Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Η εκδίκηση του βασιλιά των Μάγια

Η εκδίκηση του βασιλιά των Μάγια

Το 2001, αδίστακτοι αρχαιοκάπηλοι κλέβουν από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κανκούν, στη βόρεια Γουατεμάλα, σπάνιας τέχνης γλυπτά των Μάγια. Ανάμεσά τους και μια στρογγυλή πέτρα, που φέρει ανάγλυφη παράσταση του 8ου αιώνα μ.Χ..
Οι αρχαιοκάπηλοι χωρίζονται σε συμμορίες, κάθε μία από τις οποίες διεκδικεί το αμύθητης αξίας εύρημα. Αλλά συγκρούονται μεταξύ τους και όσοι δεν σκοτώνονται, προσπαθούν να διοχετεύσουν τη λεία τους στην αγορά, χωρίς επιτυχία.
Ομάδα αποφασισμένων αρχαιολόγων, σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και ντόπιους κατοίκους, αρχίζει συστηματική έρευνα στην περιοχή. Τον Οκτώβριο του 2003, έρχεται η «διπλή» επιτυχία: η σπάνια πέτρα ανακαλύπτεται σε απομονωμένη κρυψώνα και τα απομεινάρια της συμμορίας των αρχαιοκάπηλων συλλαμβάνονται και οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Η πέτρα, βάρους 270 κιλών, χαρακτηρίστηκε από τους αρχαιολόγους «αριστουργηματικό έργο τέχνης των Μάγια». Αποτελούσε τμήμα βωμού, τοποθετημένου στην αυλή της αίθουσας χορού του παλατιού, στην πόλη Κανκούν.
Στην ανάγλυφη παράστασή της απεικονίζονται ο βασιλιάς Τατζ Τσαν Αχ Καλόμτε και ένας ακόμη ευγενής. Φορούν στολές χορού, για την υποδοχή κάποιου ξένου ηγέτη. Η αποκρυπτογράφηση των χαραγμένων σε αυτήν επιγραφών απέδωσε πολύτιμες πληροφορίες, που ίσως οδηγήσουν στην ανακάλυψη του τάφου του φημισμένου βασιλιά!


Αφήστε μια απάντηση