Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή (Σελίδα 19)

Διατροφή

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές και χρήσιμες καταχωρήσεις περί Διατροφής,συστατικά τροφίμων,βιταμίνες τροφίμων,συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή .

ΚΑΤΕΧΙΝΕΣ

Οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικά, τύπου “φλαβονοειδή”, που βρίσκονται στο κρασί και στο τσάι. Από τη φύση κλεισμένα στα φύλλα του τσαγιού, απελευθερώνονται κατ’ ευθείαν στο φλιτζάνι μόλις τα φύλλα έρθουν σε επαφή με το βραστό νερό.

Συνέχεια »

ΠΟΛΥΦΑΙΝΟΛΕΣ

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που από τη φύση της περιέχει η ελιά και κατά συνέπεια και το ελαιόλαδο. Οι πολύτιμες αυτές ουσίες, όπως η προβιταμίνη Α (β-καροτένιο)και η βιταμίνη Ε, έχουν ευεργετική αντιοξειδωτική δράση και υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλουν στην …

Συνέχεια »

ΡΙΖΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Οι ρίζες οξυγόνου είναι «αγενείς» ουσίες του οργανισμού οι οποίες, αν βρουν την ευκαιρία, προκαλούν βλάβες στη λειτουργία των κυττάρων. Ευτυχώς τα αντιοξειδωτικά είναι ικανά να τις δεσμεύσουν και να προστατεύσουν αποτελεσματικά τον οργανισμό.

Συνέχεια »

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

Όλα τα φλαβονοειδή θεωρούνται πολύ σημαντικοί παράγοντες για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Μερικά απ’ τα πιο γνωστά ονόματα φλαβονοειδών είναι η κερσετίνη που βρίσκεται στα μπρόκολα και το σταφύλι, οι κατεχίνες του τσαγιού και των μήλων, η απιγενίνη …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η βιταμίνη D βοηθάει στον σχηματισμό των οστών και δοντιών. Όταν δεν υπάρχει επάρκεια στον οργανισμό προκαλούνται ραχίτιδα, διαταραχές στον μεταβολισμό καθώς και οστεομαλάκυνση. Την βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα αυγά, στο συκώτι.

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6

Βρίσκεται κυρίως στο γάλα, το κρέας και τα δημητριακά. Αποτελεί συστατικό των συνενζύμων τα οποία συμμετέχουν στο μεταβολισμό των αμινοξέων. Η ανεπάρκειά της προκαλεί στα νεογνά και τα βρέφη ανησυχία, σπασμούς και υπόχρωμη αναιμία, ενώ σε ενήλικους ασθενείς, κατά τη …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Είναι η ασπίδα του οργανισμού εναντίον των λοιμώξεων. Είναι απαραίτητη για την σωστή ανάπτυξη του σώματος, την επούλωση των τραυμάτων και την καλή κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων. Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο. Θα τη βρούμε στο …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Η βιταμίνη Ε βοηθάει στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ημερήσιες απαιτήσεις είναι 10 mgr για τους άνδρες και 8 mgr για τις γυναίκες. Την βρίσκουμε στα πράσινα φύλλα των λαχανικών, στο κρέας, στα …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α ( ΡΕΤΙΝΟΛΗ )

Η βιταμίνη A ή Ρετινόλη βοηθάει στην ανάπτυξη την αναπαραγωγή, στην όραση, την υγεία του δέρματος, ενώ έχει αντικαρκινική δράση. Την βρίσκουμε στα αυγά, στο μαρούλι, στο συκώτι, στα γαλακτοκομικά, στο καρότα, στο σπανάκι. Όταν δεν την λαμβάνει επαρκώς ο …

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β1

Η βιταμίνη Β1 βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων και στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, ενώ η έλλειψη της προκαλεί ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία, διαταραχή στον μεταβολισμό. Συναντάται στα αυγά, στο γάλα, στα όσπρια, στο μαύρο ψωμί και στα δημητριακά.

Συνέχεια »

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2

Την βιταμίνη Β2 την βρίσκουμε στο συκώτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στα όσπρια, στα αυγά. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια στον οργανισμό δεν έχουμε καλή λειτουργία στα νεύρα, έχουμε αδυναμία και παρατηρούνται διάφορες δερματικές παθήσεις.

Συνέχεια »

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Ο βασικός ρόλος του μαγνησίου είναι η ανάπτυξη των οστών. Επίσης παίρνει μέρος στη μετάδοση της νευρικής ώσης και στη μυϊκή σύσπαση.Πηγή μαγνησίου αποτελούν οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα …

Συνέχεια »

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο 600-900 γραμμάρια, φωσφόρο, του οποίου το 80% περίπου βρίσκεται στο σκελετό με τη μορφή αλάτων ασβεστίου. Πηγή φωσφόρου αποτελούν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας και τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα όσπρια …

Συνέχεια »