Μενού

Κάρπαθος – Το βυζάντι

– Η ονομασία του προέρχεται απ την λέξη “Βυζαντινό” και πιστεύεται ό,τι είναι Βυζαντινό έθιμο. Το βυζάντι είναι το γεύμα που τρώνε το μεσημέρι του Πάσχα. Είναι το αρνί που του έχουμε αφαιρέσει τα εντόσθια και το γεμίζουμε με ρύζι βάζουμε ακόμη: συκωτάκι, σταφίδες, καρύδια κ.α. το ράβουμε και το βάζουμε στον Καρπάθικο φούρνο να ψηθεί.
– Στην Κάρπαθο έχουμε το πατροπαράδοτο έθιμο το “βυζάντι” δηλ. αντί για σουβλιστό αρνί, γεμιστό αρνί με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια. Η προετοιμασία του γίνεται το μεγάλο Σάββατο. Στη συνέχεια, τοποθετείται στον παραδοσιακό Καρπάθιο φούρνο, ο οποίος σφραγίζεται με λάσπη και πηλό και ανήμερα του Πάσχα τον ανοίγουν και γιορτάζουν την ημέρα αυτή με Καρπάθιο κρασί και παραδοσιακούς χορούς.


Αφήστε μια απάντηση