Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Εγκυκλοπαιδικά / Ερευνούπολη / Τι είναι αλήθεια το Πρωτόκολλο του Κιότο ;

Τι είναι αλήθεια το Πρωτόκολλο του Κιότο ;

Κάποιοι λένε ότι είναι ένα μέσο σωτηρίας του πλανήτη, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως είναι ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Οικολογικές οργανώσεις και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως η συμφωνία αυτή, την οποία έχουν υπογράψει 141 χώρες, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών, των ακραίων καιρικών φαινομένων και της αύξησης της στάθμης των θαλασσών. Όμως ορισμένες αναπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, οι οποίες δεν συμμετέχουν στη συμφωνία και ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό της παγκόσμιας εκπομπής ρύπων, δηλώνουν ότι το Πρωτόκολλο είναι άδικο επειδή ζημιώνει την οικονομία, αφού η τεχνολογία για τη μείωση των εκπομπών ρύπων είναι δύσκολη και ακριβή.
Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δραματική πραγματικότητα: οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν τον πλανήτη Γη στην καταστροφή και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Η πλειοψηφία των επιστημόνων συμφωνεί ότι το Πρωτόκολλο του Κιότο αποτελεί ένα μικρό, αλλά αναγκαίο βήμα προς τη λύση των προβλημάτων και συγχρόνως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χωρίς τη συμμετοχή όλων των αναπτυγμένων χωρών, η διεθνής προσπάθεια θα πέσει στο κενό.
Και οι αναπτυσσόμενες χώρες; Ορισμένοι πολιτικοί και επιστήμονες στον αναπτυσσόμενο κόσμο πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για τη φτώχεια και τις οικονομικές ανισότητες, παρά για το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών. Γιατί να μας απασχολεί αυτό που πρόκειται να συμβεί σε 50 ή 100 χρόνια, όταν πρέπει να λυθούν άμεσα τα προβλήματα χιλιάδων κατεστραμμένων ζωών; Μήπως όμως υπάρχει και ένας τρίτος δρόμος;


Αφήστε μια απάντηση