Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Μήπως φάγατε … το κρύο της πολικής αρκούδας ;

Μήπως φάγατε … το κρύο της πολικής αρκούδας ;

Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και η πολική αρκούδα μας ήρθε στο μυαλό για δύο λόγους: επειδή πατρίδα της είναι η … κατεψυγμένη Αλάσκα και επειδή διαθέτει μια υπέροχη, μαλακιά και ζεστή γούνα! «Νανούκ», δηλαδή μεγάλη λευκή αρκούδα την ονομάζουν οι Εσκιμώοι.
Και δεν έχουν άδικο, αφού είναι δύο φορές μεγαλύτερη από το λιοντάρι και μπορεί όταν στέκεται όρθια, να φτάσει τα τρία μέτρα ύψος! Αφήστε που ζυγίζει όσο ένα μικρό αυτοκίνητο. Ποιος θα τολμούσε να την … τρακάρει ;
Η γούνα της είναι παχιά, κάτασπρη ή χρυσοκίτρινη. Κάθε τρίχα της είναι ένας μικροσκοπικός σωλήνας που μαζεύει τη ζέστη του ήλιου και τη μεταφέρει στο σώμα της. Η μύτη της και τα μάτια της, αντίθετα, είναι μικρά, μαύρα και γυαλιστερά. Αν και έχει πολύ κοντά πόδια, ο λαιμός της είναι μακρύς και το σώμα της, παρά τον όγκο του, αρκετά ευκίνητο.
Ζει από 15 έως σαράντα χρόνια. Η πολική αρκούδα τρέφεται με φώκιες της Αρκτικής. Τις τσακώνει, αφού σκάψει τρύπες στον πάγο κι ανακαλύψει τις φωλιές τους. Το καλοκαίρι, όταν οι πάγοι λιώνουν, τρέφεται με χορτάρι, βατόμουρα, φύκια, ή μικρά θηλαστικά και πουλιά. Η όραση και η ακοή της είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες. Όσο για την όσφρησή της, αρκεί να σας πούμε ότι μυρίζεται την τροφή της από 32 χιλιόμετρα μακριά !


Αφήστε μια απάντηση