Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Ο φύλακας άγγελος των Ινδιάνων

Ο φύλακας άγγελος των Ινδιάνων

Ο Σίντνεϊ Ποσουέλο, ο εξερευνητής της ζούγκλας του Αμαζονίου, ανακάλυψε 22 χαμένες φυλές Ινδιάνων και βραβεύτηκε με χρυσό μετάλλιο από τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία στο Λονδίνο. Κερδίζοντας το βραβείο αυτό ο Ποσουέλο μπαίνει σε ένα κατάλογο που περιλαμβάνει τον Ντέιβιντ Λίβινγκστον, τον Χένρι Στάνλεϊ, τον Σκοτ της Ανταρκτικής και τον Πέρσι Φόσετ, άνδρες που έγραψαν ιστορία στη χρυσή εποχή των εξερευνήσεων.
Στα 64 του χρόνια, μετά από τέσσερις γάμους και 39 φορές που έχει πάθει ελονοσία, επικεφαλής της Υπηρεσίας Απομονωμένων Ινδιάνων της Βραζιλίας, «χτενίζει» τον Αμαζόνιο και «ξετρυπώνει» χαμένες φυλές. Ο ίδιος λέει: «Πρέπει να βρούμε αυτούς τους απομονωμένους λαούς γρήγορα, πριν τους βρουν άλλοι που δεν πρέπει».
Η επαφή των Ινδιάνων με το δυτικό πολιτισμό μόνο κακό προκάλεσε: εισαγόμενες ασθένειες, αλκοολισμό, όπλα, αλλά και ένα πολιτισμικό σοκ που οδήγησε ολόκληρες κοινότητες στον αφανισμό. Πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι, πριν από πέντε αιώνες, υπήρχαν εκατομμύρια Ινδιάνοι στη Νότια Αμερική. Σήμερα, στη Βραζιλία έχουν απομείνει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες, μοιρασμένοι σε περίπου 200 φυλές και οι περισσότεροι ζουν μέσα στην απόλυτη φτώχεια.
Ο Ποσουέλο, μαζί με τους 16 συνεργάτες του, μόλις ανακαλύψουν μια φυλή, οριοθετούν την περιοχή για να μην μπαίνει κανείς παρείσακτος. «Θέλω να αποδείξω ότι αυτές οι φυλές μπορούν και υπάρχουν ακριβώς επειδή δεν χρειάζονται επαφές». Πως όμως να τους προστατέψεις από τον «πολιτισμό»; Είναι ένας αγώνας πολύ δύσκολος που μπορεί να διαρκέσει μια ολόκληρη ζωή!


Αφήστε μια απάντηση