Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια (Σελίδα 14)

Εγκυκλοπαίδεια

Στην Εγκυκλοπαίδεια μας υπάρχουν 20.000 και πλέον καταχωρήσεις Γνώσης – Εγκυκλοπαιδικές.
Προσπαθούμε να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων.

Εξάρθρημα γοφού

Περίπου το 0,4% των νεογέννητων, το κεφάλι του μηριαίου οστού δεν εφαρμόζει απόλυτα στην υποδοχή του στο οστό τη λεκάνης. Είναι πολύ πιο συνηθισμένο σε κορίτσια και εμφανίζεται ύστερα από τοκετούς με ισχιακή προβολή και σε εγκυμοσύνες με αφύσικα μικρή …

Συνέχεια »

Υποσπαδίας

Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αγοριών, το έξω στόμιο της ουρήθρας δεν βρίσκεται στο άκρο του πέους αλλά πιο πίσω στην κάτω επιφάνεια του. Συνήθως βρίσκεται προς το άκρο, αλλά μερικές φορές βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του πέους. Σε σοβαρές …

Συνέχεια »

Συγγενής καρδιοπάθεια

Η πιο συνηθισμένη μορφή καρδιοπάθειας στα νεογέννητα είναι μια τρύπα στο μεσοκοιλιακό διάφραγμα της καρδιάς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, ιδιαίτερα κατά το τάισμα, κλάμα και ανεπαρκή αύξηση βάρους, αλλά είναι επίσης δυνατό να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα και ο γιατρός μπορεί …

Συνέχεια »

Τριανταφυλλιά (Rosebush)

Η τριανταφυλλιά ανήκει στην οικογένεια των ροδιδών (διαφορετικά η τριανταφυλλιά ονομάζεται και ρόδη). Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια της. Η ρίζα της τριανταφυλλιάς είναι αποξυλωμένη και διακλαδίζεται προς όλες …

Συνέχεια »

Διχασμένο χείλος και διχασμένος ουρανίσκος

Ο διχασμός είναι μια σχισμή ή μια διχοτόμηση. Στο αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης τα μέρη του προσώπου του εμβρύου αναπτύσσονται χωριστά και ύστερα ενώνονται. Αν η ένωση δε γίνει ή είναι ελλειπής, το μωρό μπορεί να γεννηθεί με διχασμένο χείλος …

Συνέχεια »

Καλέντουλα (Calendula)

Η καλέντουλα είναι ένα μικρό μονοετές φυτό. Το ύψος της φθάνει τα 50 με 70 εκατοστά. Οι διακλαδώσεις των μίσχων του καλύπτονται με απλά, εναλλασσόμενα φύλλα και το καλοκαίρι παράγουν μεγάλα λουλούδια σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου και του πορτοκαλί. …

Συνέχεια »

Σύνδρομο Ντάουν

Το σύνδρομο του Ντάουν, είναι η πιο συνηθισμένη από μια σειρά περιπτώσεων που λέγονται τρισωμίες, όπου ένα ζευγάρι χρωμοσώματα έχει άλλο ένα χρωμόσωμα επιπλέον. Στο σύνδρομο Ντάουν υπάρχουν τρία χρωμοσώματα στο ζεύγος με τον αριθμό 21. Τα παιδιά που έχουν …

Συνέχεια »

Ορχιδέα – Μέλισσα (Ophrys apifera)

Η Ορχιδέα – Μέλισσα είναι ένα υπέροχο δείγμα της οικογένειας των ορχεοειδών με ντελικάτη μορφή και εκπληκτικά χρώματα. Το ύψος του φυτού φτάνει από 15 μέχρι 40 εκατοστά, αναπτύσσοντας ένα ευθύ κοτσάνι, στο τέλος του οποίου εμφανίζονται λίγα λογχοειδή φύλλα, …

Συνέχεια »

Σταρένιο παξιμάδι και τρυπτοφάνη

Το σιτάρι αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά της ελληνικής διατροφής. Περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα, με κυριότερη την τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για τους εφήβους και τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, αλλά και για τους αθλητές και τα …

Συνέχεια »

Παξιμάδι και σιτάρι

Το σιτάρι, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, καθώς και μαγνήσιο και μαγγάνιο, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά για τα άτομα που έχουν έντονη καθημερινή δραστηριότητα και για τους αθλητές.

Συνέχεια »

Παξιμάδια και θρεπτική αξία

100 γρ. παξιμάδι σικάλεως ολικής άλεσης, έχει 12 πρωτεΐνες, 67 υδατάνθρακες, 5 λιπαρά και 361 θερμίδες. 100 γρ. παξιμάδι σταρένιο, έχει 13 πρωτεΐνες, 68 υδατάνθρακες, 5 λιπαρά και 369 θερμίδες. 100 γρ. παξιμάδι σταρένιο ολικής άλεσης, έχει 13 πρωτεΐνες, 69,5 …

Συνέχεια »

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και θεραπεία

Ο ασθενής που πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα, πρέπει να ακολουθεί μια φαρμακευτική αγωγή και συγχρόνως να κάνει πιο υγιεινή ζωή. Πρέπει να ξεκουράζεται αρκετά και να κάνει φυσικοθεραπεία και γυμναστική. Επίσης, να υιοθετήσει μια ισορροπημένη διατροφή, με λίγες θερμίδες, πλούσια …

Συνέχεια »

Παξιμάδι και είδη

Οι βασικοί, τύποι παξιμαδιών είναι τρεις και καθορίζονται από την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους. Έτσι, έχουμε τα κριθαρένια (κρίθινα) παξιμάδια, τα σταρένια και τα σικάλεως. Βέβαια, αυτοί οι τύποι παξιμαδιών, ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής …

Συνέχεια »