Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Καινούργια διαστημικά γεύματα

Καινούργια διαστημικά γεύματα

Ένα ενδιαφέρον γαστριμαργικό πείραμα έχει ξεκινήσει ήδη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), το οποίο επιτρέπει στους κοσμοναύτες να απολαμβάνουν μενού ιταλικής κουζίνας! Από σπαγγέτι, λαχταριστά ψημένα ψωμάκια και εκλεκτά τυριά, μέχρι λιαστές ντομάτες, φρούτα και σοκολάτα. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πρώτο στάδιο μιας σειράς δοκιμών για το σχεδιασμό των γευμάτων που θα σερβίρονται, μελλοντικά, στο διάστημα.
Τα γεύματα πριν κάνουν το εξωπλανητικό ταξίδι τους, έχουν περάσει από αυστηρούς μικροβιολογικούς ελέγχους για να εξοντωθούν όλοι οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί, ενώ με ειδικές μεθόδους διατηρούνται όλα τα ωφέλιμα συστατικά των φρέσκων τροφίμων. Το φαγητά σερβίρονται σε κομμένες μπουκιές ή σε ημι-υγρή μορφή για να μη χάνουν την υφή τους σε χώρους χωρίς βαρύτητα, τοποθετούνται σε δίσκο αλουμινίου και καθένα χωριστά καλύπτεται από διαφανή μεμβράνη. Όταν όμως, ο κοσμοναύτης τρώει δεν μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει το αστρικό πιάτο του, επειδή πρέπει να καταγράφει σε σχεδιάγραμμα το άρωμα, τη γεύση, την υφή και το χρώμα του μενού, ενώ ο συνάδελφός του βιντεοσκοπεί τη σκηνή.
Η ταινία θα μελετηθεί από ειδικούς και θα παρουσιαστεί στο κοινό, με στόχο να πείσει για τα πλεονεκτήματα των καινούργιων διαστημικών γευμάτων, των οποίων οι διατροφικοί συνδυασμοί, αν πετύχει το πείραμα, θα καθιερωθούν και στα επίγεια γεύματα σε ειδικές περιπτώσεις: όταν δεν έχει κανείς χρόνο για μαγείρεμα ή αν του λείπει ένα τραπέζι για να ακουμπήσει ένα κανονικό γεύμα!


Αφήστε μια απάντηση