας, Leopold Berchtold. www.zamek-buchlovice.cz


Δεκάλεπτο βίντεο της εκπομπής «Εν Λευκώ»Αφήστε μια απάντηση