Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Στην Κουζίνα … (Σελίδα 29)

Στην Κουζίνα …

Καταχωρήσεις για μία πληρέστατη κουζίνα και όλα τα μυστικά για το καλύτερο μαγείρεμα .Καταχωρήσεις για όλα τα “όπλα” μιας νοικοκυράς και όσα πρέπει να ξέρει για λαχανικά , αυγά , κρέατα , μπαχαρικά ,και μικρά “κολπάκια” της συντήρησης,του ψησίματος,της δημιουργίας του φαγητού και άλλα πολλά για νοικοκυρές Μαγκάιβερ στην Κουζίνα .

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΑΜΥΛΟ

Οι πατάτες με μεσαία περιεκτικότητα σε άμυλο έχουν περισσότερη υγρασία και μετά το μαγείρεμα κρατάνε το σχήμα τους λίγο καλύτερα από τις πατάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο . Είναι κατάλληλες για ψητές ή γκρατινέ . Γίνονται απίθανες χονδροκομμένες με …

Συνέχεια »

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΑΜΥΛΟ

Οι πατάτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε άμυλο είναι κατάλληλες για σαλάτες . Έχουν πιο μεγάλη συνοχή τα στοιχεία δόμησής της και κρατάνε καλύτερα το σχήμα τους από όλους τους άλλους τύπους πατάτας .

Συνέχεια »

ΝΟΣΤΙΜΙΑ..

Ζεστάνετε μία κουταλιά βούτυρο σε ένα μπρίκι , μέχρι να αρχίσει να μυρίζει . Αυτή η τεχνική δεκαπλασιάζει τη γεύση του βουτύρου ..Ελάχιστες , λοιπόν , σταγόνες ( 2-3 ) στα ψητά ή στα βραστά λαχανικά αρκούν για να νοστιμίσουν …

Συνέχεια »

ΝΤΟΜΑΤΟΠΕΛΤΕΣ

Καθαρίζετε τις ντομάτες , τις ξεφλουδίζετε και τους αφαιρείτε τα σπόρια . “Δουλεύετε ” τις ντομάτες στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα , το οποίο στη συνέχεια σιγοβράζετε μέχρι να πήξει . Αφού κρυώσει , μοιράζετε τον ντοματοπελτέ σε …

Συνέχεια »

ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΑΥΓΟ

Σας έμεινε μόνο ένα ραγισμένο αυγό , αλλά θέλετε να το βράσετε ; Τρίψτε το ράγισμα με λεμόνι , βάλτε το αυγό σε ένα κουτάλι και βουτήξτε το σε καυτό νερό ( που δεν κοχλάζει ) για 10 λεπτά . …

Συνέχεια »

ΛΙΑΣΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

Αν έχετε πολλές ώριμες ντομάτες και δεν ξέρετε τι να τις κάνετε .. αξιοποιήστε τις φτιάχνοντας τις “λιαστές “Κόβετε σε λεπτές φέτες τις ντομάτες , αφαιρείτε τους σπόρους και τις απλώνεται σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί . Βάζετε το ταψί …

Συνέχεια »

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ

Η μελιτζάνα , όσο πιο γυαλιστερή επιδερμίδα έχει , τόσο λιγότερο σποριασμένη είναι . Είναι ένα λαχανικό που αντέχει πολύ στην ψύξη ( περισσότερο από μία εβδομάδα ) . Επειδή περιέχει σολανίνη , μερικές φορές πικρίζει . Πριν τη μαγειρέψετε …

Συνέχεια »

ΡΥΖΙ

Το καλύτερο ρύζι για πιλάφι είναι το παρμπόιλντ . Είναι κιτρινωπό και έχει μικρούς και σκληρούς κόκκους . Είναι εξάλλου και το πιο θρεπτικό , γιατί περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β . Διατηρήστε το σε ξηρό μέρος χωρίς …

Συνέχεια »

ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Με τις ζέστες όλα τα πράσινα λαχανικά και χορταρικά έχουν την τάση να ..κουράζονται πολύ γρήγορα και να δείχνουν μαραμένα . Θα ξαναβρούν όμως αμέσως τη φρεσκάδα τους αν τα αφήσετε να …. κολυμπήσουν για μία ώρα μέσα σε κρύο …

Συνέχεια »

ΜΑΡΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Για να καθυστερήσουμε το μαρασμό των λαχανικών , τα φυλάμε όλα τα ωμά λαχανικά για σαλάτα ( μαρούλι , ρόκα κλπ) στην ειδική θήκη του ψυγείου μαζί με ένα στεγνό σφουγγαράκι , που θ’ απορροφά την υγρασία τους .

Συνέχεια »

ΓΕΥΣΗ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ

Περίπου δύο ώρες πριν τηγανίσετε τις πατάτες , καθαρίστε τις , κόψτε τις σε μπαστουνάκια και αφήστε τις να μουλιάσουν σε μια γαβάθα , την οποία θα έχετε γεμίσει όχι με νερό , αλλά με μπίρα !!!! Όταν έρθει η …

Συνέχεια »

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

Το αυθεντικό καλαμάρι είναι κοκκινωπό και τα πτερύγιά του μικρά . Μπορεί να σας παραπλανήσουν, δίνοντας σας θράψαλο ( ένα είδος κατώτερου καλαμαριού ) . Το θράψαλο έχει συνήθως χρώμα γκρίζο και σπανίως κιτρινωπό , στη ράχη του έχει μεγάλα …

Συνέχεια »

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ

Το γνήσιο χταπόδι έχει πόδια κοντά και χοντρά . Το χρώμα του είναι σκούρο γκρίζο προς το μολυβί και η κουκούλα του είναι στρογγυλή και ογκώδης . Αντί για χταπόδι μπορεί να σας πουλήσουν μεληδόνα . Η μεληδόνα έχει σκληρή …

Συνέχεια »

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ

Μαλακόστρακα : Αυτά που βρίσκονται θωρακισμένα κάτω από ένα λιγότερο σκληρό όστρακο ( αρθρόποδα ) . Πρόκειται για τις γαρίδες , τις καραβίδες , τους αστακούς και τα καβούρια . Τα πλένουμε πολύ καλά και τα γυρίζουμε με τη ράχη …

Συνέχεια »

ΟΣΤΡΑΚΟΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Οστρακόδερμα : Αντί για δέρμα φέρουν όστρακο . Τέτοια είναι τα διάφορα είδη μυδιών , χτένια αχιβάδες , κοχλίες, στρείδια κ.λ.π Πετάμε όσα είναι ορθάνοιχτα και δεν κλείνουν με το άγγιγμα , καθώς και τα σπασμένα . Τα υπόλοιπα τα …

Συνέχεια »

ΜΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Μαλάκια : χταπόδια , καλαμάρια σουπιές . Κάω από τρεχούμενο νερό τα πιάνουμε από το λαιμό ( το σημείο που ενώνεται η κουκούλα με τα πόδια ) και τα τραβάμε για να αποκολλήσουμε τα δύο μέρη . Αφαιρούμε τα εντόσθια …

Συνέχεια »