Μενού

ΟΣΤΡΑΚΟΔΕΡΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

Οστρακόδερμα : Αντί για δέρμα φέρουν όστρακο . Τέτοια είναι τα διάφορα είδη μυδιών , χτένια αχιβάδες , κοχλίες, στρείδια κ.λ.π
Πετάμε όσα είναι ορθάνοιχτα και δεν κλείνουν με το άγγιγμα , καθώς και τα σπασμένα . Τα υπόλοιπα τα βουρτσίζουμε πολύ γερά ( με σκληρή βούρτσα ή με το σύρμα που πλένουμε τα μεταλλικά σκεύη ) κάτω από άφθονο νερό . Αφαιρούμε τα “μουστάκια ” , με τα οποία κολλούν πάνω στα βράχια και στα σκοινιά , και ό,τι άλλο βρίσκετε κολλημένο πάνω τους . Αν πρόκειται να τα μαγειρέψουμε , τα βράζουμε για 10 λεπτά , και όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε . Αν θέλουμε να τα φάμε ωμά , τα ανοίγουμε κρατώντας τα με ένα πανί στην παλάμη μας και περνώντας τη μύτη ενός σκληρού και κοντού μαχαιριού μέσα στο όστρακο . Μόλις ανοίξει λίγο , περιστρέφουμε το μαχαίρι γύρω στο όστρακο , προσέχοντας να μην καταστρέψουμε το εσωτερικό , το ανοίγουμε περισσότερο με τα χέρια μας και αποκολλάμε με το μαχαίρι το μυ .


Αφήστε μια απάντηση