Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Πολιτιστική καταστροφή – S.O.S !

Πολιτιστική καταστροφή – S.O.S !

Μερικοί από τους σπουδαιότερους θησαυρούς που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος, σε όλον τον κόσμο, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, σύμφωνα με τον ιστορικό Νταν Κρίκσανκ, ο οποίος επισκέφθηκε 34 χώρες και εντόπισε τρία βασικά προβλήματα:
τον πόλεμο, τον μαζικό τουρισμό και τον καταναλωτισμό που εξαπλώνεται σαν επιδημία λόγω της επαφής των τοπικών κοινωνιών με τον δυτικό πολιτισμό.
Στο Αφγανιστάν, το καθεστώς των Ταλιμπάν και 22 χρόνια εμφυλίου πολέμου προκάλεσαν αναρίθμητες ζημιές, με κορύφωση την καταστροφή που υπέστησαν οι Βούδες του Μπαμιγιάν.
Ο Κρίκσανκ ανησυχεί ιδιαίτερα για το Ιράν, το οποίο σε περίπτωση πολέμου θα υποστεί την καταστροφή ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ανθρωπότητας, στην πόλη Μπιζιτούν. Στο μνημείο αυτό, που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του Πέρση βασιλιά Δαρείου, ανακαλύφθηκε επιγραφή σφηνοειδούς γραφής, η αποκρυπτογράφηση της οποίας οδήγησε στη μετάφραση τριών αρχαίων γλωσσών!
Στο Μάλι, οι μάσκες της φυλής Ντογκόν ήταν κάποτε ιερά αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές. Σήμερα, με την άνοδο του τουρισμού έχουν γίνει αντικείμενα ανταλλαγής με δυτικά αγαθά.
Στα βουνά των Άνδεων, η αρχαία πόλη του Μάτσου Πίτσου που ήταν φρούριο των Ίνκας και στην Καμπότζη ο ναός του Ανγκόρ Βατ κινδυνεύουν από την ασυνείδητη καταστροφή που προκαλούν οι τουρίστες, χιλιάδες πόδια που σφυροκοπούν τις αρχαίες πέτρες.
Τι άλλο να περιμένουμε;


Αφήστε μια απάντηση