Αν παίρνετε αντιπηκτικά, θα πρέπει να αποφύγετε πολυβιταμίνες που περιέχουν βιταμίνη Κ και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας γιατί μπορεί να σας δημιουργήσει προβλήματα, επειδή η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος.
Συνέχεια »Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες για τη ζωή του ανθρώπου. Πλούσιες πηγές της είναι οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες κ.ά. Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό, βοηθά στο μεταβολισμό του σιδήρου, στην …
Συνέχεια »Βιταμίνη C και συνιστώμενη δόση
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C για τις γυναίκες είναι τουλάχιστον 75 mg, ενώ για τους άνδρες 90 mg. Αν βέβαια είστε έγκυος ή θηλάζεΤε ή καπνίζετε οι ανάγκες σας είναι ακόμα περισσότερες. Παρ΄όλα αυτά, αν τρώτε 5-9 μερίδες φρούτων …
Συνέχεια »Βιταμίνη C και προσοχή
Όση βιταμίνη C και αν παίρνετε από τις πολυβιταμίνες, δεν θα αρκεί. Θα χρειάζεται πάντα να παίρνετε και από τη διατροφή σας.
Συνέχεια »Βιταμίνες συμπλέγματος Β και ταυτότητα
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1,Β2,Β3,Β5,Β6,Β12) βρίσκονται σε πάρα πολλές τροφές κυρίως στις πρωτεϊνούχες. Συμμετέχουν στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών για την παραγωγή ενέργειας. Επίσης, θεωρούνται οι βιταμίνες του νευρικού συστήματος.
Συνέχεια »Βιταμίνες συμπλέγματος Β και προσοχή
Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συχνά όμως σε διαφορετικές ποσότητες από αυτές που υποδεικνύουν στις οδηγίες τους οι Διατροφικοί Οργανισμοί. Σε γενικές γραμμές, με τις βιταμίνες αυτές δεν τίθεται ζήτημα σχετικά με την περιεκτικότητα των …
Συνέχεια »Φυλλικό οξύ και ταυτότητα
Το φυλλικό οξύ ή φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Θεωρείται ότι δρα προστατευτικά για τα καρδιαγγειακά προβλήατα και ότι βοηθά στη δημιουργία νέων κυττάρων.
Συνέχεια »Φυλλικό οξύ και συνιστώμενη δόση
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος για τους ενήλικους είναι περίπου 200 mg.
Συνέχεια »Φυλλικό οξύ και προσοχή
Αν και υπάρχει πάντα στις πολυβιταμίνες το φυλλικό οξύ, συνήθως δεν περιέχεται στην αναγκαία ποσότητα. Έτσι, είναι απαραίτητο να το αναζητάτε στη διατροφή σας στα προϊόντα ολικής άλεσης, στα φρούτα και στα λαχανικά, κυρίως στα πράσινα. Επίσης, αν είστε γυναίκα …
Συνέχεια »Βιταμίνη Κ και ταυτότητα
Το μεγαλύτερο ποσοστό της βιταμίνης Κ δεν προέρχεται από τα τρόφιμα, αλλά συντίθεται στο οργανισμό. Το πρόβλημα είναι ότι ο σύγχρονοςς άνθρωπος, με την κακής ποιότητας διατροφή του, δυσκολεύεται συχνά να τη συνθέσει. Γι΄αυτό και η έλλειψη της αποτελεί έναν …
Συνέχεια »Βιταμίνη A και προσοχή
Η βιταμίνη A έχει κατηγορηθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να γίνει τοξική. Η β-καροτίνη θεωρείται πιο ασφαλής, αλλά και αυτή σε υπερβολικές ποσότητες ενοχοποιείται για την εμφάνιση βλαβών.
Συνέχεια »Βιταμίνη D και ταυτότητα
Η βιταμίνη D συντίθεται στον οργανισμό με τη βοήθεια του ήλιου. Βοηθά ουσιαστικά στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου.
Συνέχεια »Βιταμίνη D και συνιστώμενη δόση
Οι ανάγκες σε βιταμίνη D όσων εκτίθενται στον ήλιο, έστω και λίγα λεπτά την ημέρα είναι ελάχιστες, εκτός αν πρόκειται για ανθρώπους που βγαίνουν σπανίως από το σπίτι τους. Για άνδρες και γυναίκες από 7-50 ετών είναι 2,5 μg. Κατά …
Συνέχεια »Βιταμίνη D και προσοχή
Η βιταμίνη D είνα πλέον τοξική από τις βιταμίνες. Στα συσκευάσματα πολυβιταμινών, όμως, βρίσκεται σε πολύ χαμηλές περιεκτικότητες.
Συνέχεια »Βιταμίνη E και ταυτότητα
Η βιταμίνη E έχει χαρακτηριστεί ως η βιταμίνη της νεότητας. Θεωρείται ότι, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, είναι εξαιρετικά σημαντική για το ανοσοποιητικό, την προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Συνέχεια »Βιταμίνη E και συνιστώμενη δόση
Οι ειδικοί συνιστούν να παίρνετε μέσω της διατροφής σας 10-15 mg καθημερινά.
Συνέχεια »