Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 12)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Φράουλες και μήνες

Η καλύτερη εποχή να αγοράζετε ντόπιες φράουλες είναι ο Μάϊος και ο Ιούνιος. Στην αγορά, όμως, μπορείτε να βρείτε εισαγόμενες φράουλες όλο σχεδόν τον χρόνο.

Συνέχεια »

Φράουλα

Οι φράουλες είναι ένα θρεπτικό και νόστιμο φρούτο. Διακρίνονται για την περιεκτικότητα τους σε αντιοξειδωτικά. Μία κούπα φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ότι ένα πορτοκάλι.

Συνέχεια »

Φράουλες με μέτρο

Η φράουλες είναι πηγή καλίου και φυτικών ινών, ενώ μπορούν, λόγω τον σπόρων στο περίβλημα τους, να βοηθήσουν άτομα που πάσχουν από δυσκοιλιότητα. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να τρώγονται με μέτρο σε πειριπτώσεις ευερέθιστου εντέρου.

Συνέχεια »

Φράουλα και ιστορία

Οι φράουλες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Ρωμαίους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν ιδιαίτερα για θεραπευτικούς σκοπούς. Επίσης, οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη έφτιαχναν μάσκες ομορφιάς, χρησιμοποιώντας τις μικρές άγριες φράουλες των δασών. Το λατινικό τους όνομα είναι Fragaria.

Συνέχεια »

Φράουλες και ποικιλία

Οι ποικιλίες που σήμερα καλλιεργούνται με το γενικό όνομα φράουλα έχουν προέλθει κυρίως από άγριες φράουλες των δασών και των λόφων. Από τη διασταύρωση των ειδών αυτών, τυχαία ή με τεχνητούς τρόπους, έχουν βγεί όχι μόνο οι σημερινές ποικιλίες που …

Συνέχεια »

Φράουλες και αγορά

Στην αγορά θα βρείτε ελληνικές φράουλες, αλλά και εισαγωγής, κυρίως από την Ολλανδία και την Ιταλία. Ακόμα για αφεψήματα θα πρέπει να επισκεφθείτε μαγαζιά με βότανα αλλά και επιλεγμένα φαρμακεία, όπου θα βρείτε αποξηραμένους καρπούς φράουλας καθώς και φύλλα φράουλας.

Συνέχεια »

Φράουλες και χρώμα

Επειδή οι φράουλες είναι πολύ ευαίσθητες, πρέπει να προσέχετε να μην είναι υπερώριμες. Ακόμα θα πρέπει να επιλέγετε φράουλες που έχουν ζωηρό κόκκινο χρώμα, φρέσκα δροσερά φυλλαράκια, έντονο άρωμα και μικρό μέγεθος.

Συνέχεια »

Φράουλες και πλύσιμο

Μην βάζετε τις φράουλες πλυμένες στο ψυγείο, γιατί το νερό τις καταστρέφει γρήγορα. Πρέπει να τις πλένετε λίγο πριν τις καταλώσετε. Ακόμα στο πλύσιμο τους φροντίστε να αφαιρείτε τα φυλλαράκια τους, να τις πλένετε πολύ καλά ώστε να μην εισχωρεί …

Συνέχεια »

Αστακός ή κωλοχτύπα

Στον ελληνικό αστακό θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα άλλο τύπο αστακού που λέγεται κωλοχτύπα. Αυτό το είδος αστακού ψαρεύεται κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, έχει καφε – κόκκινο χρώμα και το χαρακτηριστικό του είνα ότι έχει μικρό …

Συνέχεια »

Αστακός φρέσκος

Όταν αναποδογυρίσετε τον αστακό, στο σημείο ακριβώς όπου ενώνεται το σώμα του μετο κεφάλι θα πρέπει να είναι κατάλευκος. Αν έχει αρχίσει να μαυρίζει, σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκος. Επίσης ο φρέσκος αστακός θα πρέπει να μυρίζει ιώδιο, ενώ όταν …

Συνέχεια »

Αστακός και χοληστερίνη

Παρόλο που ο αστακός έχει περίπου 50% λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με τις γαρίδες ή τις καραβίδες, θα πρέπει και εδώ να αποφύγετε την κατάχρηση. Υπολογίστε ότι με μία μερίδα αστακομακαρονάδα παίρνετε 270 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη και σχεδόν καλύπτετε το ανώτατο …

Συνέχεια »