Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Υδρογυμναστική / Οι ιδιότητες του νερού και τα πλεονεκτήματα της άσκησης σε αυτό (i)

Οι ιδιότητες του νερού και τα πλεονεκτήματα της άσκησης σε αυτό (i)

Το περιβάλλον του νερού είναι τελείως ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Η αίσθηση του νερού, μέσα στη πισίνα με τα όργανα υδρο-γυμναστικής, είναι τελείως διαφορετική από ότι της αίθουσας του γυμναστηρίου. Δεν υπάρχει η αίσθηση της βαρύτητας που επιβαρύνει τις αρθρώσεις ενώ αντίθετα υπάρχει μια αίσθηση ελαφρότητας και ευκολίας στη κίνηση. Οι ιδιότητες του νερού που ευθύνονται για τη ξεχωριστή του ιδιαιτερότητα είναι: η Θερμοκρασία , η Άνωση, η Αντίσταση και η Υδροστατική πίεση.

Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά στη πρώτη σημαντική ιδιότητα του νερού, τη Θερμοκρασία.

Θερμοκρασία: Με την είσοδο του αθλουμένου στο νερό υπάρχει μεταβολή της θερμοκρασίας σώματος. Η μεταβολή αυτή οφείλεται και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως:

I. Τη θερμοκρασία του νερού.

II. Το ποσοστό του σώματος που είναι βυθισμένο στο νερό.

III. Τη θερμοκρασία του αέρα.

IV. Τη σύσταση των ιστών του σώματος.

V. Την υγρασία του περιβάλλοντος.

VI. Τα ρεύματα αέρα.

Κατά την άσκηση σε νερό 27oC με 29oC διατηρείται μια χαμηλή και ευχάριστη θερμοκρασία σώματος. Αυτή η θερμοκρασία νερού συναντάται στις περισσότερες πισίνες και υδρογυμναστήρια και ασκεί επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Λίγα λεπτά μετά από τη βύθιση του σώματος στο νερό η θερμοκρασία του δέρματος αποκτά τη θερμοκρασία του νερού (η διαφορά είναι λιγότερο από 1oC) καθώς η αγωγιμότητα της θερμοκρασίας είναι 25πλάσια στο νερό από ότι στον αέρα. Κατά τη κατάσταση ηρεμίας σε θερμοκρασία 33oC -34oC το σώμα αποκτά θερμική ουδετερότητα ενώ σε χαμηλότερες από 30oC σημειώνεται προοδευτικά πτώση της θερμοκρασίας.

Το νερό βοηθώντας στο να ρυθμίζεται πιο εύκολα η θερμοκρασία του σώματος και σε συνδυασμό με τη χρήση των οργάνων υδρογυμναστικής μετατρέπεται στο ιδανικό μέσο γύμνασης για:

  • Έγκυες γυναίκες
  • Όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν χωρίς κίνδυνο της υγείας τους
  • Παχύσαρκους ή υπέρβαρους
  • Καρδιοπαθείς
  • Άτομα με παθολογικά προβλήματα.
  • Υπερτασικούς
  • Άτομα τα οποία παρουσιάζουν έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Άτομα τα οποία βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης τραυματισμού και επιθυμούν τη σωστή θερμοκρασία, στη τραυματισμένη περιοχή, για να επιταχύνουν τον χρόνο αποκατάστασης.

Η άσκηση στο νερό αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας. Απολαύστε το νερό και ενημερωθείτε για τα πάντα που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την υγείας σας.


Αφήστε μια απάντηση