Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εις Υγείαν ... / Κρασί – Οινός (Σελίδα 3)

Κρασί – Οινός

Διάφορες καταχωρήσεις που σχετίζονται με το κρασί , τα είδη του , τη γεύση του και αλλά πολλά περί οίνου!

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΩΡΑ

Το κρασί έχει και την ώρα του .Οπως δεν μπορεί να καταναλωθεί για ..πρωϊνό , έτσι και η κάθε ώρα μέσα στην ημέρα έχει το κρασί της . Δεν είναι ευχάριστο να πίνουμε κόκκινα κρασιά και βαριά κρασιά μεσημέρι ή …

Συνέχεια »

ΑΓΟΡΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Το κρασί είναι ειδικό προϊόν και πρέπει να αγοράζεται από εξειδικευμένους χώρους , είτε αυτοί είναι κάβες σε σούπερ μάρκετ είτε άλλα κατάλληλα καταστήματα . Αποφεύγεται μαγαζιά που δεν προσέχουν το κρασί ή το έχουν και “λιάζεται ” ή το …

Συνέχεια »

ΚΟΥΝΗΜΑ ΚΡΑΣΙΟΥ

Του κρασιού δεν του αρέσει το κούνημα . Γιαυτό , κατά τη μεταφορά του , ούτε να το καταταλαιπωρείτε ούτε να το αφήνετε στο αυτοκίνητο , στον ήλιο , να σκάσει στους 40 – 50 βαθμούς το καλοκαίρι .

Συνέχεια »

ΚΟΚΚΙΝΑ ΚΡΑΣΙΑ

Προτιμήστε στα κόκκινα κρασιά , σοδειές πριν από 3- 4 χρόνια . Εκτός και αν θέλετε να απολαύσετε με τους φίλους σας πώς παλαιώνει και οξειδώνεται ένα ξινόμαυρο ή ένα καμπερνέ . Τότε μπορείτε να ρισκάρεται και καμιά δεκαριά χρόνια …

Συνέχεια »

ΤΙ ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Το κρασί όπως δεν αγαπάει το κούνημα , δεν αγαπάει και το φως !! Ακόμα δεν μπορεί την “ορθοστασία ” . Γι’ αυτό ξαπλώστε τις φιάλες , έτσι ώστε να αναπαύεται αλλά και να υγραίνει το φελλό του για να …

Συνέχεια »

ΚΡΑΣΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ

Ποτέ δεν βάζουμε ένα κρασί στην κατάψυξη . Το θερμοκρασιακό σοκ το καταστρέφει . Επίσης ποτέ δεν αφήνουμε κρασί στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα . Αποκτά μια δυσάρεστη οσμή από την μακρόχρονη ψύξη .

Συνέχεια »

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΡΑΣΙΑ

Το κρασί θέλει υγρασία . Εξ ου και τα υπόγεια και τα κελάρια . Ομως μπορείτε να κάνετε και χωρίς αυτά . Ενα μπολ με νερό μέσα στην ..ντουλάπα , που έχετε τα κρασιά , και ένα υγρόμετρο θα σας …

Συνέχεια »

ΚΡΑΣΙ ΜΟΝΑΧΙΚΟ

Το κρασί είναι μοναχικό . Δεν θέλει άλλες παρές και κυρίως μοσχοβολιαστές , γιατί έχει την ιδιότητα να τραβάει τις οσμές ( πατάτες , κρεμμύδια , πετρέλαιο , λάδι κ.λ.π.) . Το πολύ – πολύ να του κάνουν παρέα άλλα …

Συνέχεια »

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΠΟΤΗΡΙ

Ποτέ δεν γεμίζουμε το ποτήρι μέχρι τα χείλη . Το σωστό είναι να σερβίρουμε το κρασί μέχρι τη μέση του ποτηριού και λίγο χαμηλότερα . Ο λόγος είναι ότι πρέπει να έχουμε χώρο για να το ανακινήσουμε , έτσι ώστε …

Συνέχεια »

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΣΩΣΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Τα ποτήρια έχουν μεγάλη σημασία . Το σωστό ποτήρι διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο στην απόλαυση του κρασιού . Πρέπει να είναι κολονάτο και στο σχήμα που απαιτεί το αντίστοιχο κρασί . Υπάρχουν ποτήρια – φετίχ , όπως τα Riedel που …

Συνέχεια »

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΛΑΔΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΠΡΙΑ

Συνδυάστε το κρασί με τα λαδερά μια και οι ειδικοί τονίζουν ότι η ευεργετική δράση του κρασιού στο καρδιαγγειακό σύστημα ενισχύεται όταν συνδυάζεται με λαδερά και όσπρια ( μεσογειακή κουζίνα ).

Συνέχεια »

ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΠΟΤΗΡΙ..

Ποιο είναι το ιδανικότερο ποτήρι για να απολαύσουμε πραγματικά το κρασί που επιλέξαμε ; . Λεπτό και διαφανές , ώστε να επιτρέπει την ικανοποιητική ορατότητα του χρώματος του κρασιού . Σε σχήμα τουλίπας , ώστε με τον ημισφαιρικό βυθό του …

Συνέχεια »

ΠΟΙΟ ΚΡΑΣΙ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΙ

Τα λευκά ξηρά κρασιά συνδυάζονται αρμονικά με τα θαλασσινά , τα λευκά κρέατα και τα γλυκά τυριά . Τα ξηρά ροζέ βρίσκουν τη θέση τους σε γεύματα με λευκά κρέατα ή με αλλαντικά και τυριά . Τα ελαφριά κόκκινα κρασιά …

Συνέχεια »

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑΤΟΣ ΚΡΑΣΙΟΥ

Για κάθε κρασί υπάρχει μία ιδεώδεις θερμοκρασία κατανάλωσης .. Για τα λευκά ξηρά και τα ροζέ κρασιά 8-120 βαθμούς Κελσίου . (ποτέ παγωμένα )Για τα λευκά γλυκά , τις σαμπάνιες και τα αφρώδη κρασιά 6-8 βαθμούς Κελσίου . Για τα …

Συνέχεια »