Μενού

Διατροφή

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές και χρήσιμες καταχωρήσεις περί Διατροφής,συστατικά τροφίμων,βιταμίνες τροφίμων,συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή .

Βιταμίνη Κ και ταυτότητα

Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης Κ δεν προέρχεται από τα τρόφιμα, αλλά συντίθεται στο οργανισμό. Το πρόβλημα είναι ότι ο σύγχρονοςς άνθρωπος, με την κακής ποιότητας διατροφή του, δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει. Γι΄αυτό και η έλλειψη της αποτελεί έναν …

Συνέχεια »

Βιταμίνη Κ και προσοχή

Αν παίρνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να αποφύγετε πολυβιταμίνες που περιέχουν βιταμίνη Κ και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα, επειδή η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος.

Συνέχεια »

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τη ζωή του ανθρώπου. Πλούσιες πηγές της είναι οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες κ.ά. Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στο μεταβολισμό του σιδήρου, στην …

Συνέχεια »

Βιταμίνη C και συνιστώμενη δόση

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C για τις γυναίκες είναι τουλάχιστον 75 mg, ενώ για τους άνδρες 90 mg. Αν βέβαια είστε έγκυος ή θηλάζεΤε ή καπνίζετε οι ανάγκες σας είναι ακόμα περισσότερες. Παρ΄όλα αυτά, αν τρώτε 5-9 μερίδες φρούτων …

Συνέχεια »

Βιταμίνες συμπλέγματος Β και ταυτότητα

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β3,Β5,Β6,Β12) βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές κυρίως στις πρωτεϊνούχες. Συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, θεωρούνται οι βιταμίνες του νευρικού συστήματος.

Συνέχεια »

Βιταμίνες συμπλέγματος Β και προσοχή

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συχνά όμως σε διαφορετικές ποσότητες από αυτές που υποδεικνύουν στις οδηγίες τους οι Διατροφικοί Οργανισμοί. Σε γενικές γραμμές, με τις βιταμίνες αυτές δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με την περιεκτικότητα των …

Συνέχεια »

Φυλλικό οξύ και προσοχή

Αν και υπάρχει πάντα στις πολυβιταμίνες το φυλλικό οξύ, συνήθως δεν περιέχεται στην αναγκαία ποσότητα. Έτσι, είναι απαραίτητο να το αναζητάτε στη διατροφή σας στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα και στα λαχανικά, κυρίως στα πράσινα. Επίσης, αν είστε γυναίκα …

Συνέχεια »

Φώσφορος και ταυτότητα

Ο φώσφορος είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο μέταλλο στο οργανισμό μετά το ασβέστιο και μια πολύ καλή πηγή του είναι οι πρωτεϊνούχες τροφές. Συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών και των οστών και σε διάφορες διεργασίες του οργανισμού.

Συνέχεια »

Φώσφορος και προσοχή

Ο φώσφορος εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου, το ασβεστίου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου, καλό είναι να απουσιάζει από τις πολυβιταμίνες ή να βρίσκεται σε όσο το δυνατόν μικρότερες ποσότητες.

Συνέχεια »

Ψευδάργυρος και ταυτότητα

Ο ψευδάργυρος είνα ένα πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο που θεωρείται εκτός των άλλων αντιοξειδωτικό και του οποίου πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά και τα κρέατα. Είναι στενά συνδεδεμένος με τη σωστή δράση της ινσουλίνης, την ίαση πληγών και την καλή λειτουργία …

Συνέχεια »