Μενού

Πανιώνιος

Ιωνία 1890. Τα πρώτα εκατό μέλη του μουσικού συλλόγου «Ορφέας» αποφασίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους και τον ελληνικό πολιτισμό, σε αθλητικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να απασχοληθούν τα παιδιά και οι έφηβοι, στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Προχωρούν σε συνένωση με το αθλητικό σωματείο «Γυμνάσιο» με σκοπό να δημιουργήσουν ένα μεγάλο αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο για τους Έλληνες της Ιωνίας.
Το ελληνικό στοιχείο είναι εντονότατο και ιδιαίτερα δραστήριο στα παράλια της Μικρασίας, με αποτέλεσμα στις πρώτες εγγραφές νέων μελών να υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον από την νεολαία της εποχής. Έτσι, “εγένετω” ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ που είχε έδρα το μεγαλύτερο λιμάνι της Σμύρνης και στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, απασχολούσε χίλια παιδιά!
Αθήνα 1924. Το 1924 ο Πανιώνιος ξεκινά και πάλι τις δραστηριότητες του εδρεύοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο Αθηνών, σε γραφεία που παραχωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος .
Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ. ιδρύεται το 1895 και έμελλε να αποτελέσει το μεγαλύτερο φυτώριο παικτών, τουλάχιστον για τρεις δεκαετίες.


Αφήστε μια απάντηση