Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εις Υγείαν … (Σελίδα 15)

Εις Υγείαν …

Εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις περί οίνου , αναψυκτικών , ποτών , καφές , κοκτέιλ,αφεψήματα,χυμών και διάφορων άλλων ποτών που “ευφράνουν καρδία και νου” και άντε “εις… υγείαν …”

Banana Colada

Υλικά : 3 μέτριες ώριμες μπανάνες1 φλιτζάνι γάλα (0% λιπαρά)230 γρ. ανανά σε κύβους6 κουταλίες γάλα καρύδας2 κουταλίες ζάχαρηεσάνς ρούμι1 1/2 κουταλάκι μπαχαρικά all spice2 φλιτζάνια τρίμμα πάγου. Εκτέλεση : Ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από τα παγάκια στο μπλέντερ …

Συνέχεια »

Mango Fix (Μάνγκο)

Υλικά : 600 ml νέκταρ μάνγκο350 ml γάλα καρύδας600 ml χυμό μήλο12 παγάκια6 κερασάκια μαρασκίνο. Εκτέλεση : Αναμειγνύετε όλα τα υλικά, εκτός από τα παγάκια στο μπλέντερ ή σε ένα σέικερ. Τέλος σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια, στα οποία έχετε ρίξει …

Συνέχεια »

Ανατολίτικος χυμός καρότου

Υλικά : 6 κουταλιές φρέσκο χυμό καρότου (3 μέτρια καρότα)1-2 κουταλιές γιαούρτι (2% λιπαρά)1 κουταλάκι τριμμένους σπόρους κάρδαμο3 παγάκια. Εκτέλεση : Περνάτε το καρότο από τον αποχυμωτή. Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ ή σε ένα σέικερ και τα χτυπάτε …

Συνέχεια »

Χυμός ντομάτα-καρότο-κόκκινη πιπεριά.

Υλικά : 3 ντομάτες (κομμένες στα 4)2 καθαρισμένα καρότα (κομμένα σε χοντρές ροδέλες)2 πιπεριές (κομμένες σε κομμάτια). Εκτέλεση : Ρίχνετε όλα τα λαχανικά στον αποχυμωτή. Τέλος τα ανακατεύετε όλα μαζί και τα σερβίρετε.

Συνέχεια »

Χυμός καρότο- ανανάς

Υλικά : 3 μέρη χυμό καρότο (4 μέτρια καρότα)1 μέρος χυμό ανανά6 σταγόνες χυμό λεμόνι3 παγάκια. Εκτέλεση : Βάζετε στο ψυγείο όλους τους χυμούς. Μόλις παγώσουν καλά, τους χτυπάτε δυνατά σε ένα σέικερ και σερβίρετε σε χηλό ποτήρι, στο οποίο …

Συνέχεια »

Tomato Dream (Τομάτο ντρίμ)

Υλικά : 3/4 του φλιτζανιού γιαούρτι (2% λιπαρά)3/4 του φλιτζανιού ντοματοχυμό (φρέσκο ή του κουτιού)αλάτιπάπρικα1 ροδέλα λεμόνι1 κλαδάκι σέλερι2 παγάκια. Εκτέλεση : Χτυπάτε στο μπλέντερ το γιαούρτι με τον ντοματοχυμό. Αδειάζετε το μείγμα σε ψηλό ποτήρι., όπου έχετε ρίξει τα …

Συνέχεια »

Παντς εσπεριδοειδών

Υλικά : Μεγάλα κομμάτια φλούδα από λεμόνιπορτοκάλι και γκρέιπ φρουτ1 λίτρο χυμό πορτοκάλι1 λίτρο χυμό γκρέιπ φρουτ1 λεμόνι (το χυμό του)1 κουταλιά γρεναδίνημερικές σταγόνες πικρή ανγκοστούρα (προαιρετικά)12-16 παγάκια. Εκτέλεση : Ανακατεύετε τους χυμούς των φρούτων. Ρίχνετε τους φλούδες των εσπεριδοειδών …

Συνέχεια »

Spring Cocktail (Ανοιξιάτικο κοκτέιλ)

Υλικά : 4 ντομάτες2 κλαδάκια σέλερι1 κουταλάκι σάλτσα Worcestershire1 λεμόνι (το χυμό του)3 σταγόνες ταμπάσκο3 σταγόνες ανγκοστούραλίγα παγάκια. Εκτέλεση : Πλένετε και κόβετε τα λαχανικά σε κομμάτια. Βάζετε τα λαχανικά στον αποχυμωτή. Αδειάζετε το χυμό των λαχανικών σε ένα σέικερ, …

Συνέχεια »

Τσίπουρο ή ρακί

Τσίπουρο ή ρακί (το). Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή (η). Σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής συναντάμε ένα παρόμοιο ποτό ονόματι arak. Το τσίπουρο είναι απόσταγμα από στέμφυλα (ή στράφυλα ή τσίπουρα) δηλαδή από τα ράκη των σταφυλιών που …

Συνέχεια »

Μουρνόρακη

Αν και το τσίπουρο ορίζεται σαν απόσταγμα στέμφυλων στην καθομιλουμένη μπορεί να χαρακτηρίζει και αποστάγματα άλλων φρούτων, κυρίως άγριων. Έτσι στη Μακεδονία αγαπούμε π.χ. το κουμαρίσιο ρακί, στην Κρήτη συνηθίζεται η μουρνόρακη (από μούρα). Στην Ιταλία παράγεται ένα παρόμοιο ποτό …

Συνέχεια »

Ούζο

Το ούζο -σε αντίθεση με το τσίπουρο- μόνο σε μικρό μέρος είναι προϊόν απόσταξης σταφυλιών. Είναι βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.

Συνέχεια »

Ονομασία Ούζου

Για να ονομαστεί ένα προϊόν ούζο πρέπει: α) να παράγεται στην Ελλάδα (ονομασία προέλευσης) β) Να έχει αρωματιστεί δια της διαβροχής ή δια τής απόσταξης με σπόρους γλυκάνισου. Προαιρετικά με μάραθο, μαστίχα Χίου και άλλα μυρωδικά. γ) Το ποσοστό του …

Συνέχεια »

Προέλευση ονομασίας ούζου

Λέγεται ότι η ονομασία του ούζου προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη “USO MASSALIA” δηλ. για χρήση στη …

Συνέχεια »

Ουίσκι

Το ουίσκι παράγεται με απόσταξη δημητριακών. Μια βασική κατηγοριοποίηση είναι τα Single και τα Blended ουίσκι. Τα single προέρχονται αυστηρά από ένα αποστακτήριο ενώ τα blended είναι ανάμειξη τής παραγωγής περισσότερων -πολλές φορές άνω των 50 ! – αποστακτήρων.

Συνέχεια »