Μενού

Ορτανσία (Ortensia)

Η ορτανσία είναι δικοτυλήδονο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια Σαξιφραγίδες (Saxifragaceae). Είναι ένα μικρό θαμνώδες φυτό ύψους 0,40 εκ. έως 2,50 μ. Τα φύλλα είναι ωοειδή ή ελλειπτικά, αιχμηρά στην κορυφή πριονωτά, και έχουν μήκος 10-20 εκ. Σχηματίζουν σφαιρικές, φοβοειδείς ή κορυμβόμορφες ταξιανθίες. Οι ταξιανθίες της είναι πλούσιες, και σφαιρικές. Αποτελούνται από πολλά ροζ, κόκκινα, μοβ, μπλε και λευκά άνθη. Τα άνθη της διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία και μπορούμε να συναντήσουμε λευκές, ροζ, μοβ και μπλε ορτανσίες. Το χρώμα της καθορίζεται κυρίως από τη γενετική σύσταση του φυτού αλλά και από το έδαφος, όμως μία αλλαγή χρωματισμού μπορεί να επιτευχθεί και με διάφορους εμβολιασμούς.
Η ορτανσία λέγεται και υδραγγεία επειδή τα περικάρπια της μοιάζουν στο σχήμα με κύπελλα νερού. To γένος υδράγγεα (Hydrangea) περιλαμβάνει γύρω στα 25 είδη, που ευδοκιμούν στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία, κυρίως στην Κίνα και στις περιοχές των Ιμαλαΐων, όπως επίσης και στην αμερικανική ήπειρο.
Ένα ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με αυτές τις παραδοσιακές ορτανσίες είναι το χρώμα του άνθους το οποίο εξαρτάται από το pH του εδάφους. Για ροζ άνθη χρειάζεστε χώμα περισσότερο αλκαλικό και για μπλε άνθη περισσότερο όξινο. Άσχετα με το pH το χώμα σας πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικά. Φροντίστε να προσθέσετε κάποιο λίπασμα. Και φυσικά σιγουρευτείτε ότι οι ορτανσίες σας έχουν την κανονική υγρασία.


Αφήστε μια απάντηση