Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Ποδόσφαιρο στα χαρακώματα !

Ποδόσφαιρο στα χαρακώματα !

Ίσως είναι το πιο παράξενο ποδοσφαιρικό τουρνουά που έγινε ποτέ στην ιστορία του αθλήματος. Δεν είχε ακριβοπληρωμένους παίκτες, δεν είναι γνωστή η πρωταθλήτρια ομάδα, όμως είναι μια από τις φωτεινές στιγμές στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που δείχνει πώς ένα άθλημα μπορεί να φέρνει κοντά τους ανθρώπους ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Τα Χριστούγεννα του 1914 εκατομμύρια στρατιώτες που πολεμούσαν στα χαρακώματα του Δυτικού Μετώπου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, αψήφησαν τις εντολές των ανωτέρων τους και έπαιξαν ποδόσφαιρο στην πιο αυθόρμητη ανακωχή της ιστορίας. Οι μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από άχυρο ή κονσερβοκούτια, δοκάρια τα σχημάτιζαν ξύλα και όπλα μπηγμένα στο χώμα και ανάμεσα στους παίχτες δεν έπεσε ξύλο έστω κι αν πριν από λίγο αντάλλασαν σφαίρες μεταξύ τους.
Από τις ακτές του Βελγίου ώς τα σύνορα της Ελβετίας οι πυροβολισμοί έδωσαν έστω και για λίγο τη θέση τους στις τρίπλες και τις σέντρες. Οι περισσότεροι χάρηκαν γι’ αυτές τις στιγμές. Υπήρξαν και κάποιοι που αντέδρασαν, όπως ένας αυστριακής καταγωγής δεκανέας του γερμανικού στρατού που πίστευε ότι δεν μπορεί οι στρατιώτες να αφήνουν τον πόλεμο και να παίζουν μπάλα. Το όνομά του ήταν Αδόλφος Χίτλερ.


Αφήστε μια απάντηση