Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Τρόφιμα – Φαγητά (Σελίδα 9)

Τρόφιμα – Φαγητά

Κατηγορίες με εγκυκλοπαιδικές καταχωρήσεις για τα Τρόφιμα, τις διατροφικές μας συνήθειες, τις βιταμίνες, τα λιπαρά και όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονται στα τρόφιμα της καθημερινής μας διατροφής καθώς επίσης και καταχωρήσεις για γεύματα, εναλλακτικές γεύσεις και γλυκίσματα.

Χημική μόλυνση από τα λαχανικά

Αν δε πλένουμε σχολαστικά τα λαχανικά που τρώμε, κινδυνεύουμε από τη χημική μόλυνση, η οποία αναφέρεται στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Είναι πιθανό όμως να προέρχεται και από τον αέρα.

Συνέχεια »

Λαχανικά και πλύσιμο

Το καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Αν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα …

Συνέχεια »

Λαχανικά και ξίδι

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πλένοντας εκτός από νερό και με ξίδι τα λαχνικά, αυτά αποκτούν μια επιπλέον ασπίδα προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δε μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Από την άλλη πλευρά, …

Συνέχεια »

Λαχανικά και μούλιασμα

Αν συνηθίζετε να βάζετε τα λαχανικά σε λεκάνη με νερό ή στο νεροχύτη και να τα αφήνετε να μουλιάζουν με τις ώρες, προκειμένου να εξαλειφθεί και το τελευταίο μικρόβιο, μάλλον πρέπει να αλλάξετε τακτική. Με αυτή τη μέθοδο, χάνονται τα …

Συνέχεια »

Λαχανικά με κοτσάνια και πλύσιμο

Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι αυτό αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι γα 10 λεπτά και βάλτε το σε αλατισμένο νερό. Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από …

Συνέχεια »

Λαχανικά με λεία ή σκληρή επιφάνεια

Τα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι για παράδειγμα είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα. Τρόφιμα με σκληρή επιφάνεια όπως τα καρότα, μπορείτε να τα καθαρίζεται …

Συνέχεια »

Μανιτάρια και πλύσιμο

Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Ανακινήστε και θα δείτε να μένουν στο πάτο της λεκνης τα υπολείμματα απο χώμα.

Συνέχεια »

Γλιστρίδα ή Αντράκλα ή Portulaca oleracea

Η Γλιστρίδα είναι ένα έρπον ετήσιο φυτό με κοκκινωπούς, σαρκώδεις μίσχους η οποία μπορεί να φτάσει τα 15 εκ. Τα σαρκώδη φύλλα της έχουν σχήμα που μοιάζει με κουτάλι, φτάνουν σε μήκος τα 5 εκ. και τα μικρά λουλούδια έχουν …

Συνέχεια »

Μάραθος

Ο μάραθος ή το μάραθο, είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Είναι δικοτυλήδονο και ανήκει στην τάξη των Σκιαδανθών. Η επιστημονική του ονομασία είναι φοινίκουλο το κοινό. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην …

Συνέχεια »

Ραδίκι (ήμερο) ή Αντίδι

Το αντίδι είναι μονοετές φυτό της οικογένειας των συνθέτων, συγγενικό με το ραδίκι και ένα γευστικότατο λαχανικό. Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες: τα πλατύφυλλα και τα κατσαρά. Τα άνθη τους είναι λευκού και μπλε χρώματος, ενώ η σπορά τους γίνεται ιδίως …

Συνέχεια »

Ζοχός ή Ζοχιά

Ο ζοχός ή ζοχιά, είναι φυτό μονοετές, διετές ή πολυετές και έχει όρθιο βλαστό και χυμό σαν γάλα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Sonchus oleraceus. Τα φύλλα του είναι απλά και πτερωτά και η βάση τους περιβάλλει το βλαστό. Έχει …

Συνέχεια »

Άνηθος

Ο Άνηθος ανήκει στην οικογένεια των σκιαδοφόρων. Είναι ένα ετήσιο φυτό, πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί. Καλλιεργείται σε ηλιόλουστο και στεγνό έδαφος. Το ύψος του φτάνει τα 80 εκατοστά, ο βλαστός του είναι κοίλος και γραμμωτός, η ρίζα γογγυλώδης και  τα φύλλα …

Συνέχεια »

Καλαμποκίσιο ψωμί

Ένα βαθύ κίτρινο που παρασκευάζεται από μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου. Έχει συνδεθεί με την περίοδο της κατοχής, αλλά έκτοτε έχει αντικατασταθεί από άλλα είδη ψωμιού που θεωρούνται υψηλότερης διατροφικής αξίας. Το καλαμποκίσιο ψωμί έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και …

Συνέχεια »

Γερμανικό ψωμί

Στη Γερμανία, οι τύποι του ψωμιού παίρνουν το όνομα του δημητριακού που χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη ποσότητα για την παρασκευή τους, αλλά κάποιες φορές και της μεθόδου προετοιμασίας τους. Έτσι, υπάρχει σταρένιο ψωμί και ψωμί σίκαλης, μαύρης σίκαλης και πολύσπορο, λευκό …

Συνέχεια »

Ψωμί και διατροφική αξία

Το ψωμί περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Το ψωμί και τα άλλα τρόφιμα της ομάδας των δημητριακών αποτελούν τη βασική πηγή υδατανθράκων για τον οργανισμό. Οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται στο σώμα μας σε γλυκόζη, η οποία είναι η …

Συνέχεια »

Ψωμί και περιεκτικότητα

Το ψωμί περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, αλλά οι πρωτεΐνες αυτές είναι μικρής βιολογικής αξίας. Μία άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα του ψωμιού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητες για το …

Συνέχεια »
banner
asxetos.gr