Μενού
Αρχική / Εγκυκλοπαίδεια / Σήματα - Σύμβολα / Σήματα Αθλητικών Συλλόγων / Ολυμπιακός – ΟΣΦΠ – Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς

Ολυμπιακός – ΟΣΦΠ – Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς

Ο Πειραιάς του 1925. Καμινάδες εργοστασίων, εργατιά, εμπορικά μαγαζιά. Το λιμάνι πολύβουο. Μετανάστευση, επαρχιώτες περιμένουν στην ουρά για τις τελευταίες διατυπώσεις. Πρόσφυγες, περήφανοι άνθρωποι της Ιωνίας που ήρθαν στον Πειραιά για να γλιτώσουν από τη φωτιά και την καταστροφή. Ατελείωτο ανθρωπομάνι να ψάχνει να σκεπάσει την ανέχειά του. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες γεννιέται ο Ολυμπιακός .
Ολυμπιακός. Το φαινόμενο του Πειραιά που έγινε φαινόμενο και ολόκληρης της Ελλάδας. Η απάντηση του εργατικού Πειραιά στον αστισμό της Αθήνας, η απάντηση των προλετάριων στους κυριλέδες του Πανελληνίου και του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος των καταγωγίων του ρεμπέτικου, απέναντι στους φρεσκοξυρισμένους θαμώνες των καφέ-σαντάν. Οι δημιουργοί του Ολυμπιακού, αυτοδημιούργητοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες. Έμποροι οι Ανδριανοπουλαίοι, μεσαίος βιομήχανος ο Μανούσκος, ανώτερος δημόσιος λειτουργός ο Καμπέρος. Το όνομα το δίνει ο οξύνους Καμπέρος, αυτός είναι ο ανάδοχος .
Οι διοικητικοί παράγοντες συγκεντρώνουν στην ομάδα την «αφρόκρεμα» του ποδοσφαιρικού Πειραιά. Δεν ήταν δύσκολο. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, με τη μεγάλη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, δεν φαίνεται να έδινε πολλή σημασία στο ποδόσφαιρο . συμφωνία των διοικήσεων κλείστηκε γρήγορα, η ανάγκη να στεγαστεί αγωνιστικά ο Ολυμπιακός ήταν μεγάλη.
Έστω με μεγάλη οικονομική θυσία, λόγω των υψηλών ποσοστών, το Ποδηλατοδρόμιο βρέθηκε να φιλοξενεί τους αγώνες και τις προπονήσεις. Σίγουρα κανείς δεν περίμενε ότι το Ποδηλατοδρόμιο του 1925, το Καραϊσκάκη αργότερα, το Καραϊσκάκη του μέλλοντος, θα στέγαζε την ομάδα-θρύλο του ελληνικού αθλητισμού.


Αφήστε μια απάντηση