Μενού

Πεταλίδα (i)

Σε κάθε βράχο και σε κάθε μόλο θα βρούμε πεταλίδες. Όπου βράχος που βρέχεται από θάλασσα, εκεί και η πεταλίδα. Καλά βεντουζαρισμένη πάνω στο βράχο, δε φοβάται κανέναν καιρό. Μετακινείται τόσο πολύ αργά, που νομίζεις ότι η θέση της είναι μόνιμη και σταθερή. Πολλές φορές βρίσκεται σκεπασμένη σε παραλλαγή με χόρτο  ,  άλλες φορές που ο τόπος είναι καθαρός το κέλυφος της είναι πεντακάθαρο. Προσαρμόζεται εύκολα σε κάθε περιοχή.


Την πεταλίδα  την μαζεύουμε από τα βραχάκια της ακτής, χρησιμοποιώντας ένα μυτερό και σταθερό μαχαίρι. Καλό είναι η λεπίδα να είναι σκληρή, αλλά όχι πολύ χοντρή. Με τη βοήθεια της μύτης του μαχαιριού την ξεκολλάμε από τα βράχια και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε όσο δόλωμα χρειαζόμαστε για το ψάρεμα μας. Αν είμαστε κι από τα άτομα που μας αρέσει το κολύμπι, τότε με μια μάσκα μπορούμε να μαζέψουμε τις πεταλίδες που βρίσκονται μέσα στο νερό σε βάθος μέχρι ένα μέτρο. Επειδή αυτές δε μαζεύονται από πολλούς είναι και μεγαλύτερες, αλλά και περισσότερες.


Για να τις  διατηρήσουμε ζωντανές της τοποθετούμε μέσα σε θαλασσινό νερό το οποίο βέβαια το ανανεώνουμε τακτικά. Επίσης, μέσα στη συντήρηση του ψυγείου διατηρούνται ζωντανές για αρκετές μέρες. Αν έχουμε πιάσει αρκετές πεταλίδες για να δολώσουμε, για παράδειγμα, κάποιο παραγάδι και ο καιρός δε μας επιτρέπει να ψαρέψουμε και δεν έχουμε το περιθώριο να διατηρήσουμε τις πεταλίδες μας ζωντανές, μπορούμε να τις καθαρίσουμε και να τις τοποθετήσουμε μέσα στην κατάψυξη. Όταν τις βγάλουμε για ψάρεμα μπορεί να μην είναι τόσο καλές όσο οι ζωντανές, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερο δόλωμα από τα υπόλοιπα γνωστά κατεψυγμένα δολώματα.


Για να τη δολώσουμε πρέπει να την αφαιρέσουμε από το κέλυφος της. Αυτό που  χρειάζεται προσοχή είναι  η πεταλίδα να βγει ολόκληρη από το κέλυφος της και όχι η μισή. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι η με ένα άδειο άλλο κέλυφος μιας πεταλίδας. Θα πρέπει να προσέξουμε να μην χαλάσουμε  το μαλακό μαύρο τμήμα που έχει, τότε παύει να ψαρεύει. Το μαύρο είναι αυτό που προσελκύει και τραβά κοντά τα ψάρια στο αγκίστρι μας .


Αφήστε μια απάντηση