Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Διατροφή / Συντηρητικά (Ε200 – Ε299)

Συντηρητικά (Ε200 – Ε299)

Καταχωρήσεις για όλα τα συντηρητικά τον ορισμό και την ονομασία τους, καθώς και τις ιδιότητες του καθενός.

Ε 252 Νιτρικό νάτριο

Φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με το νιτρώδες νάτριο (Ε250).Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική,ελαφρά υγροσκοπική σκόνη ή διαφανή πρίσματα με αλμυρή γεύση. Θα το βρούμε σε προϊόντα : Σκληρά και ημίσκληρα τυριά. Απομίμηση τυριού με βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, Επιπτώσεις …

Συνέχεια »

Ε 280 Προπιονικό οξύ

Παρασκευάζεται συνθετικά και χρησιμοποιείται κυρίως σε προϊόντα από αλεύρι. Μορφή : Άχρωμο ή υποκίτρινο , ελαιώδες υγρό με ελαφριά οσμή, Θα το βρούμε σε προϊόντα :Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων …

Συνέχεια »

Ε 281 Προπιονικό νάτριο

Συντηρητικό που υπάρχει σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση . Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική, υγροσκοπική σκόνη ή λεπτή, λευκή σκόνη. Θα το βρούμε σε προϊόντα :Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων …

Συνέχεια »

Ε 282 Προπιονικό ασβέστιο

Συντηρητικό που υπάρχει στα ελβετικά τυριά και παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε προϊόντα όπως το Ε 280 , δηλαδή :Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα …

Συνέχεια »

Ε 283 Προπιονικό κάλιο

Συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική σκόνη . Θα το βρούμε σε προϊόντα : Σε όλα όσα αναφέρονται στο Ε280 (Προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα συμπεριλαμβανομένων των αρτοσκευασμάτων ζαχαροπλαστικής …

Συνέχεια »

Ε 284 Βορικό οξύ

Πρόκειται για ένα οξύ το οποίο το συναντάμε στη φύση με τη μορφή ενός ορυκτού που ονομάζεται σασωλίνη. Μορφή : Άχρωμοι, άοσμοι, διαφανείς κρύσταλλοι ή κόκκοι ή σκόνη λευκού χρώματος, με λιπαρή μορφή . Θα το βρούμε στο Χαβιάρι. Επιπτώσεις σε …

Συνέχεια »

Ε 1105 Λυσοζύμη

Συντηρητική ουσία που λαμβάνεται από το λεύκωμα του αυγού της κότας. Μορφή : Λευκή, άοσμη σκόνη με ελαφρώς γλυκιά γεύση .  Θα την βρούμε σε προϊόντα : Σε διάφορα λευκά και κίτρινα τυριά . Επιπτώσεις σε Υγεία : Δεν έχουν αναφερθεί …

Συνέχεια »

Ε 250 Νιτρώδες νάτριο

Συντηρητικό που παράγεται συνθετικά . Μορφή : Λευκή, κρυσταλλική σκόνη ή ελαφρά κίτρινοι σβόλοι. Θα το βρούμε σε προϊόντα κρέατος παστά, καπνιστά, αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα. Επιπτώσεις σε Υγεία : Ισχύουν τα ίδια με αυτά που ισχύουν για το Ε249 (πιθανή …

Συνέχεια »

Ε 251 Νιτρικό κάλιο

Φυσικό ορυκτό που χρησιμοποιείται συνήθως σε συνδυασμό με το νιτρώδες κάλιο (Ε249). Μορφή : Λευκή κρυσταλλική, ελαφρά υγροσκοπική σκόνη. Θα βρούμε σε προϊόντα κρέατος παστά, καπνιστά, αλατισμένα (αλλαντικά), κονσερβοποιημένα .  Έχει τις ίδιες επιδράσεις με το Ε249 (Νιτρώδες κάλιο) , δηλαδή μπορεί σε …

Συνέχεια »

E 235 Ναταμυκίνη

Συντηρητικό με μυκητοκτόνες ιδιότητες. Εχει την μορφή λευκής σκόνης , θα το βρούμε : Στην επιφάνεια σκληρών και ημίσκληρων τυριών, καθώς και στην επιφάνεια αποξηραμένων αλλαντικών . Δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία .

Συνέχεια »

Ε 249 Νιτρώδες κάλιο

Συντηρητικό που χρησιμοποιείται συνήθως στα αλλαντικά, προκείμενου να διατηρήσουν το κόκκινο χρώμα, αλλά και για να εμποδίσει την ανάπτυξη των σπόρων του κλωστηριδίου της αλλαντίασης, το οποίο παράγει μια θανατηφόρο τοξίνη. Μορφή  – Χαρακτηριστικά : Λευκοί ή ελαφρώς κίτρινοι κόκκοι …

Συνέχεια »

E 228 Όξινο θειώδες κάλιο

Είναι συνθετικό συντηρητικό. Χαρακτηριστικά : διαυγές, άχρωμο υδατικό διάλυμα. Θα το βρούμε σε κατεψυγμένα έτοιμα μπιφτέκια , σε αποξηραμένα ψάρια , νωπά και κατεψυγμένα θαλασσινά, μπισκότα, αφυδατωμένες πατάτες, επεξεργασμένες πατάτες, αποξηραμένες ντομάτες , οπωροκηπευτικά σε ξίδι, επεξεργασμένα μανιτάρια, αποξηραμένα φρούτα …

Συνέχεια »

Ε 230 Διφαινύλιο

 Συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Εμποδίζει το μούχλιασμα και χρησιμοποιείται για τον εμποτισμό του χαρτιού, με το οποίο τυλίγουν τα εσπεριδοειδή. Χαρακτηριστικά: Λευκό η ελαφρά κίτρινο, κρυσταλλικό στερεό με χαρακτηριστική οσμή.Θα το βρούμε στο φλοιό των εσπεριδοειδών.Επιδράσεις στην υγεία: Δεν υπάρχουν …

Συνέχεια »

Ε 231 Ορθοφαινυλοφαινόλη

Είναι ένα συντηρητικό που παρασκευάζεται συνθετικά. Χαρακτηριστικά: Λευκή ή ελαφρά κίτρινη,  κρυσταλλική σκόνη. Θα την βρείτε στο φλοιό των εσπεριδοειδών. Δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες αρνητικές επιδράσεις για την υγεία.

Συνέχεια »