Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή (Σελίδα 8)

Διατροφή

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές και χρήσιμες καταχωρήσεις περί Διατροφής,συστατικά τροφίμων,βιταμίνες τροφίμων,συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή .

Ε 150 (γ) Εναμμώνιο καραμελόχρωμα

Πρόκειται για μια χρωστική ουσία που παρασκευάζεται με ειδική διαδικασία. Μορφή – Χαρακτηριστικά : οι χρωστικές καραμέλας είναι υγρά ή στερεά σώματα, με σκούρο καστανό έως μαύρο χρώμα. Θα την βρούμε σε προϊόντα : Στιγμιαίες σούπες σε φακελάκια, δημητριακά πρωινού …

Συνέχεια »

Ε 312 Γαλλικός δωδεκυλεστέρας

Συνθετικό αντιοξειδωτικό Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό, άοσμο, στερεό. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Αφυδατωμένες σούπες και ζωμοί, σάλτσες, αφυδατωμένες πατάτες σε σβόλους, διαιτητικά συμπληρώματα, μείγματα παρασκευής γλυκισμάτων κ.α. Επιπτώσεις στην υγεία : Είναι πιθανό να προκαλέσει γαστρικές ή …

Συνέχεια »

Ε 300 L- Ασκορβικό οξύ (βιταμίνη c)

Συστατικό που περιέχεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Εμποδίζει κυρίως την οξείδωση (μαύρισμα0 κομμένων φρούτων και πολτού φρούτων. Χρησιμοποιείται και ως αντιοξειδωτικό συντηρητικό στο κρέας και βελτιωτικό αλεύρων. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό έως ανοιχτό κίτρινο, άοσμο, κρυσταλλικό στερεό. Θα …

Συνέχεια »

Ε 151 λαμπρό μαύρο ΒΝ ή Μαύρο ΡΝ ή μαύρο τροφίμων Ι

Συνθετική χρωστική (αζώχρωμα). Μορφή – Χαρακτηριστικά : Σκόνη ή κόκκοι μαύρου χρώματος. Θα την βρούμε σε προϊόντα : Καφέ, σάλτσες, καραμέλες. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν υπάρχουν γνωστές επιπτώσεις στην υγεία, γιατί η χρωστική αυτή διασπάται από τα βακτηρίδια των …

Συνέχεια »

Ε 315 Ερυθορβικό οξύ

Αντιοξειδωτική ουσία που παράγεται από τη φύση, αλλά παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό ή κιτρινωπό, κρυσταλλικό στερεό, που όταν εκτεθεί στο φώς μαυρίζει σταδιακά. Θα το βρούμε σε προϊόντα : Ημιδιατηρημένα και διατηρημένα προϊόντα κρέατος και ιχθυοσκευάσματα, καθώς …

Συνέχεια »

Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στο σώμα μας. Το ανόργανο αυτό στοιχείο είναι απαραίτητο για την ισορροπία του νερού στα κύτταρα.

Συνέχεια »

Ε 301 L- Ασκορβικό νάτριο

Αντιοξειδωτική ουσία που παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό, άοσμο, κρυσταλλικό στερεό, που όταν εκτεθεί στο φώς μαυρίζει. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Συμπυκνωμένο γάλα και γάλα σε σκόνη, κομπόστα φρούτων, κονσερβοποιημένα οπωροκηπευτικά, κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα οπωροκηπευτικά ή …

Συνέχεια »

Ε 153 Φυτικός άνθρακας ή φυτικό μαύρο.

Χρωστική ουσία που παράγεται από την καύση ξύλων και διαφόρων καρπών. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Μαύρη σκόνη, άοσμη, άγευστη και αδιάλυτη στο νερό. Θα την βρούμε σε προϊόντα : Καραμέλες, σάλτσες. Επιπτώσεις στην υγεία : Στην ποσότητα που περιέχεται στα …

Συνέχεια »

Ε 316 Ερυθορβικό νάτριο

Οργανικό αλάτι Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκό, κρυσταλλικό στερεό, που διαλύεται στο νερό. Θα το βρούμε σε προϊόντα : Ημιδιατηρημένα και διατηρημένα προϊόντα κρέατος και ιχθυοσκευάσματα, καθώς και κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα ψάρια με κοκκινωπό δέρμα. Επιπτώσεις στην υγεία : Δεν …

Συνέχεια »

Που μας χρησιμεύει το κάλιο..

Α) Το κάλιο συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία του ερεθίσματος που προκαλεί τη συστολή της καρδιάς. Β) Βοηθάει στη ρύθμιση της υπέρτασης. Γ) Συμβάλλει στη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών στο σώμα και στην ταξινόμηση των υγρών του σώματος. Δ) Βοηθάει στην καλή …

Συνέχεια »

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο από όλα τα μεταλλικά στοιχεία. Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα βρίσκεται στα δόντια και στα οστά. Η μέγιστη οστική πυκνότητα επιτυγχάνεται περίπου με τη συμπλήρωση του 30ου έτους της ηλικίας …

Συνέχεια »

Ε 302 L- Ασκορβικό ασβέστιο.

Αντιοξειδωτική ουσία που παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Λευκή έως ελαφρά γκριζοκίτρινη, άοσμη κρυσταλλική σκόνη. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Κατεψυγμένα και υπερκατεψυγμένα οπωροκηπευτικά, κονσερβοποιημένα οπωροκηπευτικά, κομπόστα φρούτων, ψωμί σταρένιο, χυμοί, μπισκότα, φρυγανιές, δημητριακά κ.α. Επιπτώσεις στην υγεία …

Συνέχεια »

Ε 309 δ – Τοκοφερόλη

Συνθετικό πρόσθετο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που προστατεύει τα διάφορα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα τρόφιμα και δεν αφήνει τα λίπη να ταγκίσουν. Μορφή – Χαρακτηριστικά : Ανοιχτό κίτρινο ή πορτοκαλί, παχύρρευστο έλαιο. Θα τη βρούμε σε προϊόντα : Έλαια …

Συνέχεια »

Που μας χρησιμεύει το σελήνιο

Α) Παρέχει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες είναι ιδιαίτερα βλαπτικές για τα κύτταρα και τους ιστούς, αυξάνοντας τον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης, καρδιοπάθειας, καρκίνου κ.λπ. Β) Διατηρεί υγιές το δέρμα. Γ) Αποτοξινώνει τον οργανισμό από διάφορες ουσίες, όπως …

Συνέχεια »
banner
asxetos.gr