Για να καταλάβετε αν τα ψάρια που αγοράζετε είναι φρέσκα , πιάστε τα από το κεφάλι . Αν δεν είναι φρέσκα , το σώμα τους λυγίζει , ενώ τα φρέσκα μένουν τεντωμένα . Πιέστε με το δάχτυλο . Το κρέας …
Συνέχεια »Φρέσκα ψάρια (ii)
Τα φρέσκα ψάρια έχουν ευχάριστη οσμή , ενώ τα μπαγιάτικα έχουν βαριά και δυσάρεστη μυρωδιά , αλλά και γλοιώδη επιφάνεια .
Συνέχεια »Φρέσκα ψάρια (iii)
Τα βράγχια των φρέσκων ψαριών πρέπει να είναι υγρά και να έχουν ζωηρό κόκκινο ή ροζ χρώμα . Αν είναι στεγνά , Θαμπά ή καφετιά , καλύτερα να τα αποφύγετε .
Συνέχεια »Φρέσκα ψάρια (iv)
Τα μάτια των φρέσκων ψαριών πρέπει να είναι λαμπερά και να εξέχουν (στην αντίθετη περίπτωση είναι θολά και βουλιαγμένα).
Συνέχεια »Φρέσκα ψάρια (v)
Όταν καθαρίζετε τα ψάρια , αν είναι φρέσκα , απολεπίζονται εύκολα και τα εντόσθιά τους βγαίνουν ολόκληρα, χωρίς να διαλύονται.
Συνέχεια »Φρέσκα ψάρια ( Προσοχή σε όλες τις ενδείξεις )
Επειδή πολλοί ιχθυοπώλες καταφεύγουν σε διάφορα τεχνάσματα για να μας μπερδέψουν π.χ. βάζουν τα μπαγιάτικα ψάρια στο ψυγείο, σε χαμηλή θερμοκρασία , για να γίνουν δύσκαμπτα όπως τα φρέσκα , πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή σε πολλές από τις ενδείξεις …
Συνέχεια »Φρέσκες γαρίδες
Οι φρέσκες γαρίδες γλιστράνε εύκολα μέσα στο χέρι , ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν μια αίσθηση ζέστης όταν βυθίζετε το χέρι σας στο ιχθυοκιβώτιο που τις περιέχει.
Συνέχεια »Νεροχύτες
Αν οι νεροχύτες σας έχουν στίγματα στα σημεία που στάζει το νερό απ τις βρύσες, βρέξτε ένα σφουγγάρι με μείγμα από νερό, σαπούνι των πιάτων και αμμωνία, απλώστε το επάνω στα στίγματα και αφήστε το επί μερικές ώρες. Μετά σκουπίστε …
Συνέχεια »Ξύδι από κρασί
Αν θέλετε να παρασκευάσετε ωραιότατο ξύδι από σταφύλια, σημειώστε, ότι είναι πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι να φτιάξετε κρασί, όσο και αν αυτό σας φαίνεται περίεργο. Αφήστε τον μούστο να βράσει κανονικά και να γίνει κρασί. Μετά, για να μεταβάλλετε …
Συνέχεια »Ζύμωμα ψωμιού
Αν ζυμώνετε ψωμί στο σπίτι , θυμηθείτε ότι η μαγιά που χρησιμοποιείτε είναι ζωντανοί οργανισμοί. Πλένετε πάντα τα χέρια σας αμέσως μετά το ζύμωμα, για να αποφύγετε μολύνσεις!
Συνέχεια »Λάδι
Ξέρετε πως να κάνετε το λάδι που τηγανίζετε ή μαγειρεύετε να διαρκέσει αναλλοίωτο περισσότερο; Φυλάτε το σε στεγανά κλειστά σκούρα πλαστικά μπουκάλια. Ο αέρας και το φως αλλοιώνουν την ποιότητα του λαδιού.
Συνέχεια »Σπιτικό τυρί
Θέλετε να παρασκευάσετε σπιτίσιο τυρί, νοστιμότατο, αγνό και εύκολο; Σε μια κατσαρόλα προσθέστε 2 λίτρα ατόφιο γάλα (3.25%). Προσθέστε ακόμα ένα λίτρο κρέμας (10%) και 1 ½ κουταλιά της σούπας άσπρο ξύδι. Βράστε το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία, έως ότου …
Συνέχεια »Σπιτικό γιαούρτι
Αρχίστε με 2 λίτρα ατόφιου γάλακτος (3.75%) σε μια κατσαρόλα, και μισό λίτρο κρέμας 10-15%. Θερμάνετέ το μέχρι να αρχίσει να βράζει ανακατεύοντάς το συχνά. Αφήστε το να κρυώσει, και προσθέστε ένα κεσεδάκι γιαούρτι απλό (plain) κατά προτίμηση BEATRICE. Ανακατέψτε …
Συνέχεια »Ακτινίδια και κρέας
Για να κάνετε το κρέας πιο τρυφερό χρησιμοποιήστε ακτινίδια! Αυτά τα πράσινα, ξινούτσικα χνουδωτά φρούτα. Κόψτε μερικά σε φέτες και απλώστε τες επάνω στο κρέας στο ψυγείο, που θέλετε να μαγειρέψτε την επόμενη ημέρα.
Συνέχεια »Σπανάκι και πλύσιμο
Έχετε πρόβλημα να πλύνετε το σπανάκι, και γευόσαστε συχνά άμμο ή χώμα όσο και αν το ξεπλύνετε ; Δοκιμάστε να το κρατήσετε επί λίγα λεπτά σε αλατόνερο πρώτα πριν τα ξεπλύνετε !
Συνέχεια »Ακτινίδια
Αν αγοράσουμε άγουρα (σκληρά) ακτινίδια μπορούμε να τα κρατήσουμε στο ψυγείο σας επί μήνες. Όταν θέλουμε να ωριμάσουν, τα αφήνουμε έξω από το ψυγείο έως ότου μαλακώσουν.
Συνέχεια »