19 Απριλίου, 2005Εις υγείαν διάφορα, Στην Κουζίνα γενικώς
DIGESTIF (προφορά : ντιτζεστίφ) . Είναι το ποτό που πίνουμε μόλις ολοκληρωθεί το γεύμα , υποτίθεται για να χωνέψουμε . Παλαιότερα , ήταν πολύ στη μόδα τα λικέρ , μετά ήρθε το κονιάκ . Στις μέρες μας «φοριέται» πολύ η …
Συνέχεια »19 Απριλίου, 2005Στην Κουζίνα γενικώς
SOUS –CHEF (προφορά :σου σεφ ). Ο υπαρχηγός –δεξί χέρι του chef , κάθε σοβαρού εστιατορίου . Είναι αυτός που με τις αρμοδιότητές ουσιαστικής διεύθυνσης και συντονισμού των μαγείρων μιας μπριγκάδας , θα καθορίσει κατά πολύ την ομαλή λειτουργία και …
Συνέχεια »19 Απριλίου, 2005Στην Κουζίνα γενικώς
FUSION (προφορά : φιούζον ). Είναι η κουζίνα στην οποία συνυπάρχουν (κατά τεκμήριο , αρμονικά ) μαγειρικές επιρροές από διαφορετικές εθνικές παραδόσεις
Συνέχεια »19 Απριλίου, 2005Κρασί - Οινός, Στην Κουζίνα γενικώς
Είναι η διάρκεια της γευστικής εντύπωσης που προκαλεί ένα κρασί στον ουρανίσκο , αφού το έχουμε ήδη καταπιεί . Όσο πιο «μακριά» είναι η επίγευση , τόσο πιο καλό είναι το κρασί
Συνέχεια »19 Απριλίου, 2005Λαχανικά
JULIENNE (προφορά : ζιλιέν ). Τα λαχανικά κομμένα σε μακρόστενες , πολύ ψιλές λωρίδες
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Ψάρια - Θαλασσινά
Αν θέλετε να καταψύξετε φρέσκο ψάρι , υπάρχει ένα μυστικό που θα το διατηρήσει σε άριστη κατάσταση . Καθαρίστε το , πλύντε το και βάλτε το σε μια ειδική σακούλα για την κατάψυξη . Γεμίστε τη σακούλα με νερό , …
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Ψάρια - Θαλασσινά
Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο γρήγορα καταψυχθούν τα ψάρια τόσο πιο καλά θα διατηρηθούν τα αρχικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές τους . Γι΄αυτό ρυθμίστε πολύ χαμηλά τη θερμοκρασία του καταψύκτη σας , ώστε να επιτευχθεί γρήγορη ψύξη.
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Γλυκά - Μαρμελάδες
Η βασική δυσκολία όταν φτιάχνουμε τάρτες φρούτων , είναι τα υγρά που βγάζουν τα φρούτα και ποτίζουν τη βάση της τάρτας . Για να παραμένει η ζύμη της τάρτας τραγανή , αλείψτε την επιφάνεια της με μία παχιά στρώση από …
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Ψωμί - Φρυγανιά κλπ
Δοκιμάστε να ξεπαγώσετε το κατεψυγμένο ψάρι μέσα σε γάλα . Το κρέας του θα είναι τρυφερό σαν φρέσκου ψαριού και η γεύση του πιο έντονη.
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Λάδι - Ελιές
Πριν ανοίξετε το βάζο με τις συσκευασμένες ελιές , πιέστε ελαφρά το καπάκι . Αν υποχωρήσει εύκολα και ακούσετε έναν υπόκωφο ήχο , αυτό σημαίνει ότι η συσκευασία έχει πάρει αέρα . Ελέγξτε αμέσως την ημερομηνίας λήξης και αν έχει …
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Γλυκά - Μαρμελάδες
Αν η κουβερτούρα που λιώσατε έκοψε και σβόλιασε μην την πετάξετε . Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και ρίξτε στη σοκολάτα λίγο ελαιόλαδο ,ανακατεύοντας σταθερά . Σιγά , σιγά η κουβερτούρα θα πάρει τη λεία μορφή που πρέπει .
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Λάδι - Ελιές
Αν ανοίξετε το βάζο με τις ελιές και δεν τις καταναλώσετε όλες , φροντίστε να τις διατηρήσετε μέσα στο υγρό συντήρησής τους και φυλάξτε τις στο ψυγείο . Πριν τις καταναλώσετε , φροντίστε πάντοτε να τις ξεπλένετε καλά από το …
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Λάδι - Ελιές
Αν έχετε πετάξει το υγρό μέσα στο οποίο έχουν συντηρηθεί οι ελιές του βάζου , μια εναλλακτική λύση , είναι να τις περιχύσετε με λίγο ελαιόλαδο , ξίδι και ελάχιστο αλάτι ( μία πρέζα για κάθε χούφτα ) .
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Λάδι - Ελιές
Για να συντηρήσετε το λάδι σας , μεταφέρτε το , από τον ντενεκέ είτε από πλαστική συσκευασία , σε γυάλινα μπουκάλια . Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα , βάλτε το στο ψυγείο . Μην ανησυχήσετε όταν …
Συνέχεια »17 Νοεμβρίου, 2004Λάδι - Ελιές
Το λάδι που έχει μείνει για πολύ καιρό στο ντουλάπι συνήθως ταγγίζει και αναπτύσσει μια ανεπιθύμητη γεύση κα οσμή . Συγκεκριμένα , το ελαιόλαδο πρέπει να είναι διαυγές και το χρώμα του να είναι μεταξύ ανοιχτού χρυσοπράσινου και σκούρου πράσινου …
Συνέχεια »16 Σεπτεμβρίου, 2004Ρύζι - Ζυμαρικά
Για να δείτε αν τα μακαρόνια έχουν απορρροφήσει υγρασία , σπάστε δύο – τρία με το χέρι σας και , αν σπάνε αμέσως χωρίς να λυγίζουν , τότε είναι κατάλληλα για μαγείρεμα . Πρέπει , δηλαδή , να είναι τραγανά …
Συνέχεια »