Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή (Σελίδα 7)

Διατροφή

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές και χρήσιμες καταχωρήσεις περί Διατροφής,συστατικά τροφίμων,βιταμίνες τροφίμων,συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή .

Ε 160 (α) Μείγματα καροτενίων ή πορτοκαλί τροφίμων 5

Φυτικές χρωστικές που υπάρχουν κυρίως στα καρότα, στα πράσινα λαχανικά, στις ντομάτες και στα πορτοκάλια. Μετά την πρόσληψη τους μετατρέπονται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Όταν χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, παρασκευάζονται στην πλειοψηφία τους με εκχύλιση. Μορφή – Χαρακτηριστικά : …

Συνέχεια »

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικό ιχνοστοιχείο στη διατροφή μας. Αποτελεί συστατικό πάνω από 80 ενζύμων και συμβάλλει σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό της ινσουλίνης. Υπάγεται στα αντιοξειδωτικά.

Συνέχεια »

Ε 160 (β) Αννάτο ή Μπιξίνη ή Νορμπιξίνη ή Φυσικό πορτοκαλί 4

Φυτική χρωστική που παραλαμβάνεται με εκχύλιση από το περίβλημα των σπόρων του τροπικού δένδρου Αννάτο. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκόνη ή διάλυμα καστανοκόκκινου χρώματος. Θα την βρούμε σε προϊόντα : Μαργαρίνη, παγωτά, προϊόντα εκλεκτής αρτοποιίας. Επιπτώσεις στην υγεία : οι …

Συνέχεια »

Ε 300 L- Ασκορβικό οξύ (βιταμίνη c)

Συστατικό που περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Εμποδίζει κυρίως την οξείδωση (μαύρισμα0 κομμένων φρούτων και πολτού φρούτων. Χρησιμοποιείται και ως αντιοξειδωτικό συντηρητικό στο κρέας και βελτιωτικό αλεύρων. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό έως ανοιχτό κίτρινο, άοσμο, κρυσταλλικό στερεό. Θα …

Συνέχεια »

Που μας χρησιμεύει ο ψευδάργυρος..

Α) Ο ψευδάργυρος είναι στενά συνδεδεμένος με τη δράση της ινσουλίνης. Η παρουσία του έχει κριθεί απαραίτητη για να την αναγνωρίσουν τα κύτταρα και να μειώσουν τη γλυκόζη του αίματος. Β) Είναι απαραίτητος στη μεταφορά της βιταμίνης Α. Γ) Συμβάλλει …

Συνέχεια »

Ε 301 L- Ασκορβικό νάτριο

Αντιοξειδωτική ουσία που παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό, άοσμο, κρυσταλλικό στερεό, που όταν εκτεθεί στο φώς μαυρίζει. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Συμπυκνωμένο γάλα και γάλα σε σκόνη, κομπόστα φρούτων, κονσερβοποιημένα οπωροκηπευτικά, κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα οπωροκηπευτικά ή …

Συνέχεια »

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που λειτουργεί συνεργιστικά με τη βιταμίνη Ε. Δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό και η σημασία του είναι ζωτική για τον οργανισμό.

Συνέχεια »

Ε 302 L- Ασκορβικό ασβέστιο.

Αντιοξειδωτική ουσία που παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκή έως ελαφρά γκριζοκίτρινη, άοσμη κρυσταλλική σκόνη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα οπωροκηπευτικά, κονσερβοποιημένα οπωροκηπευτικά, κομπόστα φρούτων, ψωμί σταρένιο, χυμοί, μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά κ.α. Επιπτώσεις στην υγεία …

Συνέχεια »

Που μας χρησιμεύει το σελήνιο..

Α) Παρέχει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για τα κύτταρα και τους ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης, καρδιοπάθειας, καρκίνου κ.λπ. Β) Διατηρεί υγιές το δέρμα. Γ) Αποτοξινώνει τον οργανισμό από διάφορες ουσίες, όπως …

Συνέχεια »

Ε 304 Εστέρες λιπαρών οξέων με ασκορβικό οξύ

Αντιοξειδωτικά που παρασκευάζονται συνθετικά. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Έχουν τη μορφή λευκού και κιτρινόλευκου στερεού, με οσμή εσπεριδοειδών. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Γάλα σε σκόνη και συμπυκνωμένο γάλα, λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης (εκτός από το …

Συνέχεια »

Ε 306 Εκχύλισμα πλούσιο σε τοκοφερόλες

Πρόσθετο φυσικής προέλευσης. Λαμβάνεται με απόσταξη από το εκχύλισμα καρπών σόγιας, φύτρου σιταριού ή ρυζιού, βαμβακόσπορου, αραβόσιτου και πράσινων φύλλων. Ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, η οποία προστατεύει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα. Μορφή – Χαρακτηριστικά : …

Συνέχεια »

Που μας χρησιμεύει το ασβέστιο..

Α) Σκληραίνει τα οστά και τα κάνει να αντέχουν το βάρος του σώματος και τις μεγάλες πιέσεις που ασκούνται πάνω τους όταν κινείται ο σκελετός. Β) Συντηρεί τα δόντια και συμβάλλει στ6ην καλή υγεία των ούλων. Γ) Συμμετέχει σε διάφορες …

Συνέχεια »

Ε 307 α – τοκοφερόλη

Συνθετικό πρόσθετο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και δεν αφήνει τα λίπη να ταγκίσουν. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Ανοιχτό κίτρινο, άοσμο, παχύρρευστο έλαιο. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Έλαια και …

Συνέχεια »

Φώσφορος

Μετά το ασβέστιο, είναι το πιο διαδεδομένο μεταλλικό στοιχείο του οργανισμού. Ο φώσφορος αποθηκεύεται σε ποσοστό 80% στα δόντια και στα οστά εξασφαλίζοντας τους τη σταθερότητά τους.

Συνέχεια »

Ε 308 γ – Τοκοφερόλη

Συνθετικό πρόσθετο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και δεν αφήνει τα λίπη να ταγκίσουν. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Ανοιχτό κίτρινο, παχύρρευστο έλαιο. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Έλαια και λίπη …

Συνέχεια »

Που μας χρησιμεύει ο φώσφορος..

Α) Συμβάλλει στην καλή υγεία των δοντιών και οστών. Β) Ενεργοποιεί τη δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Γ) Μετέχει στην καύση του σακχάρου για την παραγωγή ενέργειας. Δ) συμμετέχει στη διατήρηση του ΡΗ του αίματος.

Συνέχεια »