Μενού

Παπαρούνα (Poppy)

Αγγειόσπερμο, δικότυλο, ποώδες φυτό, η παπαρούνα ανήκει στην τάξη Παπαβερώδη και στην οικογένεια Παπαβερίδες. Περιλαμβάνει πολυάριθμα είδη, στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου δέκα ποικιλίες παπαρούνας.
Πιο διαδεδομένη είναι η Μήκων ή Ροιάς, η κόκκινη παπαρούνα των λιβαδιών, που έχει στεφάνη έντονου κόκκινου χρώματος. Αυτό το είδος παπαρούνας, είναι φυτό μονοετή, με βλαστό ύψους 20 – 50 εκ. συνήθως και φύλλα πτεροσχιδή και οδοντωτά. Τα άνθη της βγαίνουν την άνοιξη από τις μασχάλες τον φύλλων, πάνω σε μακριούς, τριχωτούς ποδίσκους και στρέφονται προς τα κάτω, πριν ακόμα ανοίξουν. Όταν ανοίξουν, ορθώνονται. Έχουν δύο τριχωτά σέπαλα, τέσσερα βαθυκόκκινα, αστραφτερά πέταλα, με μαύρη τη βάση τους. Οι στήμονες είναι πολλοί, μικροί, μαύροι. Οι καρποί είναι ατρακτοειδείς κάψες, που με τρύπες, κοντά στην κορυφή τους, απελευθερώνουν 8-10 σπόρους, με τους οποίους το φυτό πολλαπλασιάζεται.
Γενικά χαρακτηριστικά όλων των ειδών παπαρούνας, είναι τα φύλλα τους, που είτε αναπτύσσονται μέσα σε λοβό είτε είναι κομμένα σε διάφορα μέρη, διασκορπισμένα, ή ύπαρξη ενός γαλακτικού υγρού στο βλαστό , καθώς και τα μεγάλα τους άνθη που φύονται μεμονωμένα σε μίσχους άφυλλους ή σε φυλλώδης βλαστούς. Οι παπαρούνες βρίσκονται στις Εύκρατες και ψυχρές περιοχές της γης.


Αφήστε μια απάντηση