Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Αντικείμενα / Hardware / Πληκτρολόγιο (keyboard)

Πληκτρολόγιο (keyboard)

– Το πληκτρολόγιο είναι μία απλή ηλεκτρονική συσκευή η οποία έχει σκοπό να επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ χρήστη και υπολογιστή μέσω πληκτρολόγησης των εντολών ή των δεδομένων. Αποτελείται από ένα σύνολο πλήκτρων, όπως παλαιότερα η γραφομηχανή και περιλαμβάνει γράμματα, αριθμούς και ειδικά σύμβολα. Το πληκτρολόγιο διαθέτει, επίσης, πλήκτρα ειδικών λειτουργιών προγραμματιζόμενα ή όχι. Το πληκτρολόγιο χρησιμοποιείται από το χρήστη, για να απαντήσει σε μηνύματα του Λειτουργικού Συστήματος, να του δώσει εντολές, να εισάγει προγράμματα και δεδομένα για επεξεργασία.
– Σήμερα, υπάρχουν πολλοί τύποι πληκτρολόγιων στην αγορά. Γενικά τα πλήκτρα είναι χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με τη λειτουργία τους.
– Οι ομάδες αυτές είναι: Τα πλήκτρα γραφομηχανής, που είναι και το βασικό τμήμα του πληκτρολογίου . Το πλήκτρα αριθμομηχανής, τα οποία βρίσκονται στη δεξιά πλευρά . Τα πλήκτρα λειτουργιών, που βρίσκονται στο επάνω μέρος του πληκτρολογίου και περιλαμβάνουν τα πλήκτρα λειτουργιών F1-F12.Τα ειδικά πλήκτρα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα σημεία του πληκτρολογίου .Τα πλήκτρα κίνησης και βελών στο κέντρο του πληκτρολογίου, τα οποία σας βοηθούν να μετακινείστε προς όλες τις κατευθύνσεις και με διάφορους τρόπους
– Γιατί τα πληκτρολόγια έχουν αυτή την σειρά πλήκτρων; Ο εφευρέτης της γραφομηχανής Christopher Sholes δεν χρησιμοποίησε την σειρά γραμμάτων QWERTY στην πρώτη γραφομηχανή αλλά είχε τα γράμματα σε αλφαβητική σειρά. Αυτό όμως τού δημιούργησε ένα πρόβλημα, όσοι είχαν την εφεύρεση του, έγραφαν πολύ εύκολα και γρήγορα με την αλφαβητική διάταξη ενώ τα κομμάτια της γραφομηχανής ήταν ξύλινα κάτι που σε συνδιασμό με την ταχύτητα δημιούργησε προβλήματα. Έτσι αποφάσισε να διατάξει τα πλήκτρα με μία πιό δύσκολη μορφή γιά να επιβραδύνει την ταχύτητα γραψίματος. Σήμερα η πιό γνωστή διάταξη είναι η QWERTY όμως υπάρχουν και άλλες πού συναντάμε πιό σπάνια, όπως η αλφαβητική ή η Dvorak η οποία είναι φτιαγμένη έτσι ώστε στην πρώτη σειρά να βρίσκονται τα γράμματα πού συναντάμε πιό συχνά.


Αφήστε μια απάντηση