Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εις Υγείαν ... / Αλκοολούχα Ποτά (Σελίδα 2)

Αλκοολούχα Ποτά

Αλκοόλ και αλκοολούχα ποτά, όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών με τις ονομασίες τους και τις διάφορες τους.

Λικέρ (Liquer )

Λικέρ λέγονται τα γλυκά αλκοολούχα ποτά με έντονο άρωμα από φρούτα, άνθη, φύλλα ή άλλον αρωματικό παράγοντα. Περιέχουν καθαρή αλκοόλη (αραιωμένη) ή κάποιο από τα γνωστά αποστάγματα, ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης.

Συνέχεια »

Σπιτικό λικέρ

Για να παρασκευάσουμε σπιτικό λικέρ ανακατεύουμε αλκοολούχο ποτό με φρούτα ή ζάχαρη. Μπορούμε ανάλογα με την συνταγή να αντικαταστήσουμε τα φρούτα με κάποια αρωματική ουσία ή να βάλουμε την ζάχαρη με μορφή σιροπιού. Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται σε γυάλινα …

Συνέχεια »

Σπιτικό λικέρ και οινοπνευματώδη ποτά

Τα συνιστώμενα οινοπνευματώδη για την κατασκευή των σπιτικών λικέρ είναι το μπράντυ (προτιμήστε χύμα από κάποια κάβα που εμπιστεύεστε ή αν επιμένετε στο εμφιαλωμένο το Μεταξά τριών αστέρων ) και η βότκα, σπανιότερα κάποιο ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή …

Συνέχεια »

Σπιτικό λικέρ και φρούτα

Όλα τα φρούτα εποχής κάνουν για λικέρ. Τα πιο κοινά είναι τα εσπεριδοειδή με ή χωρίς τις φλούδες τους, τα κυδώνια, τα μήλα, τα βύσσινα, τα κεράσια αλλά και κουκούτσια από καρπούς. Χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως κανέλα σε μπαστούνι, γαρύφαλλα, ολόκληρα …

Συνέχεια »

Τεκίλα (i)

Η τεκίλα κατάγεται από το Μεξικό. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη πόλη. Αποστάζεται από τα φύλλα τού κάκτου Agave πού κόβονται όταν ο κάκτος έχει ηλικία περίπου δέκα χρόνων. Τα φύλλα του τότε ζυγίζουν μέχρι και 50 κιλά …

Συνέχεια »

Τεκίλα (ii)

Σερβίρεται ζεστή ή κρύα σε μικρό ποτήρι σωλήνα με αλάτι και φέτες λεμονιού. Στο Μεξικό πολλοί την πίνουν με ένα σκουλήκι στο ποτήρι για γεύση.

Συνέχεια »

Βότκα

Η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και πατάτας. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη. Η βότκα περιέχει 40 ή και περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς. Λόγω τής έλλειψης χαρακτηριστικού αρώματος μπορεί να συνδυαστεί με όλους σχεδόν …

Συνέχεια »

Brandy

Το brandy -όπως και το κονιάκ- παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 4 τουλάχιστον χρόνια. Ανώτερης ποιότητας μπράντυ παλαιώνονται μέχρι και για 40 χρόνια! (συνήθως 10 με 12). Πολλά μπράντυ ακολουθούν τη βαθμολογία αστέρων τού κονιάκ. Πολλά μπράντυ είναι προϊόντα προσεκτικής …

Συνέχεια »

Armagnac

Το Αρμανιάκ είναι ένα μπράντυ εφάμιλλο κατά πολλούς με το κονιάκ. Παράγεται στην περιοχή Geres των Πυρηναίων από αμπέλια τής ποικιλίας Folle Blanche. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για 15 χρόνια. Τα καλής ποιότητας Αρμανιάκ είναι 30 ετών και παλαιότερα

Συνέχεια »

Κονιάκ

Κονιάκ λέγεται το brandy που παράγεται στην περιοχή τής πόλης Cognac. Το κονιάκ παλαιώνεται σε βαρέλια από βαλανιδιά τής Λιμουζέν. Εμπλουτιζόμενο με τις τανίνες και ρητίνες τού ξύλου αποκτά το κεχριμπαρένιο χρώμα του και δένει η γεύση του. Κατά την …

Συνέχεια »

Gin

Το Gin παράγεται με διπλή ή τριπλή απόσταξη από δημητριακά (σιτάρι ,κριθάρι ,καλαμπόκι ή μίγμα). Προστίθενται αρωματικές ουσίες όπως φλούδες λεμονιού, φλούδες πορτοκαλιού, κανέλλα, μοσχοκάρυδο, πικραμύγδαλα, άνηθος, μάραθος, κάρδαμο κ.α. Κυριότερο μυρωδικό όμως είναι ο ραγοστρόβιλος τού άρκινθου, ενός είδους …

Συνέχεια »

Είδη Gin

Hollands Gin :To κλασσικό Ολλανδικό τζιν. Λέγεται και Jenever γιατί έχει μοναδικό μυρωδικό τον άρκινθο . London Dry Gin :Είναι ξηρό και αρωματικό (40 -50 αλκοολικοί βαθμοί). Plymouth Gin :Παράγεται στο Πλίμουθ (43-44 αλκοολικοί βαθμοί). Old Tom Gin :Σε αυτό …

Συνέχεια »

ΡΑΚΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Υλικά : 2 λίτρα ρακί 1 κουταλάκι φασκόμηλο 1 κουταλάκι μέντα Εκτέλεση :Παίρνουμε μια φλιτζάνα ρακί και βάζουμε μέσα τα βότανα ανακατεύοντάς τα . Βάζουμε το μίγμα μας σε ένα βάζο (όχι πολύ μεγάλο όσο πιο μικρό γίνεται) και το …

Συνέχεια »