Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Ιστορία / Μάχες του 1821 / Η 1η επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα στους Πύργους των Καλαβρύτων

Η 1η επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα στους Πύργους των Καλαβρύτων

Στις 18 ή κατ΄ άλλους στις 20 Μαρτίου 1821 ο Τούρκος διοικητής των Καλαβρύτων Αρναούτογλου προκειμένου να ταξιδέψει στην Τριπολιτσά, είχε αποστείλει ανθρώπους του σε ενδιάμεσο σταθμό, το Ντάρα, με σκοπό να του προετοιμάσουν την διανυκτέρευση.
Στη θέση Παλιόπυργος όμως οι οικογένειες των Πετμεζαίων και Μαζαίων είχαν στήσει ενέδρα και σκότωσαν όλο το προσωπικό της μικρής προπομπής. Έντρομος ο Αρναούτογλου ματαίωσε το ταξίδι του και κλείστηκε μαζί με τους Τούρκους της περιοχής στους τρεις οχυρούς πύργους των Καλαβρύτων. Το γεγονός των Καλαβρύτων γρήγορα έγινε γνωστό στην κεντρική τουρκική διοίκηση της Τριπολιτσάς και με γρήγορους ρυθμούς πλέον οι μεν Τούρκοι συγκεντρώνονταν από την ύπαιθρο στις πόλεις της Πελοποννήσου και κυρίως στην Τριπολιτσά, οι δε Έλληνες φρόντιζαν να ασφαλίσουν τις οικογένειές τους σε ορεινά κρησφύγετα ή εφόσον είχαν την δυνατότητα μακριά από την Πελοπόννησο.
Το πρωί της 21ης Μαρτίου βρήκε 600 ένοπλους Έλληνες αγωνιστές με αρχηγούς τον Σωτήρη Χαραλάμπη, τον Φωτήλα, τον Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο, τον Νικόλαο Σολιώτη και τους Πετμεζαίους, να πολιορκούν τα Καλάβρυτα, για να αναγκασθεί ύστερα από πενθήμερη αντίσταση ο Τούρκος διοικητής Αρναούτογλου να παραδοθεί.
Ο απολογισμός αυτής της πρώτης ουσιαστικής πολεμικής επιχείρησης των Ελλήνων, ήταν δύο Έλληνες νεκροί και τρεις τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο ηρωικός Σολιώτης.


Αφήστε μια απάντηση