Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διάφορα / Άνθη / Ορχιδέα – Μέλισσα (Ophrys apifera)

Ορχιδέα – Μέλισσα (Ophrys apifera)

Η Ορχιδέα – Μέλισσα είναι ένα υπέροχο δείγμα της οικογένειας των ορχεοειδών με ντελικάτη μορφή και εκπληκτικά χρώματα. Το ύψος του φυτού φτάνει από 15 μέχρι 40 εκατοστά, αναπτύσσοντας ένα ευθύ κοτσάνι, στο τέλος του οποίου εμφανίζονται λίγα λογχοειδή φύλλα, τα οποία μερικώς καλύπτουν τα άνθη. Αυτά τα λουλούδια αναπτύσσονται το ένα από πάνω από το άλλο και είναι αξιοσημείωτα για την βελούδινη υφή τους και τα κίτρινα και καφέ χρώματά του κεντρικού άνθους περιστοιχισμένα από τρία ροζ βράκτια.
Το φυτό ονομάζεται έτσι από το σχήμα των λουλουδιών του που εμφανίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο, και μοιάζουν με το σώμα της βασίλισσας μέλισσας. Γι αυτό το λόγο οι αρσενικές μέλισσες επιστρέφουν κατ’ επανάληψη στα λουλούδια και μοιράζουν τη γύρη από το ένα φυτό στο άλλο. Αν και παριστάνουν τη μέλισσα, αυτά τα φυτά, δεν χρησιμοποιούν τις μέλισσες σαν κύρια μέθοδο γονιμοποίησης. Συνήθως είναι αυτογονομοποιούμενα.
Αυτές οι ορχιδέες είναι μυστήριες στην εμφάνιση τους. Ξεφυτρώνουν σε ανώμαλα αργιλοπετρώδη εδάφη σε τεράστιους αριθμούς μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, παραμένουν για λίγα χρόνια και μετά εξαφανίζονται. Αυτό τις οδήγησε να θεωρούνται κάτι σαν διασημότητες όταν πρωτοεντοπίζονται σε ένα νέο μέρος.


Αφήστε μια απάντηση