Μενού

Κτίρια με τη μορφή ζώων !

– Πως θα σας φαινόταν να μένετε σε ένα σπίτι σε σχήμα πεταλούδας, να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας ταινία σε ένα σινεμά που μοιάζει με κέλυφος ναυτίλου και να περιμένετε το τρένο σε ένα σταθμό φτυστό…μυρμηγκοφάγο ;
– Κι όμως, όλα αυτά τα κτίρια είναι υπαρκτά και βρίσκονται στην Αγγλία. Ή μπορεί ο μπαμπάς κάποιου φίλου σας να εργαζόταν σε ένα εργαστήριο ερευνών στην Ιταλία σε σχήμα εμπνευσμένο από…κάμπιες! Ομολογουμένως δε θα ήταν και άσχημα!
– Αυτό προσπαθεί να πείσει το κοινό της η έκθεση «Zoomorphic», που φιλοξενείται στο μεγαλύτερο μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών του κόσμου, το Victoria & Albert Museum, στο Λονδίνο και θα έχει τις πύλες της ανοικτές στο κοινό μέχρι τις αρχές του 2004. Η έκθεση περιλαμβάνει όχι φυσικά τα ίδια τα…ζωόμορφα κτίρια, αλλά μακέτες, φωτογραφίες, διαφάνειες και άλλο έντυπο υλικό σχετικά με αυτήν την άκρως ενδιαφέρουσα τάση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.
– Φαίνεται πως το σύνθημα «επιστροφή στη φύση» εμπνέει τους περισσότερους μεγάλους αρχιτέκτονες της εποχής μας. Χρησιμοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία και τα καινούργια υλικά, για να πετύχουν την αρμονική «συνάντηση» του φυσικού με τον τεχνητό κόσμο.
– Μεταξύ των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση, είναι και η νέα πτέρυγα του Milwaukee Art Museum, που βρίσκεται στις ΗΠΑ και μοιάζει με ουρά φάλαινας έτοιμη να βουτήξει στον ωκεανό, ή με πουλί που απογειώνεται με ανοιγμένα τα φτερά. Την κατασκεύασε ο γνωστός μας Σαντιάγο Καλατράβα. Έργο του είναι και το σκέπαστρο του Ολυμπιακού Σταδίου, που ετοιμάζεται για την υποδοχή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, το 2004.


Αφήστε μια απάντηση