Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 45)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Γλυκοπατάτες και ψήσιμο

Αν θέλετε να διατηρήσετε ατόφιες τις πολύτιμες ουσίες της γλυκοπατάτας, αντί βραστές, ψητές στο φούρνο μικροκυμάτων. Τρυπήστε τες πρώτα με το πιρούνι γύρω γύρω, και μετά επί 5-10 λεπτά ψήστε τες στο φούρνο μικροκυμάτων διπλωμένες σε μια χαρτοπετσέτα.

Συνέχεια »

Πρωινό γεύμα

Μία έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό γεύμα, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας, έχουν μεγαλύτερη τάση προς το κάπνισμα και κατανάλωση αλκοόλ, ενώ συνήθως ασκούνται λιγότερο.

Συνέχεια »

Πεπόνια

Τα πεπόνια είναι γευστικά, αρωματικά και κατάφορτα με βιταμίνη Α και C.. 1/4 του πεπονιού μέσ’ το πρωινό σας εφοδιάζει με αρκετές ποσότητες των βιταμινών αυτών, που χρειάζεται ο οργανισμός για όλη την ημέρα. Κρατάτε τα πεπόνια σε θερμοκρασία δωματίου …

Συνέχεια »

Απουσία πρωινού γεύματος

Η απουσία πρωινού, εξαναγκάζει τον οργανισμό να απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες ειδών διατροφής στα άλλα υπόλοιπα γεύματα, συχνά στο βραδινό, έτσι ώστε να αναπληρωθεί η έλλειψη αυτή. Ο γενικός κανόνας σωστής διατροφής, με τον οποίον φαίνεται να συμφωνούν οι ειδικοί, είναι …

Συνέχεια »

Μπρόκολα

Τα μπρόκολα, αν μπορέσετε να τα συνηθίσετε, περιέχουν άφθονη βιταμίνη C, καροτινοειδή, φολικό οξύ και αντιοξειδωτικά, που το καθιστούν ως ένα μοναδικό λαχανικό πλούσιο σε αντικαρκινικά συστατικά. Χρησιμοποιείστε το ωμό σε σαλάτες ή ελαφρά μαγειρεμένο με ατμό, για να διατηρήσετε …

Συνέχεια »

Πλύσιμο φρούτων

Στην εποχή μας το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών πρέπει να γίνεται σχολαστικά επίμονο. Συνιστάται το πλύσιμό τους στον νεροχύτη με κρύο νερό και με λίγο υγρό σαπούνι πιάτων διαλυμένο. Αφήστε τα λίγη ώρα, και μετά (όπου είναι δυνατόν), βουρτσίστε …

Συνέχεια »

Γλυκοπατάτα και παχυσαρκία

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε πολυσύνθετους υδατάνθρακες και φτωχή σε θερμίδες, γι’ αυτό και οι επιστήμονες την συνιστούν για την απώλεια βάρους καθώς και για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως τον διαβήτη. μεγάλη περιεκτικότητα της γλυκοπατάτας σε πολυσύνθετους …

Συνέχεια »

Σταφίδα πηγή σιδήρου

Η σταφίδα είναι άριστη πηγή σιδήρου, κάτι που την καθιστά απαραίτητη, ειδικά σε άτομα που δεν καταναλώνουν αρκετό κόκκινο κρέας. . Ένα-τέταρτο (1/4) της κούπας σταφίδα περιέχει 0.8 μιλλιγραμμάρια σιδήρου.

Συνέχεια »

Μπαχαρικά

Πολλά μπαχαρικά εξουδετερώνουν έναν αριθμό από βλαβερά χημικά που συχνάζουν στο ανθρώπινο σώμα. Η πιπερόριζα, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, ο κορίανδρος, απεδείχθησαν χρησιμότατα στην καταπολέμηση και εξουδετέρωση της αφλατοξίνης που, όπως είναι γνωστό προξενεί συχνά καρκίνους του …

Συνέχεια »

Σκούρα και ξανθή σταφίδα

Υπάρχει κάποια διαφορά διατροφική, μεταξύ της σκούρας και της ξανθής σταφίδας. Η σκούρα σταφίδα περιέχει περισσότερη θειαμίνη, ενώ η ξανθή περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης B6. Επίσης, η σκούρα σταφίδα κυρίως, εκτίθεται στον ήλιο για να αποξηρανθεί, από όπου και παίρνει …

Συνέχεια »

Σταφίδα

Η σταφίδα (σκούρα ή ξανθή) είναι άριστη πηγή Καλίου, που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα στοιχεία που μειώνει την πίεση του αίματος. Στη σταφίδα αφθονούν και οι ινώδεις ουσίες, που είναι πολύτιμες κατά της δυσκοιλιότητας, αιμορροΐδων και για την …

Συνέχεια »

Σταφίδα αλλοιωμένη

Δείγμα αλλοίωσης της σταφίδας, είναι όταν εμφανιστούν άσπροι κρύσταλλοι ζάχαρης, οπότε και δεν πρέπει να καταναλώνεται. Ας σας ξεράθηκε η σταφίδα, με λίγο ατμό, επανέρχεται στην προηγούμενη κατάστασή της.

Συνέχεια »

Γλυκοπατάτα

Τέσσαρες (4) όνζες γλυκοπατάτας περιέχουν 117 θερμίδες μόνον, 14 μιλιγραμμάρια βήτα καροτίνης, 28 μιλιγραμμάρια βιταμίνης C και 6 μονάδες βιταμίνης Ε.

Συνέχεια »

Γλυκοπατάτα και αντιοξιδωτικά

Βήτα-Καροτίνη, Βιταμίνες C και Ε, είναι τα στοιχεία εκείνα που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες στη γλυκοπατάτα, ουσίες δηλαδή στην κατηγορία των αντιοξιδωτικών που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού προλαβαίνοντας παθήσεις όπως καρκίνους και καρδιακά.

Συνέχεια »