Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Φειδία !

Επίσκεψη στο Εργαστήρι του Φειδία !

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να τρυπώσετε στο εργαστήρι ενός διάσημου γλύπτη και να… ξαναφτιάξετε μαζί του ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου ;
Αν επισκεφθείτε τον «Ελληνικό Κόσμο» (το Μουσείο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), φορέσετε τα γυαλιά «Εικονικής Πραγματικότητας» και πάρετε στα χέρια σας το ειδικό τηλεχειριστήριο, θα τα καταφέρετε μια χαρά. Το δημιούργημά σας δε θα είναι άλλο από το επιβλητικό χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, ύψους 14 περίπου μέτρων!
Θα μεταφερθείτε νοερά σε μια πιστή αναπαράσταση του εργαστηρίου του γλύπτη Φειδία στην Ολυμπία, όπως ήρθε στο φως στη δεκαετία του 1950, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής. Το εργαστήριο περιλαμβάνει εργαλεία, υλικά και καλούπια, τα οποία έχουν αναπαρασταθεί με βάση τα ανασκαφικά ευρήματα και που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς !
Σύμφωνα με την τεχνική κατασκευής χρυσελεφάντινων αγαλμάτων στην αρχαιότητα, ο ξύλινος πυρήνας του αγάλματος του Δία ήταν εξωτερικά επενδυμένος με ελάσματα χρυσού και λεπτές πλάκες ελεφαντόδοντου.
Χρυσός χρησιμοποιήθηκε στο ιμάτιο που σκέπαζε το κάτω μέρος του σώματος και τον έναν ώμο, καθώς επίσης και στα μαλλιά, στα γένια, στο σκήπτρο που κρατούσε στο αριστερό και στη θεά Νίκη, που κρατούσε στο δεξί του χέρι.
Τα γυμνά μέρη (πρόσωπο, κορμός, βραχίονες, πόδια) ήταν ελεφάντινα. Ιδιαίτερα επιβλητικός πρόβαλε ο θρόνος του θεού: κατασκευασμένος από έβενο, χρυσό, ελεφαντόδοντο και πολύτιμους λίθους, είχε διακοσμηθεί με ζωγραφικές και γλυπτές μυθολογικές παραστάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες: «Eλληνικός Kόσμος», Πειραιώς 254, 177 78 Tαύρος http://www.hellenic-cosmos.gr/ .


Αφήστε μια απάντηση