Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Σύγκρουση τιτάνων στην Ανταρκτική

Σύγκρουση τιτάνων στην Ανταρκτική

Οι πιγκουίνοι Αντελί περιμένουν με χαρά τον «πόλεμο» που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή στην Ανταρκτική: δύο παγωμένοι γίγαντες, το παγόβουνο Β15Α και ο παγετώνας Ντριγκάλσκι, βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε τροχιά σύγκρουσης.
Οι μεγάλοι πληθυσμοί των μικρόσωμων ψαροφάγων πτηνών που είναι εγκλωβισμένοι εδώ και καιρό στις αποικίες τους, χωρίς να βρίσκουν ανοιχτές διόδους προς τη θάλασσα, τη βασική πηγή απ’ όπου μπορούν να αντλήσουν τροφή για να συντηρηθούν, βλέπουν τώρα να παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία. Σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, αν το παγόβουνο Β15Α αποκτήσει επαρκή ταχύτητα και τελικά συγκρουστεί με τον παγετώνα Ντριγκάλσκι που επιπλέει, θα αποκόψει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του, με αποτέλεσμα οι πιγκουίνοι να ανακαλύψουν με ευκολία διέξοδο προς τη θάλασσα και τα ψάρια.
Υπάρχει όμως και ένα απαισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το παγόβουνο θα μπορούσε να κολλήσει στον παγετώνα και να δημιουργήσει έτσι ένα τεράστιο φράκτη πάγου, δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τους πιγκουίνους και αποκόβοντας τους από τις ήδη δυσπρόσιτες πηγές τροφοδοσίας τους.
Το θέμα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να μη συμβεί καμία σύγκρουση, αν οι καιρικές και οι περιβαλλοντικές συνθήκες – θαλάσσια ρεύματα για παράδειγμα- αλλάξουν την πορεία του παγόβουνου


Αφήστε μια απάντηση