Μενού

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

– Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1918 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι παντρεμένος με την Μαρίκα Γιαννούκου, με την οποία έχουν αποκτήσει τέσσερα παιδιά.Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση κατά των κατακτητών ως κατακτητών ως ηγετικό στέλεχος της Εθνικής Οργάνωσης Κρήτης.
– Μετά τον πόλεμο εισήλθε στην πολιτική. Εξελέγη βουλευτής Χανίων με το Κόμμα των Φιλελευθέρων για πρώτη φορά το 1946 και με τη σημαία του ίδιου κόμματος από το 1950 έως το 1958. Το 1961 προσχώρησε στην Ενωση Κέντρου που μόλις είχαν ιδρύσει ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Σοφοκλής Βενιζέλος. Με την Ενωση Κέντρου εξελέγη βουλευτής το 1961 και το 1963. Υπουργοποιήθηκε πολλές φορές στις κυβερνήσεις του Πλαστήρα, του Σοφοκλή Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου. Παράλληλα πρωταγωνίστησε στις εσωκομματικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις της Ένωσης Κέντρου.
– Διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στα “Ιουλιανά” του 1965, δηλαδή την απομάκρυνση του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου από τον βασιλιά Κωνσταντίνο και την αποχώρηση βουλευτών από την Ένωση Κέντρου που ακολούθησε, τη γνωστή “αποστασία”. Συμμετείχε στις αλλεπάλληλες κυβερνήσεις των “αποστατών”.
– Αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση και την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα. Το 1977 εκλέγεται Βουλευτής, επικεφαλής του μικρού κεντρώου κόμματος των Νεοφιλελεύθερων. Την Άνοιξη του 1978 προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το Υπουργείο Συντονισμού στην κρίσιμη περίοδο της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ορκίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδος στις 11 Απριλίου του 1990 μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας .
– Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έθεσε σε εφαρμογή ένα δυναμικό πρόγραμμα απελευθέρωσης της οικονομίας από διοικητικούς περιορισμούς και κυβερνητικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με έντονη προσπάθεια δημοσιονομικής πειθαρχίας και ιδιωτικοποίησης των υπό δημόσιο έλεγχο οργανισμών και επιχειρήσεων .
– Η θαρραλέα πρόθεση του για ορισμένες γενναίες αλλαγές ενόχλησε το “καταστημένο” … και με μοχλό τα εχθρικά Μ.Μ.Ε και την “ύποπτη” αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά από την ΝΔ οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 και την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας . Η ιστορία θα δείξει κατά πόσο ικανός και διορατικός Πολιτικός ήταν ….


Αφήστε μια απάντηση