Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Χριστούγεννα / Χριστουγεννιάτικες κάρτες vs e-cards και περιβάλλον

Χριστουγεννιάτικες κάρτες vs e-cards και περιβάλλον

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες , γιορτινές δεχόμαστε ή στέλνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές και όμορφα λόγια για τις ημέρες αγάπης που έρχονται.

Είναι μια παράδοση που κρατάει πολύ καιρό και έτσι έρχονται πιο κοντά άνθρωποι που δεν έχουν την δυνατότητα να περάσουν τις γιορτές μαζί.

Πέρα όμως από τις κάρτες υπάρχει και κάτι άλλο που φέρνει κοντά τους ανθρώπου και εκμηδενίζει τις αποστάσεις. Το internet !.

Πλέον μπορούμε να στείλουμε τις ευχές μας με ένα e-mail στην άλλη άκρη της γης χωρίς να κοστίσει τίποτα και χωρίς να επιβαρρύνουμε το περιβάλλον.

Μήπως αξίζει να υιοθετήσουμε μια τέτοια συνήθεια , βοηθώντας έτσι και το περιβάλλον;
Οι λεγόμενες e-cards ξεκίνησαν από τις μεγάλες επιχειρήσεις, που για να εξοικονομήσουν χρόνο και κυρίως χρήμα αποφάσισαν τις ευχές τους να τις στείλουν με e-mail που το διαμόρφωναν καταλλήλως προσθέτοντας και μια χριστουγεννιάτικη εικόνα.

Αυτός ο τρόπος ανταλλαγής ευχών υιοθετήθηκε σιγά σιγά και από απλούς ανθρώπους, κυρίως από αυτούς που έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία με το περιβάλλον.

Είναι γεγονός πώς εάν όλοι μας στέλναμε μόνο ηλεκτρονικές κάρτες θα βοηθούσαμε το πλανήτη σε μεγάλο βαθμό αφού δεν θα θυσιαζόταν τόσο χαρτί για την έκδοση και τύπωση χριστουγεννιάτικων καρτών.

Από την άλλη όμως , υπάρχουν άλλοι υποστηρικτές που δεν πιστεύουν πώς γίνεται ουσιαστική προσφορά στο περιβάλλον στέλνοντας χριστουγεννιάτικες κάρτες μέσω e-mail .

Θεωρούν πως η κατανάλωση ρεύματος που χρειάζεται για να σταλθεί ένα e-mail είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να μην επιβαρύνουμε τον πλανήτη κόβοντας δέντρα και καταναλώνοντας το χαρτί , τον ταλαιπωρούμε όμως με την κατάχρηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης με μια ηλεκτρονική χριστουγεννιάτικη κάρτα χάνεται και ο προσωπικός χαρακτήρας του κάθε μηνύματος και της κάθε ευχής.

Γίνεται πιο απρόσωπο, πιο τεχνοκρατικό και τυποποιημένο, γιαυτό εξάλλου είναι και μια φόρμα που ξεκίνησε από τις επιχειρήσεις .
Μήπως λοιπόν θα έπρεπε να ξανασκεφτούμε το κατά πόσο ” πράσινη” είναι η επιλογή του να στείλουμε φέτος τις ευχές μας ηλεκτρονικά και κατά πόσο θέλουμε να χάσουμε τον ιδιαίτερο και προσωπικό χαρακτήρα της κάρτας μας ;

Όπως και να έχει όμως είτε ηλεκτρονική είτε κανονική καρτα στείλετε, αυτό που μετράει είναι η σκέψη.


Αφήστε μια απάντηση