Μενού

Λαχανικά

Καταχωρήσεις για τα λαχανικά, την διατροφική τους αξία, τα είδη τους και ποικίλες συμβουλές για τη σωστή χρήση τους σε διάφορες συνταγές.

Σκόρδο (i)

Το σκόρδο μπορεί να προστατέψει τον οργανισμό από κρυολογήματα και γρίπη. Δύο από τα συστατικά του, αλλισίνη και αλληϊνη έχουν δείξει ότι έχουν την ικανότητα να εξουδετερώσουν έναν μεγάλο αριθμό ιών, ενώ ισχυροποιούν και το σύστημα άμυνας του οργανισμού, κεντρίζοντας …

Συνέχεια »

Σκόρδο (ii)

Υπολογίζεται ότι μέχρι και ένα ωμό κεφάλι σκόρδου είναι απαραίτητο, ποσότητα όμως, που λίγοι θα μπορούσαν να ανεχθούν ημερησίως. Ένας από τους τρόπους που θα μπορούσε να κάνει το σκόρδο πιο εύχρηστο είναι το να ψηθεί ελαφρά στο φούρνο μικροκυμάτων. …

Συνέχεια »

Καυτή πιπεριά

Οι ειδικοί μας συνιστούν την καυτερή πιπεριά ως ένα αποτελεσματικό τρόπο απόφραξης της μύτης ή και αναπνευστικού συστήματος, όπου βοηθά στο να μπορούμε να αναπνέομε ευκολότερα, κάνοντας τον ύπνο πιο άνετο.

Συνέχεια »

Αρμπαρόριζα (ginger)

Η αρμπαρόριζα (ginger) μετά από πολλαπλές επιστημονικές έρευνες απεδείχθη ως ένα από τα πλέον χρήσιμα φυσικά προϊόντα με σειρά από θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται από τα πλέον αποτελεσματικά κατά της ναυτίας, ως παυσίπονο κατά της αρθρίτιδας, ανακουφίζει από τις ημικρανίες και …

Συνέχεια »

Μαγείρεμα και τεμάχισμα λαχανικών

Όσο λιγότερο τεμαχίζετε τα λαχανικά τόσο και λιγότερες θρεπτικές ουσίες χάνονται κατά το μαγείρεμα. Γι’ αυτό μην κρατάτε κομμένα λαχανικά στο νερό πριν το μαγείρεμα, μην τα βράζετε πολύ, είναι προτιμότερο να παραμένουν λίγο τραγανά, αφού έτσι, διατηρούν περισσότερες θρεπτικές …

Συνέχεια »

Ντομάτα

Η ντομάτα περιέχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι γνωστά στην επιστήμη για την δράση τους στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως βιταμίνη C, καροτένιο, κάλιο και βέβαια το λυκοπένιο, που δίνει αυτό το χαρακτηριστικό λαμπρό κόκκινο χρώμα στη ντομάτα . …

Συνέχεια »

Φρούτα και λαχανικά

Συνηθίστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Πέντε τουλάχιστον μερίδες φρούτα και λαχανικά την ημέρα, κυρίως ντομάτες, κόκκινα σταφύλια και μπρόκολο, προλαβαίνουν καρκίνους και καρδιοπάθειες.

Συνέχεια »

Μπρόκολα

Τα μπρόκολα, αν μπορέσετε να τα συνηθίσετε, περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, καροτινοειδή, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που το καθιστούν ως ένα μοναδικό λαχανικό πλούσιο σε αντικαρκινικά συστατικά. Χρησιμοποιείστε το ωμό σε σαλάτες ή ελαφρά μαγειρεμένο με ατμό, για να διατηρήσετε …

Συνέχεια »

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα λαχανικά σε γενικές γραμμές, περιέχουν ελάχιστες πρωτεΐνες, πολύ νερό (μέχρι και 96%) και υδατάνθρακες που κυμαίνονται από 2% (κολοκυθάκια) μέχρι και 60% (όσπρια). Η θερμιδική τους απόδοση είναι μικρή. Η μεγάλη διατροφική τους αξία οφείλεται στις άφθονες βιταμίνες που …

Συνέχεια »

ΚΑΡΟΤΑ

Στα καρότα πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η παρουσία αντιοξειδωτικών μπορεί ακόμα και να τριπλασιαστεί μετά από 5 λεπτά βρασμού .

Συνέχεια »

ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ

Πολλές φορές τα πράσινα λαχανικά συνιστώνται σε δίαιτες. Ωστόσο, σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία στο παχύ έντερο, με αποτέλεσμα αντί να αδυνατίζουμε να παχαίνουμε.

Συνέχεια »