Η καππαριά είναι θάμνος αγκαθωτός με βλαστούς που απλώνονται στο έδαφος και ωραία άνθη, μεγάλα, άσπρα ή ροζ. Τα μικρά μπουμπούκια της καππαριάς διατηρημένα στην άρμη ή στο ξύδι τρώγονται ως καρύκευμα σε σαλάτες και σάλτσες. Τα μεγαλύτερα μπουμπούκια οι …
Συνέχεια »Γαρίφαλα
Τα γαρίφαλα, είναι προτιμότερο να τα αγοράζουμε ολόκληρα και για να μη σκορπίζουν στο μαγείρεμα να τα καρφώνουμε σε ένα κρεμμύδι ή σε ένα πορτοκάλι σε παρασκευές ζαχαροπλαστικής.
Συνέχεια »Δάφνη
Η δάφνη, προσθέτει άρωμα και γεύση στα μαγειρευτά, στο στιφάδο, στα ψητά, ακόμη και στα ψάρια. Τρία φύλλα είναι αρκετά για τρείς-τέσσερις μερίδες φαγητού, διαφορετικά αφήνουν μία ελαφρώς πικρή γεύση.
Συνέχεια »Δενδρολίβανο
Το δενδρολίβανο, είναι πολύ καλό συνοδευτικό σε κρέατα, όσπρια αλλά και λαχανικά με άμυλο όπως πατάτες, σελινόριζα κλπ. Δοκιμάστε το τριμμένο με λίγο σκόρδο και μαϊντανό στο αρνί αλλά και με λαχανικά κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή λάχανο.
Συνέχεια »Δυόσμος
Ο δυόσμος, δίνει μοναδική φρεσκάδα σε πιάτα με κρέας, κυρίως στο αρνί. Είναι πολύ αρωματικός ακόμη και ξερός.
Συνέχεια »Δυόσμος
Ο δυόσμος ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες. Μαζί με τον βασιλικό, είναι από τα πιο αρωματικά χόρτα. Φυτρώνει μόνος σε υγρούς και ορεινούς τόπους, αλλά συνήθως καλλιεργείται σε κήπους και γλάστρες.
Συνέχεια »Δυόσμος και ποικιλίες
Υπάρχουν πάνω από τριάντα διαφορετικές ποικιλίες δυόσμου, αλλά πιο δημοφιλείς είναι ο δυόσμος με τα μυτερά φύλλα, αυτός με τα στρογγυλά φύλλα και ο βιενταμέζικος δυόσμος.
Συνέχεια »Δυόσμος και φύλλα
Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, στην φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως παστίλιες για τον βήχα, σιρόπι για γαργάρες και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών …
Συνέχεια »Κοινός δυόσμος και αιθέριο έλαιο
Ο κοινός δυόσμος, έχει στρογγυλά φύλλα και φρέσκο γλυκό άρωμα. Αιθέριο έλαιο δυόσμου μπορείτε να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα φαρμακεία.
Συνέχεια »Βιετναμέζικος δυόσμος
Ο βιετναμέζικος δυόσμος, είναι γνωστός και με την ονομασία λάξα η δυόσμος της Καμπότζης. Έχει στενά και μυτερά φύλλα με ελαφρώς κόκκινοι χρώμα και πιπεράτη γεύση, γιʼ αυτό και θεωρείται καλός για την παρασκευή πικάντικων φαγητών.
Συνέχεια »Αγορά δυόσμου
Όταν αγοράζετε φρέσκο δυόσμο, πρέπει να προσέχετε τα φύλλα του να έχουν έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές και το κοτσάνι του να είναι ευθύ και συμπαγές.
Συνέχεια »Δυόσμος και άρωμα
Ο δυόσμος χάνει μέρος από το άρωμα του όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ αποδίδει το μέγιστο του άρωμα, όταν κόβεται με τα χέρια. Αν πρέπει να ψιλοκόψετε φύλλα δυόσμου πρέπει αναγκαστικά να το κάνετε με το μαχαίρι, πασπαλίστε τον …
Συνέχεια »Δυόσμος και διατήρηση
Αν φυτέψετε στην γλάστρα ή στον κήπο σας δυόσμο, φροντίστε να τον μαζέψετε πριν ανθίσει το φυτό. Έπειτα για να τον διατηρήσετε φρέσκο, τοποθετήστε τον σε κλειστή πλαστική σακούλα.
Συνέχεια »Βασιλικός
Ο βασιλικός αποτελεί και ένα πανάρχαιο ρόφημα, ευχάριστο αλλά και ιαματικό. Έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες, για διάφορες στομαχικές διαταραχές ειδικά για δυσπεψία, πόνους και φουσκώματα.
Συνέχεια »Βασιλικός – ρόφημα
Προσθέστε σε μισή κούπα ανάβραστου νερού 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό, αφήστε το επί 15 λεπτά, μετά στραγγίξτε το. Συνήθως 2-3 κούπες ροφήματος την ημέρα μεταξύ φαγητών ανακουφίζει από φούσκωμα, δυσπεψία και πόνους του στομάχου.
Συνέχεια »Βασιλικός αποξηραμένος
Ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου, τριμμένου βασιλικού, περιέχει περισσότερα χρήσιμα στοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και κάλιο από ένα κουτάλι της σούπας φρέσκου ψιλοκομμένου.
Συνέχεια »