Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 57)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Γλυκά

Είναι προτιμότερο να φάτε δύο γλυκά την εβδομάδα ( π.χ. 2 πάστες ή ακόμα καλύτερα γλυκό του κουταλιού ) , παρά ένα σοκολατάκι την ημέρα , γιατί έτσι δημιουργείται συνήθεια σε καθημερινή βάση .

Συνέχεια »

Τηγανητή πατάτα

Αν η πατάτα τηγανιστεί σε ελαιόλαδο , τότε αυτό απορροφάται από τις εξωτερικές στιβάδες του αμύλου της πατάτας , ενώ τα σπορέλαια εισχωρούν μέχρι την καρδιά του τροφίμου , αυξάνοντας τη θερμική του αξία .

Συνέχεια »

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Η σοκολάτα διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό ιχνοστοιχείων , φώσφορο, μαγνήσιο , σίδηρο κ.ά .Επίσης αντιοξειδωτικές ουσίες και φαινόλες , οι οποίες συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην καλή κυκλοφορία του αίματος , εμποδίζοντας τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες . Αρκεί να …

Συνέχεια »

ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

Τα μπαχαρικά , και κυρίως το πιπέρι , διεγείρουν το στομάχι μας σε έκκριση υγρών , και έτσι διευκολύνουν τη διάσπαση των τροφίμων και την απορρόφηση των διατροφικών συστατικών τους από το σώμα μας .

Συνέχεια »

Ψάρι και σαλάτα

Αν φάτε ψάρι με λάχανο , κουνουπίδι ή μπρόκολο, το ιώδιο που περιέχει το ψάρι δεσμεύεται από τις ουσίες του λάχανου , του κουνουπιδιού και του μπρόκολου . Συνδυάστε το καλύτερα με μία αγγουροσαλάτα , μαρουλοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα !!

Συνέχεια »

Κόκκινο κρέας

Μην τρώτε κόκκινο κρέας περισσότερο από μια φορά την εβδομάδα . Αντικαταστήστε το με ψάρια ή με πουλερικά ( χωρίς πέτσα ). Η αυξημένη κατανάλωσή του , λόγω των κορεσμένων λιπαρών , συνδέεται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων .

Συνέχεια »

Γλυκά κουταλιού

Προτιμήστε τα γλυκά του κουταλιού καθώς περιέχουν μόνο ζάχαρη , όχι λιπαρά , και έχουν συγκριτικά λιγότερες θερμίδες με άλλα γλυκά ( 80 – 100 θερμίδες ανά σερβίρισμα , τη στιγμή που ένα γεμιστό μπισκότο ξεπερνά τις 150 θερμίδες ) …

Συνέχεια »

ΠΡΩΪΝΟ

Το πρωϊνό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας . Μας τροφοδοτεί με την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές μας δραστηριότητες και μας προφυλάσσει από τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας . Για πρωϊνό τρώτε δημητριακά , φρούτα και γαλακτοκομικά …

Συνέχεια »

ΨΩΜΙ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΕΩΣ

Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως αντί λευκού ψωμιού , καθώς περιέχει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του σιταριού ( κυταρρίνη , βιταμίνες Ε , Β1, Β2 , νιασίνη ). Γενικά προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι τα επεξεργασμένα .

Συνέχεια »

Σαλάτα

Καθημερινά πρέπει να τρώμε τουλάχιστον ένα πιάτο με λαχανικά ωμά , βραστά ή ψητά και όχι τηγανητά . Μας τροφοδοτούν με βιταμίνες , μέταλλα , και πολύτιμες φυτικές ίνες .

Συνέχεια »

ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ

Συνοδεύστε τη σαλάτα σας με λαδολέμονο . Αποφύγετε τη μαγιονέζα και τη σάλτσα της “σαλάτας του σεφ ” που έχουν πολλές θερμίδες και λιπαρά . Μπορείτε να γαρνίρετε με γιαούρτι , μουστάρδα και μυρωδικά .

Συνέχεια »

Κοτόσουπα και κρυολόγημα

Αν αρρωστήσετε φάτε μία κοτόσουπα με λαχανικά . Εχει διαπιστωθεί ότι ο φυσικός ζωμός του κοτόπουλου έχει αντιφλεγμονώδη δράση . Μειώνει τη διάρκεια των κρυολογημάτων , την ένταση του βήχα και την καταρροή.

Συνέχεια »