Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα - Φαγητά / Μπαχαρικά – Μυρωδικά (Σελίδα 3)

Μπαχαρικά – Μυρωδικά

Όλα τα είδη μπαχαρικών , κατηγορίες και ονομασίες πού νοστιμίζουν το φαγητό μας και ομορφαίνουν την ζωή μας.

Κανέλα και προέλευση

Η κανέλα εμφανίστηκε στη Σρι Λάνκα και έπειτα διαδόθηκε στην Ασία και στην Κίνα. Πρόκειται για τη φλούδα των κλαδιών ενός δένδρου, που δίνει όλο αυτό το άρωμα και είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Συνέχεια »

Κανέλα και χρήση

Η κανέλα εδώ και εκατοντάδες χρόνια, έχει γίνει απαραίτητη στην κουζίνα και στην ζαχαροπλαστική.  Με την κανέλα κάνουμε ποτά, αρωματίζουμε το τσάι αλλά και το κρασί. Επίσης τη χρησιμοποιούμε στη μαγειρική του μαγειρευτού κρέατος με ή χωρίς λαχανικά, μπαίνει στη …

Συνέχεια »

Κανέλα και πώληση

Η κανέλα πωλείται σε ξυλάκια ή σε σκόνη, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλεσμένα ξυλάκια. Η καλή κανέλα πρέπει να είναι καλά αποξηραμένη και αν την ξύσετε λίγο με ένα μαχαιράκι, θα μοσχοβολήσει ο τόπος.

Συνέχεια »

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι αρωματικό βότανο. Οι μέλισσες αγαπούν ιδιαίτερα το θυμάρι και το θυμαρίσιο μέλι είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιείται ως καρύκευμα στην κουζίνα για να αρωματίσει μια μεγάλη ποικιλία φαγητών. Έχει αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες.

Συνέχεια »

Μπαχάρι

Το μπαχάρι, ταιριάζει πολύ με σάλτσες ντομάτας, σάλτσες κόκκινου κρασιού για κρέας και συνδυάζεται ιδανικά με τη κανέλα και το γαρίφαλο. Μία πρέζα τριμμένο μπαχάρι δίνει μία διακριτική και ευχάριστη γεύση σε μείγματα για κέικ, κουλουράκια και άλλες γλυκές ζύμες.

Συνέχεια »

Κρόκος

Ο κρόκος καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τα καστανοκόκκινα, πικάντικα στη γεύση, στίγματα του ύπερου (ζαφορά ή σαφράν), που χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό και χρωματισμό των τροφών, καθώς και στη φαρμακευτική. Ανθίζει το φθινόπωρο. Έχει δυνατό εξωτικό άρωμα και πικρή γεύση. …

Συνέχεια »

Πάπρικα

Στην αγορά υπάρχει η γλυκιά, μέτρια και η καυτερή πάπρικα και φυσικά μαγειρεύουμε με αυτή που ταιριάζει στη γεύση μας. Υπάρχει ακόμη και το πιπέρι καγιέν που μοιάζει με την καυτερή πάπρικα και η διαφορά τους είναι οι διαφορετικές ποικιλίες …

Συνέχεια »

Μαραθιά

Η μαραθιά είναι αρωματικό φυτό και αφθονεί στη Σύρο. Βασικό καρύκευμα στη συριανή κουζίνα. Αρωματίζει φαγητά, λουκάνικα, ελιές. Έχει επίσης φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι τονωτικό, αντισηπτικό, κάνει καλό στο στομάχι.

Συνέχεια »

Πιπέρι

Το πιπέρι είναι συνήθως μείγμα με μαύρους, πράσινους και άσπρους κόκκους, όπου εκτός του ότι είναι όμορφο με την πολυχρωμία του, προσθέτει ένα ευχάριστο κάψιμο ειδικά αν το τρίψουμε λίγο πριν σερβίρουμε το φαγητό.

Συνέχεια »

Καππαριά

Η καππαριά είναι θάμνος αγκαθωτός με βλαστούς που απλώνονται στο έδαφος και ωραία άνθη, μεγάλα, άσπρα ή ροζ. Τα μικρά μπουμπούκια της καππαριάς διατηρημένα στην άρμη ή στο ξύδι τρώγονται ως καρύκευμα σε σαλάτες και σάλτσες. Τα μεγαλύτερα μπουμπούκια οι …

Συνέχεια »

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι το δημοφιλέστερο ελληνικό μυρωδικό. Το έχουμε συνηθίσει με φέτα, στα ψητά, στις πατάτες και στη σαλάτα. Κάνει ιδανικό συνδυασμό με το θυμάρι στη σάλτσα ντομάτας.

Συνέχεια »

Γαρίφαλα

Τα γαρίφαλα, είναι προτιμότερο να τα αγοράζουμε ολόκληρα και για να μη σκορπίζουν στο μαγείρεμα να τα καρφώνουμε σε ένα κρεμμύδι ή σε ένα πορτοκάλι σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής.

Συνέχεια »

Φασκόμηλο

Το φρέσκο ή ξερό φασκόμηλο είναι ιδανικό μυρωδικό για λιπαρά κρέατα όπως το χοιρινό, η πάπια αλλά ταιριάζει υπέροχα και με πατάτες και όσπρια. Έχει έντονη γεύση και άρωμα γιʼ αυτό και προσέχουμε να μη βάζουμε μεγάλη ποσότητα στο μαγείρεμα. …

Συνέχεια »
banner
asxetos.gr