Μενού

Λαχανικά

Καταχωρήσεις για τα λαχανικά, την διατροφική τους αξία, τα είδη τους και ποικίλες συμβουλές για τη σωστή χρήση τους σε διάφορες συνταγές.

Σπανάκι και νευρικά κύτταρα

Η κατανάλωση σπανακιού φαίνεται ότι μπορεί να καθυστερήσει τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου που επέρχεται με την πάροδο των χρόνων. Σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε, οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το σπανάκι και με άλλα φρούτα και λαχανικά …

Συνέχεια »

Σπανάκι και θρεπτικά συστατικά

Το σπανάκι είναι από τα πλουσιότερα σε θρεπτικά συστατικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι υπερκαλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνες A και K. Επίσης το σπανάκι είναι πλούσια πηγή μαγγανίου, φυλλικού οξέος, βιταμίνη C, βιταμίνες του …

Συνέχεια »

Σπανάκι και σίδηρος

Ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι είναι σε μία μορφή που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Το μυστικό για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό μας είναι να το συνοδεύεται με κάποιο πλούσιο τρόφιμο σε βιταμίνη C.

Συνέχεια »

Σπανάκι και λουτεΐνη

Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης που περιέχει το σπανάκι, προσθέστε ελαιόλαδο. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι τα λιπαρά ευνοούν την απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Συνέχεια »

Σπανάκι και μήνες

Το σπανάκι είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι περίοδοι κατά τις οποίες έχει την καλύτερη σύσταση και γεύση είναι από το Μάρτιο έως το Μάϊο και από το Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Συνέχεια »

Σπανάκι και βιταμίνη Κ

Το σπανάκι αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Κ. Ένα φλιτζάνι φρέσκο σπανάκι καλύπτει το 200% των ημερήσιων αναγκών μας. Η βιταμίνη Κ, ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μία πρωτείνη που συμμετέχει στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Συνέχεια »

Λαχανικά και ξίδι

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πλένοντας εκτός από νερό και με ξίδι τα λαχνικά, αυτά αποκτούν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δε μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Από την άλλη πλευρά, …

Συνέχεια »

Λαχανικά και μούλιασμα

Αν συνηθίζετε να βάζετε τα λαχανικά σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη και να τα αφήνετε να μουλιάζουν με τις ώρες, προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο μικρόβιο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τακτική. Με αυτή τη μέθοδο, χάνονται τα …

Συνέχεια »

Λαχανικά με κοτσάνια και πλύσιμο

Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι αυτό αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι γα 10 λεπτά και βάλτε το σε αλατισμένο νερό. Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από …

Συνέχεια »

Λαχανικά με λεία ή σκληρή επιφάνεια

Τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι για παράδειγμα είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα. Τρόφιμα με σκληρή επιφάνεια όπως τα καρότα, μπορείτε να τα καθαρίζεται …

Συνέχεια »

Μανιτάρια και πλύσιμο

Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Ανακινήστε και θα δείτε να μένουν στο πάτο της λεκνης τα υπολείμματα απο χώμα.

Συνέχεια »

Μηχανική μόλυνση από τα λαχανικά

Αν δε πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά που βάζουμε στο πιάτο μας, κινδυνεύουμε πραγματικά από τη μηχνική μόλυνση, η οποία προέρχεται από τις σκόνες, τις κοπριές, τα βρόμικα νερά κ.ά., που βρίσκονται στο έδαφος και έρχονται σε άμεση επαφή με τα …

Συνέχεια »

Χημική μόλυνση από τα λαχανικά

Αν δε πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά που τρώμε, κινδυνεύουμε από τη χημική μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Είναι πιθανό όμως να προέρχεται και από τον αέρα.

Συνέχεια »

Λαχανικά και πλύσιμο

Το καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα …

Συνέχεια »

Πιπεριά και καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη, είναι μι α ουσία που ουσιαστικά ευθύνεται για την έντονη καυτερή γεύση ορισμένων πιπεριών, θεωρείται ότι ανακουφίζει από τους πόνους, γι αυτό και χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους ως ισχυρό παυσίπονο.

Συνέχεια »
banner
asxetos.gr