Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Ένα τραγούδι θα σας πω και μάλιστα … δημοτικό!

Ένα τραγούδι θα σας πω και μάλιστα … δημοτικό!

– Για να βρούμε τις ρίζες των δημοτικών τραγουδιών στην Ελλάδα, πρέπει να πάμε πίσω στη βυζαντινή εποχή. Τα πρώτα δημοτικά τραγούδια που έφτιαξε ο λαός μας, είναι τα ακριτικά (8ος-11ος αιώνας). Εξιστορούν τη ζωή των ακριτών, των φρουρών δηλαδή των συνόρων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Έπειτα έχουμε τις παραλογές, τραγούδια που ονομάστηκαν έτσι γιατί τα θέματά τους είναι παράλογα, με έντονο το μυθικό στοιχείο, όπως το «Γεφύρι της ?ρτας» και το «Τραγούδι του Νεκρού Αδερφού».
– Μια άλλη κατηγορία είναι τα κοινωνικά, για παράδειγμα τα τραγούδια της αγάπης, του γάμου, της θάλασσας, του τρύγου, του θερισμού, τα νανουρίσματα, τα κάλαντα, τα αποκριάτικα, τα ανοιξιάτικα, τα μοιρολόγια. Ειδικά τα κάλαντα και τα αποκριάτικα έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Τα αρχαία κάλαντα ήταν τα λεγόμενα «αγυρτικά», αυτά δηλαδή που τα τραγουδούσαν πόρτα-πόρτα και δεν είχαν θρησκευτική σημασία, όπως τα «χελιδονίσματα».
– Τα αποκριάτικα προέρχονται από τις φαλλικές γιορτές και τη λατρεία του θεού Διονύσου και δεν είναι τίποτε άλλο από μια επίκληση στη φύση για καλή σοδειά και ευγονία. Τέλος, μια μεγάλη κατηγορία είναι τα ιστορικά-ηρωικά δημοτικά τραγούδια, που αναφέρονται στους αγώνες του λαού μας ενάντια σε διάφορους εξωτερικούς εχθρούς.


Αφήστε μια απάντηση