Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Υδρογυμναστική / Οι ιδιότητες του νερού και τα πλεονεκτήματα της άσκησης σε αυτό (iii)

Οι ιδιότητες του νερού και τα πλεονεκτήματα της άσκησης σε αυτό (iii)

Στο σημερινό άρθρο θα κλείσουμε το κεφάλαιο των ιδιοτήτων του νερού και θα αναφερθούμε στις δύο τελευταίες, την αντίσταση και την υδροστατική πίεση.

Αντίσταση: Η αντίσταση στο νερό είναι τρισδιάστατη και συναντάται σε όλα τα επίπεδα. Η ολική αντίσταση που αντιτίθεται στη κίνηση μέσα στο νερό είναι συνισταμένη τριών επιμέρους αντιστάσεων:

α) της μετωπικής αντίστασης

β) της αντίστασης των κυμάτων τέλους

γ) της αντίστασης της δερματικής τριβής

Στην υδρο-γυμναστική, σε αντίθεση με τη κλασσική κολύμβηση, προσπαθούμε να αυξήσουμε την πρώτη συνισταμένη των αντιστάσεων με τη βοήθεια εξοπλισμών και των ειδικών οργάνων γυμναστικής. Προσπαθούμε δηλαδή να αυξήσουμε τη μετωπική αντίσταση, με σκοπό όχι την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κίνηση μέσα στο νερό αλλά την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική, από άποψη γύμνασης, μετακίνηση. Η αντίσταση του νερού επιτυγχάνει τέλεια την ισομερή ανάπτυξη συναγωνιστών και ανταγωνιστών μυών!

Υδροστατική πίεση: Η υδροστατική πίεση είναι ανάλογη της απόστασης του βυθισμένου σώματος από την επιφάνεια του νερού. Αποτέλεσμα της σχέσης αυτής είναι η αύξηση της υδροστατικής πίεσης όσο αυξάνεται το βύθισμα του σώματος. Σε κάθε μέτρο βάθους η υδροστατική πίεση αυξάνει κατά 0,1 της ατμόσφαιρας. Επομένως για να βρούμε την υδροστατική πίεση σε ένα ορισμένο βάθος δεν έχουμε παρά να πολλαπλασιάσουμε το βάθος επί 0,1 (1 ατμόσφαιρα = 1Kg/cm2).

Όσο αναφορά το αδυνάτισμα και την απομάκρυνση της κυτταρίτιδας η υδροστατική πίεση βοηθάει τα μέγιστα. Με το συνεχές υδρομασάζ που ασκεί στην επιφάνεια του σώματος (είναι ευδιάκριτο στη φωτογραφία με το διάδρομο νερού) επιτυγχάνεται η γρήγορη απομάκρυνση της κυτταρίτιδας ενώ παράλληλα αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος συμβάλλοντας έτσι και στην ελάττωση του καρδιακού έργου!!!

Άνωση – Θερμοκρασία – Υδροστατική πίεση – Αντίσταση, οι 4 πολύτιμες φυσικές ιδιότητες του νερού που το κάνουν ξεχωριστό, ιδιαίτερο και το καλύτερο περιβάλλον γύμνασης!

Εσείς θα δοκιμάσετε …

Η άσκηση στο νερό αποτελεί τον καλύτερο και πιο ασφαλή τρόπο άθλησης και ψυχαγωγίας.

Απολαύστε το νερό και ενημερωθείτε για τα πάντα που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την υγείας σας.


Αφήστε μια απάντηση