Μενού

Το ταξίδι του αιώνα !

Στις 28 Νοεμβρίου 2004, η Έλεν Μακάρθουρ, Βρετανίδα ιστιοπλόος και μόλις 28 ετών, ξεκίνησε από το νησί Ουεσάν της Βόρειας Γαλλίας για να πραγματοποιήσει σε χρόνο-ρεκόρ τον μοναχικό γύρο του κόσμου με πολύγαστρο σκάφος, που είναι το ταχύτερο ιστιοφόρο ανοικτής θαλάσσης. Τερματίζοντας αυτό τον περίπλου των 27.000 μιλίων σε λιγότερο από 72 ημέρες, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει από τον Φεβρουάριο του 2004 ο Γάλλος Φρανσίς Ζουαγιόν.
Κατά τη διάρκεια της «Οδύσσειας», η Μακάρθουρ κοιμόταν κατά μέσο όρο 30 λεπτά τη φορά και το πολύ 4 ώρες το 24ωρο. Έτρωγε κατεψυγμένα γεύματα και έπινε αφαλατωμένο θαλασσινό νερό. Χρειάστηκε να επισκευάσει τις γεννήτριες της και τη συσκευή αφαλάτωσης του νερού. Πέρασε τα Χριστούγεννα σε καταιγίδα και μία εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά αντιμετώπισε τις χειρότερες καταιγίδες στη ναυτική καριέρα της και έπαθε άσχημα εγκαύματα ανάβοντας την κεντρική γεννήτρια. Τέλος δε δίστασε να σκαρφαλώσει δύο φορές στον ιστό των 30 μέτρων για να επισκευάσει ζημιές στο κεντρικό πανί.
Η Μακάρθουρ μεγάλωσε στην ενδοχώρα της Βόρειας Αγγλίας. Το πάθος της για τη θάλασσα γεννήθηκε σε ηλικία 4 ετών και στα 18 της είχε κάνει τον γύρο της Βρετανίας με ιστιοφόρο. Τον Φεβρουάριο του 2001 έγινε η ταχύτερη γυναίκα και το νεαρότερο πρόσωπο που έκανε τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο, όταν τερμάτισε δεύτερη στην κούρσα Vendee Globe, στη Γαλλία, όπου την αποθέωσαν 35.000 άνθρωποι.


Αφήστε μια απάντηση